Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 10th December 2018 IN HINDI


प्रिय पाठकों,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 1st December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में Banking Awareness ,Static Awareness और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!  




Q1. हाल ही में नई दिल्ली में आयोजित एक समारोह में किस मंत्रालय को राष्ट्रीय महत्व के लिए स्कोच अवॉर्ड दिया गया है?
महिला एवं बाल विकास मंत्रालय
 सांख्यिकी और कार्यक्रम कार्यान्वयन मंत्रालय
शिपिंग मंत्रालय जल संसाधन मंत्रालय, नदी विकास और गंगा कायाकल्प
नवीन और नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय
सड़क परिवहन और राजमार्ग मंत्रालय
Solution:
Ministry of New and Renewable Energy, Government of India has been conferred the Skoch Award for National Significance at an event held recently in New Delhi. The award was received by Secretary, Ministry of New Renewable Energy Shri Anand Kumar. The award has been conferred on the Ministry considering its purpose and critical role played in installing about 73 GW renewable energy capacity in the country.

Q2.  किस देश ने पहली बार अंतरिक्ष यान, चांग'ई 4 लॉन्च किया है, जो चंद्रमा से बहुत दूरस्थ स्थान पर लैंडिंग का प्रयास करेगा?
 भारत
 चीन
 थाईलैंड
 चिले
 सिंगापुर 
Solution:
China launched the first-ever spacecraft, Chang’e 4, that will attempt landing on the far side of the Moon, which always shows the same face to Earth as it’s close enough to be locked by the planet’s gravitational field.

Q3.  खाद्य और कृषि संगठन (FAO) परिषद ने कब अंतर्राष्ट्रीय बाजरा वर्ष मनाने के प्रयास को मंजूरी दे दी है-
2025
2019
2021
2023
2027
Solution:
Food and Agriculture organisation, FAO Council has approved India’s proposal to observe an International Year of Millets in 2023. Agriculture Minister Radha Mohan Singh stated that the 160th session of the FAO Council, in Rome approved the proposal.

Q4. राष्ट्रीय महत्व के लिए स्कोच अवॉर्ड हाल ही में नई नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय के सचिव ने प्राप्त किया था। नई नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय का वर्तमान मंत्री कौन है?
आनंद कुमार
सरद सक्सेना
एके झा
प्रीती सरन
टीएस विजयन
Solution:
Ministry of New and Renewable Energy, Government of India has been conferred the Skoch Award for National Significance at an event held recently in New Delhi. The award was received by Secretary, Ministry of New Renewable Energy Shri Anand Kumar. The award has been conferred on the Ministry considering its purpose and critical role played in installing about 73 GW renewable energy capacity in the country.

Q5. अमेरिकी राष्ट्रपति डोनाल्ड ट्रम्प ने संयुक्त राष्ट्र के अमेरिकी राजदूत के रूप में राज्य विभाग की प्रवक्ता _________________ को नामांकित किया।
जोयेस मैया
ब्रायन क्वोन
हीथर नऊर्ट
जॉन रिजओन
एंद्रेस मैनुएल
Solution:
US President Donald Trump nominated State Department spokeswoman Heather Nauert as the US Ambassador to the United Nations. The former Fox News presenter’s appointment to the UN role will have to be approved by the US Senate.

Q6.  संयुक्त राष्ट्र महासचिव _________ ने अंतरराष्ट्रीय आतंकवाद के संकट से निपटने और शांति और सुरक्षा, मानवीय, मानवाधिकार और टिकाऊ विकास क्षेत्रों में प्रयासों को समन्वयित करने के लिए यूनाइटेड नेशन  ग्लोबल काउंटर-टेररिज्म कोआर्डिनेशन कॉम्पैक्ट का एक नया ढांचा लॉन्च किया है।
एंटोनियो गुटेरेस
क्रिस्टलीना जॉर्जीएवा
जिम योंग किम
क्रिस्टिन लैगार्डे
रॉबर्टो अजेवडो
Solution:
UN Secretary-General Antonio Guterres has launched a new framework, the UN Global Counter-Terrorism Coordination Compact, to combat the scourge of international terrorism and coordinate efforts across the peace and security, humanitarian, human rights and sustainable development sectors.

Q7.  इतिहास में दूसरा सबसे बड़ा इबोला प्रकोप पूर्वी कांगो के एक बड़े शहर में फैल गया है। कांगो कहाँ स्थित है?
 यूरोप
 अफ्रीका
 एशिया
 अमेरिका
 ऑस्ट्रेलिया
Solution:
The second-largest Ebola outbreak in history has spread to a major city in eastern Congo. Butembo, with more than one million residents, is now reporting cases of the deadly hemorrhagic fever. The Democratic Republic of the Congo, also known as DR Congo, the DRC, Congo-Kinshasa, or simply the Congo, is the southernmost country located in Central Africa.

Q8.  संयुक्त राष्ट्र के विश्व बौद्धिक संपदा संगठन (WIPO) के अनुसार 2017 में भारत द्वारा दिए गए पेटेंट की संख्या में ______________ तक की वृद्धि हुई है, जिसने तीव्र वृद्धि की प्रवृत्ति को बनाए रखा है। 
60%
40%
50%
70%
30%
Solution:
The number of patents granted by India shot up by 50% in 2017, keeping up a trend of steep increases, according to the UN’s World Intellectual Property Organisation (WIPO). The patents granted by India increased from 8,248 in 2016 to 12,387 in 2017, the WIPO’s World Intellectual Property Indicators 2018 report released in Geneva showed. Globally, 1.4 million patents were granted in 2017, the report estimated.

Q9.  निम्नलिखित तीन राज्यों में से किस राज्य सरकार ने अगले तीन वर्षों में टिकाऊ खेती को हासिल करने के उद्देश्य से 10,000 गांवों में SMART की एक महत्वाकांक्षी परियोजना शुरू की है?
 राजस्थान
मध्य प्रदेश
गुजरात
महाराष्ट्र
उत्तराखंड
Solution:
The state government launched an ambitious project State of Maharashtra Agribusiness and Rural Transformation (SMART) in 10,000 villages with an objective to achieve sustainable farming within the next three years. The project SMART will be assisted by the World Bank. Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis launched the project, which was followed by the signing of 50 memorandum of understandings (MoUs) between big corporates and farmers producer groups. The project will cover almost one-fourth of Maharashtra.

Q10.  भारतीय तट रक्षक ने कहाँ पर समुद्र में 'क्लीन सी - 2018' नामक क्षेत्रीय स्तर समुद्री तेल प्रदूषण प्रतिक्रिया अभ्यास का आयोजन किया है?
विशाखापत्तनम
सिलवास
दमन
कवरत्ती
पोर्ट ब्लेयर
Solution:
The Indian Coast Guard has conducted the Regional Level Marine Oil Pollution Response Exercise titled ‘Clean Sea – 2018’ at sea off Port Blair. Coast Guard ships Viswasth, Vijith, Rajveer, Rajshri, 4 interceptor boats, and its air assets Dornier and Chetak helicopters participated in the exercise.

Q11.  महाराष्ट्र सरकार ने महाराष्ट्र के कृषि व्यवसाय और ग्रामीण परिवर्तन (SMART) परियोजना में ______________ सहायता प्राप्त राज्य शुरू किया है।
AIIB
IMF
World Bank
ADB
WTO
Solution:
The state government launched an ambitious project State of Maharashtra Agribusiness and Rural Transformation (SMART) in 10,000 villages with an objective to achieve sustainable farming within the next three years. The project SMART will be assisted by the World Bank.

Q12.  अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन (ILO) द्वारा प्रकाशित ग्लोबल वेज रिपोर्ट 2018-19 के अनुसार, महिलाओं को सबसे असमान रूप से भुगतान किया जाता है?
भारत
चीन
यूएसए
जर्मनी
फ्रांस 
Solution:
According to the Global Wage Report 2018-19 published by International Labour Organization (ILO), Women are paid the most unequally in India, compared to men, when it comes to hourly wages for labor.

Q13.  नई दिल्ली में एक समारोह में हिंदी में "रिपब्लिकन एथिक" और "लोकतंत्र के स्वर" नामक राष्ट्रपति के चयनित भाषणों का संकलन किसने किया है?
रंजन गोगई
अरविन्द केजरीवाल
राजनाथ सिंह
नरेन्द्र मोदी
वेंकैया नायडू
Solution:
The Vice President of India Shri M.Venkaiah Naidu released Compilation of Selected speeches of the President, Ram Nath Kovind titled, “The Republican Ethic” in English and “Loktantra ke Swar” in Hindi at a function in Vigyan Bhawan in New Delhi. Both the books- The Republican Ethic & Loktantra ke Swar are a collection of President of India Shri Ram Nath Kovind’s selected speeches made by him in the first year of assuming the office. The event has been organized by the Ministry of Information & Broadcasting.

Q14.  वर्ष (2018), मानवाधिकार दिवस मानवाधिकारों की सार्वभौमिक घोषणा की ________________ वीं वर्षगांठ को चिह्नित करता है।
68वीं
70वीं
72वीं
69वीं
71वीं
Solution:
Human Rights Day is observed every year on 10 December. On this day, the United Nations General Assembly adopted, in 1948, the Universal Declaration of Human Rights. This year, Human Rights Day marks the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights. #StandUp4HumanRights is the global campaign launched on for year 2018.

Q15.  मानवाधिकार दिवस प्रत्येक वर्ष कब मनाया जाता है?
08 दिसंबर
11 दिसंबर
13 दिसंबर
10 दिसंबर
12 दिसंबर 
Solution:
Human Rights Day is observed every year on 10 December. On this day, the United Nations General Assembly adopted, in 1948, the Universal Declaration of Human Rights. This year, Human Rights Day marks the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights. #StandUp4HumanRights is the global campaign launched on for year 2018.

               

Business Current Affairs




You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF