English Quiz For IBPS SO Prelims - 12th December 2018

English Quiz For IBPS SO Prelims - 28th November 2018

English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is a g and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.




Direction (1-5): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. The crucial difference between technology (A)/ companies and news organisations (B)/ come out in an unambiguous manner (C)/ over the last fortnight.(D)/ No Error (E)/


A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part C. As the sentence is in past tense, 'Came' will be used in place of 'come'.

Q2. Even of the world accumulates ‘devices’ of leisure (A)/ — resorts, clubs, package tours, entertainment (B)/ parks, restaurants, computer games, etc. — (C)/ people feel that they have less time for leisure. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in art A. Use 'even as' and not 'even of'.

Q3. The doctor had told (A)/ her that she was very weak (B)/ and had advise her to improve (C)/ her nutritional intake.(D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part C. The sentence is in reported speech and so 'advised' will be used and not 'advice'.

Q4. Entrepreneurship and the rate (A)/of start-ups are more fluid (B)/ in India compared to an advanced (C)/ economy as if the US.(D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part D. 'As if' is incorrectly used here. 'Such as' should be used to show an example.

Q5. Despite its roots in the Latin ‘licêre’,(A)/ which means ‘be permitted’, leisure is understood (B)/ as the withdrawal from activities and (C)/ work rather than a permission to do things.(D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
No Error. The sentence is correct.

Directions (6-10) : In each of the following Questions, a word is give in bold. Corresponding to each bold word three sentences are written using the word. The word may or may not be correctly used in the sentence. You have to choose the sentence in which the usage of the word is correct. If all sentences are correct, choose option (e), All are correct as your answer. 

Q6. SPAT 


(I) The saying, ‘all’s well that ends well’, appears to be most appropriate in the case of the recent spat between the Reserve Bank of India (RBI) and the government. 
(II) when we had our little spats, he had only to smile to get back on the right side of me 
(III) The chance to win a scholarship should spur my daughter into studying for the college admissions test.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Only (III)
Both (II) and (III)
Solution:
Spat - a quarrel about an unimportant matter.

Q7. ABRIDGE 
(I) If the judge feels a suspect is likely to abridge, he will issue a high bond for that individual 
(II) Mr. Gibson asked me to abridge my report to the committee so that there would be time for questions. 
(III) In writing a shorter edition of the history textbook, he was required to abridge some of the chapters on the presidents.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Only (III)
Both (II) and (III)
Solution:
Abridge - shorten (a book, film, speech, etc.) without losing the sense.

Q8. ABSCOND 
(I) Unable to pay their rent, the tenants decided to abscond in the middle of the night 
(II) This work is lost, and we have no direct knowledge of any abscond of it. 
(III) The results of the election revealed that voters were determined to abscond the city of its corrupt officials.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Only (III)
Both (II) and (III)
Solution:
Abscond -leave hurriedly and secretly, typically to escape from custody or avoid arrest.

Q9. PURGE 
(I) A scientist must purge evidence in support of a theory. 
(II) Although this cleansing diet will purge toxins from my system temporarily, my nutritionist warned me that they’ll come right back if I return to my former bad eating habits. 
(III) The purge cat was killed when his snooping lead him into a dangerous snake bed
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Only (III)
Both (II) and (III)
Solution:
Purge - rid (someone) of an unwanted feeling, memory, or condition.

Q10. CRUCIAL 
(I) Having a good relationship with your employees is crucial to your ability to run a successful business 
(II) During the hot summer months, it is crucial that you drink lots of water 
(III) If you want to conquer the game of golf, it is crucial that you master the art of the stroke
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Only (III)
All are correct
Solution:
Crucial - of great importance.

Directions (11-15): In each of the following sentences, a word is missing and a phrase is given in bold in the sentence. From the options given below each question, choose the most appropriate pair that makes the sentence grammatically and contextually correct and meaningful. 

Q11. Better electricity and water access may reduce the ................. of women in providing essential household inputs for their families and allowing for more time to be directed towards entrepreneurial activities.
work, allowed for more time to be directed
burden, allow for more time to be directed
work, allow for more time to be direct
burden, allow for more time to be directing
distress, allow of more time to be directed
Solution:
'Burden' means the main responsibility for achieving a specified aim or task. Further,'allow for more time to be directed' is contextually and grammatically correct here.

Q12. IndiGo ............ people on Sunday as it disclosed that all its passengers will have to payed extra for web check-in starting 14 November, and that check-ins at airports will remain free.
arrested, will have to paying extra for web check-in
roused, will has to pay extra for web check-in
excited, will be pay extra for web check-in
roused, will have to pay extra for web check-in
excited, will have to pay extra of web check-in
Solution:
'Rouse' means make angry or excited. So it is the correct choice. Further, 'will have to pay extra for web check-in' is contextually and grammatically correct here.

Q13. Several airlines charge passengers for servicing that can range from choosing one’s seat to extra baggage or in some cases carry-on baggage, ............ handling, buying tickets online and meals.
charge passengers for services, priority
charged passengers for services, prosperous
charges passengers for services, careless
charges passengers for services, priority
charge passengers about services, careful
Solution:
'Several Airlines' is plural here so 'charge' will be used. Further, 'priority' is the correct choice for the blank.

Q14. With the country ranking as the ................ aviation market in the world, India needs more airports, especially smaller ones, to catering to the growing pack of budget airlines.
lowest-growing, to cater to the grow pack of
critically-growing, to cater to the growth pack of
sudden-growing, to catering to the growing pack of
fastest-growing, to cater to the growing pack of
fastest-growing, to catered to the growing pack of
Solution:
'Fastest-growing' is the correct choice for the blank. Als, 'to' must be followed by first form of verb, so 'to cater to the growing pack of ' is the correct choice here.

Q15. To achieve India’s dream of one billion passenger trips a year in 15-20 years, airlines and the government have to walk hand in hand as only of affordable and safe flying will make the Indian middle class decide to make the ............ from the train to the plane
as if only an affordable and safe flying will make, transfer
as only with an affordable and safe flying will make, shift
as only an affordable and safe flying will make, transfer
as only an affordable and safe flying will make, shift
but only an affordable and safe flying will make, transition
Solution:
'shift' is correct for the blank. Also, 'as only an affordable and safe flying will make' is contextually and grammatically correct here.

               




   You May also like to Read:
      
                        
       
Print Friendly and PDF