LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 06th June

LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 06th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. निम्नलिखित तीन में से किस कंपनी ने कांडला-गोरखपुर एलपीजी पाइपलाइन परियोजना के लिए नई दिल्ली में एक संयुक्त उद्यम पर हस्ताक्षर किए थे और वे हाल ही में कांडला (गुजरात) से गोरखपुर (यूपी) तक दुनिया की सबसे लंबी एलपीजी पाइपलाइन बिछाएंगे?
रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड, कोल इंडिया और पावर ग्रिड कॉर्पोरेशन ऑफ इंडिया
भारत पेट्रोलियम, NTPC लिमिटेड और हिंदुस्तान पेट्रोलियम
इंडियन ऑयल, भारत पेट्रोलियम कॉर्पोरेशन और हिंदुस्तान पेट्रोलियम कॉर्प लिमिटेड
तेल और प्राकृतिक गैस निगम, भारतीय तेल और भारत पेट्रोलियम निगम
 भारत हेवी इलेक्ट्रिकल्स लिमिटेड, गेल और भारत पेट्रोलियम

Solution:
IndianOil, Bharat Petroleum Corporation (BPCL) and Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) had signed a joint venture in New Delhi for Kandla-Gorakhpur LPG Pipeline Project. They will be laying the world’s longest LPG pipeline from Kandla (Gujarat) to Gorakhpur (UP).

Q2. 1974 में अपनी स्थापना के बाद से, हर वर्ष विश्व पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है।
04 जून
08 जून
06 जून
07 जून
05 जून
Solution:
Since its inception in 1974, World Environment Day is celebrated every year on June 5th in more than 100 countries. The theme for World Environment Day 2019 is ‘Beat Air Pollution’.

Q3. प्रत्येक वर्ष अवैध, गैरकानूनी और अनियमित मत्स्य पालन के खिलाफ लड़ाई का अंतर्राष्ट्रीय दिवस आयोजित किया जाता है-
05 जून
03 जून
07 जून
06 जून
04 जून
Solution:
International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing is organized every year on 5th June. According to the UN Food and Agriculture Organization (FAO) illegal, unreported and unregulated fishing activities are responsible for the loss of 11–26 million tonnes of fish each year, which is estimated to have an economic value of US$10–23 billion.

Q4. विश्व बैंक ने चालू वित्त वर्ष 2019-20 के लिए भारत की विकास दर _______________ पूर्वानुमान को बरकरार रखा।
7.1%
7.6%
7.2%
7.5%
7.0%
Solution:
The World Bank retained its forecast of India’s growth rate at 7.5% for the current financial Year 2019/20. In its Global Economic Prospects report, the World Bank also mentioned that growth rate is expected to remain the same for the next two fiscals.

Q5. विश्व पर्यावरण दिवस 2019 का विषय क्या है?
Beat Plastic Pollution
Beat Air Pollution
Beat Water Pollution
Beat Noise Pollution
Beat Soil Pollution
Solution:
Since its inception in 1974, World Environment Day is celebrated every year on June 5th in more than 100 countries. The theme for World Environment Day 2019 is ‘Beat Air Pollution’.

Q6. संयुक्त राष्ट्र के खाद्य और कृषि संगठन (एफएओ) के अनुसार, अवैध, गैरकानूनी और अनियमित मत्स्य पालन गतिविधियां प्रत्येक वर्ष 11 से 26 मिलियन टन मछली के नुकसान के लिए जिम्मेदार हैं, जिसका अनुमान है कि इसका आर्थिक मूल्य यूएस $ 1023 बिलियन है। एफएओ कहाँ स्थित है?
 पेरिस
जेनेवा
वियना
 रोम
न्यूयॉर्क
Solution:
International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing is organized every year on 5th June. According to the UN Food and Agriculture Organization (FAO) illegal, unreported and unregulated fishing activities are responsible for the loss of 11–26 million tonnes of fish each year, which is estimated to have an economic value of US$10–23 billion. FAO Founded in: October 1945, Headquarters: Rome, Italy, Current Director-General: Jose Graziano da Silva.

Q7. ‘बेंचमार्किंग इंडियाज पेमेंट सिस्टम्स’ की रिपोर्ट में कहा गया था कि देश में आवश्यक कानून और प्रति व्यक्ति प्रचलन में नकदी जैसे क्षेत्रों में  “प्रबल” है। ‘ बेंचमार्किंग इंडियाज पेमेंट सिस्टम्स’ पर किस संगठन ने रिपोर्ट जारी की है?
सेबी
वित्त मंत्रालय
नाबार्ड
आरबीआई 
आईआरडीएआई 
Solution:
The report on ‘Benchmarking India’s Payment Systems’ which was released mentions that the country is “strong” in areas like having necessary laws and cash in circulation per capita. The report provides a comparative position of the payment system ecosystem in India relative to comparable payment systems and usage trends in other major countries. The report adds that India needs to make more efforts to decrease the volume of paper clearing and increase acceptance infrastructure to promote digital payments. RBI Releases Report On ‘Benchmarking India’s Payment Systems’.

Q8. स्वास्थ्य मंत्री ने नई दिल्ली में संशोधित राष्ट्रीय क्षय रोग नियंत्रण कार्यक्रम (RNTCP) की स्थिति की समीक्षा के लिए एक उच्च-स्तरीय बैठक की अध्यक्षता की है। वर्तमान केंद्रीय स्वास्थ्य मंत्री कौन हैं?
 डॉ. हर्षवर्धन
 प्रकाश जावड़ेकर
 जगत प्रकाश नड्डा
जितेंद्र सिंह
अनंत गीते
Solution:
The Health Minister Dr. Harsh Vardhan, chaired a high-level meeting to review the status of the Revised National Tuberculosis Control Program (RNTCP) in New Delhi. During the meeting, Dr Vardhan directed the officials for taking up the elimination of TB on a Mission Mode, which would include all stakeholders to come together for an aggressive strategy for TB free India by 2025.

Q9. भारतीय जूनियर महिला हॉकी टीम ने फाइनल में आयरलैंड को 1-0 से हराकर कैंटर फिजराल्ड़ U21 इंटरनेशनल 4-नेशंस खिताब जीता है।
डबलिन, आयरलैंड
 एडिनबर्ग, स्कॉटलैंड
स्टॉकहोम, स्वीडन
ओस्लो, नॉर्वे
 रेकजाविक, आइसलैंड
Solution:
The Indian junior women’s hockey team clinched the Cantor Fitzgerald U21 International 4-Nations title after beating Ireland 1-0 in the final at Dublin, Ireland. The win meant India ended the tournament with an unblemished record. With three goals in four games, Mumtaz Khan finished as the highest goal scorer of the tournament.

Q10.भारत ने एक नए सूचकांक में 129 देशों में से _____ को रैंक प्राप्त हुई है, जो गरीबी, स्वास्थ्य, शिक्षा, साक्षरता, राजनीतिक प्रतिनिधित्व और कार्यस्थल पर समानता जैसे पहलुओं को देखते हुए वैश्विक लैंगिक समानता को मापता है।.
94 वां
92 वां
91 वां
93 वां
95 वां
Solution:
India ranked 95th out of 129 countries in a new index that measures global gender equality looking at aspects such as poverty, health, education, literacy, political representation and equality at the workplace. The list was topped by Denmark. Chad was placed at bottom most position (129th).

Q11. सऊदी अरब के मक्का में आयोजित इस्लामिक सहयोग संगठन (OIC) के ____________ शिखर सम्मेलन की मेजबानी सऊदी किंग सलमान बिन अब्दुल अज़ीज़ अल सऊद ने की थी।.
10वां
11वां
13वां
12वां
14वां
Solution:
The 14th summit of the Organisation of Islamic Cooperation (OIC) held in Mecca, Saudi Arabia was hosted by Saudi King Salman bin Abdul Aziz Al Saud. The official agenda of meeting was to address ‘current issues in Muslim world’ and ‘recent developments in a number of OIC member states.

Q12. मलयालम अभिनेता शीला जे.सी. ने मलयालम सिनेमा में सर्वोच्च सम्मान जेसी डैनियल पुरस्कार जीता है। वह प्राप्त करने वाली वह ___________ महिला है।
पहली 
दूसरी
तीसरी 
चौथी
पांचवी
Solution:
Malayalam Actor Sheela J.C. has won the J.C. Daniel Award, the highest honour in Malayalam cinema. She is only the second woman to get it, after Aranmula Ponnamma in 2005. She won the State and National Awards for the Second Best Female Actor for Akale.

Q13. निम्नलिखित में से किस देश ने एक नए सूचकांक में शीर्ष स्थान प्राप्त किया है जो गरीबी, स्वास्थ्य, शिक्षा, साक्षरता, राजनीतिक प्रतिनिधित्व और कार्यस्थल पर समानता जैसे पहलुओं को देखते हुए वैश्विक लैंगिक समानता को मापता है?
स्वीडन
डेनमार्क
नॉर्वे
स्विट्जरलैंड
यूएसए
Solution:
India ranked 95th out of 129 countries in a new index that measures global gender equality looking at aspects such as poverty, health, education, literacy, political representation and equality at the workplace. The list was topped by Denmark. Chad was placed at bottom most position (129th).

Q14. सतत विकास लक्ष्य लिंग सूचकांक ___________ आधारित समान माप 2030 द्वारा विकसित किया गया है, जो क्षेत्रीय और वैश्विक संगठनों का एक संयुक्त प्रयास है।.
रूस
यूएसए
ब्रिटेन
स्विट्जरलैंड
स्पेन
Solution:
India ranked 95th out of 129 countries in a new index that measures global gender equality looking at aspects such as poverty, health, education, literacy, political representation and equality at the workplace. The list was topped by Denmark. Chad was placed at bottom most position (129th). The Sustainable Development Goals Gender Index has been developed by UK-based Equal Measures 2030, a joint effort of regional and global organizations. The new index includes 51 indicators across 14 of the 17 official Sustainable Development Goals and covers 129 countries across all regions of the world.

Q15. "क्रिकेट विश्व कप: द इंडियन चैलेन्ज" - अनुभवी ब्रॉडकास्टर और लेखक ________________ द्वारा एक भारतीय परिप्रेक्ष्य से टूर्नामेंट के इतिहास पर एक पुस्तक का औपचारिक रूप से इंग्लैंड और वेल्स क्रिकेट बोर्ड के मुख्य कार्यकारी अधिकारी टॉम हैरिसन द्वारा अनावरण किया गया है।
 कपिल देव
चेतन भगत
आशीस रे
सुनील गावस्कर
रवि शास्त्री
Solution:
“Cricket World Cup: The Indian Challenge” – a book on the history of the tournament from an Indian perspective by veteran broadcaster and writer Ashis Ray – has been formally unveiled by the chief executive of the England and Wales Cricket Board, Tom Harrison.

Q16. L एंड T फाइनेंशियल सर्विसेज '(LTFS)' डिजिटल सखी', ग्रामीण महिलाओं के डिजिटल वित्तीय समावेशन के उद्देश्य से एक शैक्षिक कार्यक्रम, विल्लुपुरम जिले के दो गांवों में शुरू किया गया था-
मध्य प्रदेश
राजस्थान
केरल
आंध्र प्रदेश
तमिलनाडु
Solution:
L&T Financial Services’ (LTFS) ‘Digital Sakhi’, an educational programme aimed at digital financial inclusion of rural women, was launched in two villages of Villupuram district in Tamil Nadu. LTFS in association with Sri Aurobindo Society will train and develop a team of 100 rural women (Digital Sakhis) as digital enablers, who in turn, will train about 40,000 others in using digital modes of payments.

Q17. तीसरी सीड ________________ ने जापान के रियो नोगुची को हराकर $ 25,000 ITF के पुरुष फ़्यूचर्स टेनिस टूर्नामेंट में अपना पहला खिताब जीता।  टूर्नामेंट थाईलैंड में आयोजित किया गया था।
 प्रजनेश गुणेश्वरन
युकी भांबरी
विजय अमृतराज
सिद्धार्थ रावत
सोमदेव देववर्मन
Solution:
Third seed Sidharth Rawat defeated Rio Noguchi of Japan to clinch his maiden title in the $25,000 ITF men’s Futures tennis tournament. The tournament was held in Thailand.

Q18. केंद्र, तमिलनाडु सरकार और ________________ ने तमिलनाडु स्वास्थ्य प्रणाली सुधार कार्यक्रम (TNHSRP) के लिए $ 287 मिलियन के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
 एडीबी
आई.एम.ऍफ़
विश्व बैंक
एन.डी.बी.
ए.आई.बी.आई.
Solution:
The Centre, the Tamil Nadu Government and the World Bank have signed a $287-million loan agreement for the Tamil Nadu Health System Reform Programme (TNHSRP). TNHSRP aims to improve the quality of healthcare, reduce the burden of non-communicable diseases (NCDs), and fill equity gaps in reproductive and child health services in the State, according to an official statement. Tamil Nadu is also dealing with a growing burden of NCDs as they account for nearly 69% of deaths in the State.

Q19.  उस अनुभवी कॉमेडियन, फिल्म और थिएटर अभिनेता का नाम बताइए, जिनका हाल ही में निधन हो गया है?
 मस्तान बर्मावाला
  दिन्‍यार कॉन्‍ट्रैक्‍टर
दिनेश हिंगू
बेला सहगल
सुभाष घई
Solution:
Veteran comedian, film and theatre actor Dinyar Contractor passed away aged 79. He had been suffering from various age-related illnesses. The actor had featured in several Bollywood films including ‘Baadshah’, and ‘Khiladi’ along with television shows like ‘Khichdi’ and ‘Hum Sab Ek Hain’, and was also awarded the Padma Shri in January 2019.?

Q20. _________________ स्वामित्व वाली जगुआर लैंड रोवर ने अगली पीढ़ी के इलेक्ट्रिक ड्राइव सिस्टम को विकसित करने के लिए बीएमडब्ल्यू के साथ हाथ मिलाया है।
टाटा मोटर्स
अशोक लीलैंड
महिंद्रा एंड महिंद्रा
आयशर मोटर्स
फोर्ड मोटर कंपनी
Solution:
Tata Motors-owned Jaguar Land Rover has joined hands with BMW to develop next-generation electric drive systems. The collaboration seeks to advance the development of electrification technology to support transition autonomous, connected, electric, shared (ACES) future, Jaguar Land Rover.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF