General Awareness For IBPS Clerk and NIACL AO Main | 18th January 2019

General Awareness For IBPS Clerk and NIACL AO Main | 18th January 2019

प्रिय उम्मीदवारों,

general-awareness-questions-for-ibps-clerk-main

General Awareness for IBPS Clerk Main 2018-19

NIACL AO  और IBPS CLERK MAINS की परीक्षा के लिए तैयारी कर रहे हैं !! GA क्विज़ को न भूले। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, वह सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और वर्तमान मामलों जैसे कई वर्ग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जो आपको अड्डा 247 द्वारा प्रदान की जा रही है जिससे आप कर्णाटक बैंक पीओ और लक्ष्मी विलास बैंक पीओ की मुख्य परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त कर सकें। इतना ही नहीं, ये प्रश्नोत्तरी आगामी बैंक, बीमा और अन्य प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं के लिए भी अच्छा साबित होंगे।





Q1.  विश्व आर्थिक मंच (WEF) के जेंडर गैप इंडेक्स 2018 में भारत को _____ स्थान दिया गया है।
103rd
101st
113th
108th
130th
Solution:
India has been ranked 108th in World Economic Forum (WEF) gender gap index 2018, same as 2017 while recording improvement in wage equality for similar work and fully closing its tertiary education gender gap for the first time.

Q2. अंतर्राष्ट्रीय अप्रवास दिवस (IMD) 2018 का विषय क्या है?
Migration with Dignity
Migration to live
Migration for life
Migration with family
Need of the Migrants
Solution:
The UN’s (United Nation) International Migrants Day (IMD) is observed every year on 18th December. The theme for this year’s IMD is ‘Migration with Dignity’.

Q3. निम्नलिखित में से किस देश/संगठन ने 2019 को सहिष्णुता वर्ष घोषित किया है?
 विश्व आर्थिक मंच
भारत
यूनाइटेड किंगडम
संयुक्त राष्ट्र
संयुक्त अरब अमीरात
Solution:
United Arab Emirates (UAE) President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan declared 2019 as the Year of Tolerance, an extension of the Year of Zayed which has run this year.

Q4. निम्नलिखित में से किसे 2018 के पीपल्स ऑफ द एथिकल ट्रीटमेंट ऑफ एनिमल्स (पेटा) भारत के पर्सन ऑफ द ईयर के रूप में नामित किया गया है?
दीपिका पादुकोण
कपिल शर्मा
सोनाक्षी सिन्हा
सोनम कपूर
अनिल कपूर
Solution:
Actress Sonam Kapoor, a vegan, has been named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s Person of the Year for 2018. Sonam has been feted as she sings in praise of vegan eating and because she keeps animal skins out of her handbag line for her fashion brand Rheson, apart from taking other action for the welfare of animals.

Q5. सुभाष श्योरतन मुंद्रा को तीन वर्ष की अवधि के लिए इंडियाबुल्स हाउसिंग फाइनेंस लिमिटेड (IBHFL) के बोर्ड में स्वतंत्र निदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है। वह ____________ थे।   
आरबीआई के पूर्व गवर्नर  
एसबीआई के पूर्व अध्यक्ष 
आरबीआई के पूर्व उप गवर्नर
भारत के पूर्व वित्त सलाहकार
भारत के पूर्व सीएजी
Solution:
Subhash Sheoratan Mundra has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years. The former Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI) and senior banker is not replacing an existing member on the Board.

Q6. RXIL एक TREDS प्लेटफॉर्म है, जो ___________ से संचालित है और इसे नेशनल स्टॉक एक्सचेंज, स्मॉल इंडस्ट्रीज डेवलपमेंट बैंक ऑफ़ इंडिया, स्टेट बैंक ऑफ़ इंडिया, आईससीआईसीआई बैंक और येस बैंक द्वारा प्रमोट किया जाता है। 
2011
2014
2017
2009
2006
Solution:
RXIL is a TReDS platform operating since January 2017 and is promoted by the National Stock Exchange, Small Industries Development Bank of India, State Bank of India, ICICI Bank and Yes Bank.

Q7. भारत बैंकिंग कॉन्क्लेव 2018 __________ में आयोजित किया गया था जिसे सेंटर फॉर इकोनॉमिक पॉलिसी रिसर्च (CEPR) द्वारा आयोजित किया गया था। 
मुंबई
पुणे
चेन्नई
नई दिल्ली 
कोलकाता
Solution:
India Banking Conclave 2018 was held in New Delhi. The India Banking Conclave 2018 was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). Knowledge Partner of the conclave was NITI Aayog. The conclave focused on reforming the banking sector.

Q8. तुलसी गिरि का निधन हो गया है। वह निम्नलिखित में से किस देश के पूर्व प्रधानमंत्री थे?
बांग्लादेश
भूटान
नेपाल
कंबोडिया
मॉरीशस
Solution:
Former Prime Minister of Nepal Tulsi Giri has passed away in Kathmandu. He was 93. Giri was suffering from liver cancer for a long time. He twice served as the prime minister of Nepal first from 1962 to 1964 and again from 1975 to 1977.

Q9. प्रवासन पर संयुक्त राष्ट्र वैश्विक कॉम्पैक्ट के लिए अपने समर्थन को लेकर चार्ल्स मिशेल ने अपनी सरकार पर दबाव के बीच इस्तीफा दे दिया है। वह _______ के प्रधान मंत्री थे।
स्पेन
बेल्जियम
इटली
 हंगरी
आस्ट्रिया
Solution:
Belgian Prime Minister Charles Michel has resigned amid pressure on his government over his support for the UN global compact on migration. The pressure increased after his biggest coalition partner, the right-wing N-VA party, quit the government over the issue.

Q10. GSAT 7A को ले जाने वाले GSLV F 11 को अंतरिक्ष अनुसंधान केंद्र __________ से सफलतापूर्वक लॉन्च किया गया था।
पोर्ट ब्लेयर 
श्रीहरीकोटा
महेंद्रगिरि
पोखरण
जोधपुर
Solution:
The GSLV F 11 carrying GSAT 7A was successfully launched from the Space research Centre Sriharikota by ISRO. The last launch of this year is a dedicated mission for updating and increasing the capability of the Country’s defence forces.

Q11. असम सरकार द्वारा घोषित एएफसीएसएस के तहत, किसानों ने बैंकों से जो भी ऋण लिया है और जो भी उन्होंने चुकाया है, धन के _______  की राज्य सरकार द्वारा प्रतिपूर्ति की जाएगी।
60%
33%
75%
50%
25%
Solution:
Under Assam Farmers’ Credit Subsidy Scheme (AFCSS), whatever amount of loan the farmers took from banks and whatever amount they repaid, 25% of the money will be reimbursed by the state government.

Q12. विश्व आर्थिक मंच (WEF) ने हाल ही में जेंडर गैप इंडेक्स 2018 रिपोर्ट प्रकाशित की है। विश्व आर्थिक मंच का मुख्यालय _______ में स्थित है।
नॉर्वे
आस्ट्रिया
इटली
फ्रांस
स्विट्जरलैंड
Solution:
The headquarters of the World Economic Forum is in Switzerland.

Q13. मंदिरा बांध _______ में कन्स्बहल के पास __________ नदी पर बनाया गया है।
मचकुंड नदी, ओडिशा
कोसी नदी, बिहार 
ब्राह्मणी नदी, झारखंड
शंख नदी, ओड़िशा 
जोंक नदी, पश्चिम बंगाल 
Solution:
Mandira Dam is built across the Sankha River near Kansbahal in Sundergarh district, located at a distance of about 25 kilometers from Rourkela.

Q14. कोसी तटबंध का निर्माण 1950 के दशक के अंत में कोसी नदी को बनाए रखने के लिए किया गया था, जो नेपाल और भारत के बीच एक पारवर्ती नदी है। यह स्थित है-
उत्तर प्रदेश
बिहार 
झारखण्ड 
उत्तराखंड
पश्चिम बंगाल 
Solution:
The Kosi embankments were built in the late 1950s to retain the Kosi River which is a transboundary river between Nepal and India. The Kosi embankments is located in Bihar.

Q15. अनूप कुमार ने 15 वर्ष के प्रतिष्ठित करियर को समाप्त करने की घोषणा की है। वह एक _______ खिलाड़ी थे।
ट्रैक साइकिलिंग 
कबड्डी 
बैडमिंटन
फुटबॉल
बेसबॉल
Solution:
Renowned Kabaddi Player, Anup Kumar announced his retirement from Kabaddi ending a 15-year iconic career. The 35-year-old had led India to a memorable Kabaddi World Cup title triumph in 2016.

               






You may also like to Read:
   


Print Friendly and PDF