IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 8th of September 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains


IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 8th September 2019. This quiz is based on topic-
Starters and Sentence improvement.


Direction (1-7): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 
Q1. (I) It’s a case where there are significant adverse effects and an offender who continually ignores the council’s requests.
(II) This has been a difficult and significant case that the council has been working on for a number of years
(i) However, it’s a case where…
(ii) since an offender who…
(iii) Whereas this has been difficult…
(a) only (i)
(b) only (ii)
(c) both (i) and (iii)
(d) both (ii) and (iii)
(e) none of these

S1. Ans. (e)
Sol. Both the given sentences are individual coherent sentences, independent of each other. Hence, none of the given starters can be used to form a single coherent sentence without altering the meaning of the sentence. Therefore, option (e) is the most suitable answer choice.

Q2. (I) Most of the players of Eagles received their rings during a ceremony on Wednesday. 
(II) The Eagles made sure Dorenbos was remembered and gave him a ring on Thursday.
(i) Even though most of…
(ii) As the Eagles made sure…
(iii) While most of the player…
(a) only (i)
(b) only (ii)
(c) both (i) and (iii)
(d) both (ii) and (iii)
(e) none of these

S2. Ans. (a)
Sol. Among the three starters, only (I) can give a meaningful sentence without altering the intended meaning of the given two statements. The other two options will give an inappropriate meaning to the sentence. Hence option (a) is the correct choice.
(i) Even though most of the players received their rings during a ceremony on Wednesday, the Eagles made sure Dorenbos was remembered and gave him a ring on Thursday.

Q3. (I) There has been a legacy of stock market scams through the 1990s.
(II) Capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (Sebi’s) impulse has been to protect retail investors at all cost.
(i) Owing to a legacy…
(ii) Taking into account a legacy…
(iii) Considering a legacy of…
(a) Only (III)
(b) Only (I)
(c) Both (II) and (III)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) None of these



S3. Ans. (d)

Sol. All the three starters can be used to frame a meaningful sentence without altering the intended meaning of the given sentences. Hence option (d) is the correct choice.
(i) “Owing to a legacy of stock market scams through the 1990s, capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (Sebi’s) impulse has been to protect retail investors at all cost.”
(ii) “Taking into account a legacy of stock market scams through the 1990s, capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (Sebi’s) impulse has been to protect retail investors at all cost.”
(iii) “Considering a legacy of stock market scams through the 1990s, capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (Sebi’s) impulse has been to protect retail investors at all cost.”


Q4. (I) Companies were providing more innovative benefits to attract employees.
(II) Employees fell back on bouquets or fruit baskets when they went through a hard time.
(i)Even though companies were…
(ii) Despite the fact that companies…
(iii) Regardless of employees felling back on…
(a) Only (III)
(b) Only (I)
(c) Both (I) and (II)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) None of these

S4. Ans.(c)
Sol. Both the starters (i) and (ii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the third starter as it would alter the intended meaning. Hence option (c) is the correct choice.
(i) “Even though companies were providing more innovative benefits to attract employees, they still fell back on bouquets or fruit baskets when workers went through a hard time”.
(ii) “Despite the fact that companies were providing more innovative benefits to attract employees, they still fell back on bouquets or fruit baskets when workers went through a hard time”.

Q5. (I) You may prefer any kind of coffee to drink, including the likes of decaf or instant coffee, coffee-drinkers.
(II) Coffee drinkers who seem addicted to drinking several cups of coffee a day fare better health-wise in the long run.
(i) Regardless of the kind of coffee you prefer…
(ii) Even though coffee drinkers who seem…
(iii) Irrespective of the kind of…
(a) Both (I) and (III)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (II)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) None of these

S5. Ans. (a)
Sol. Both the starters (i) and (iii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the second starter as it would alter the intended meaning. Hence option (a) is the correct choice.
(i)” Regardless of the kind of coffee you prefer to drink, including the likes of decaf or instant coffee, coffee-drinkers who seem to be addicted to drinking several cups a day fare better health-wise in the long run.”
(iii) Irrespective of the kind of coffee you prefer to drink, including the likes of decaf or instant coffee, coffee-drinkers who seem to be addicted to drinking several cups a day fare better health-wise in the long run.”

Q6. (I) Make in India exposed weak links in what passed off as manufacturing.
(II) The technology shift from 3G to 4G caught the Indian manufacturers unprepared.
(i) As long as the technology shift…
(ii) While Make in India…
(iii) Although Make in India exposed…
(a) Both (I) and (III)
(b) Only (III)
(c) Both (II) and (III)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) None of these

S6. Ans. (c)
Sol. Both the starters (ii) and (iii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the first starter as it would alter the intended meaning. Hence option (c) is the correct choice.
(ii) While Make in India exposed weak links in what passed off as manufacturing, the technology shift from 3G to 4G caught the Indian manufacturers unprepared.
(iii) Although Make in India exposed weak links in what passed off as manufacturing, the technology shift from 3G to 4G caught the Indian manufacturers unprepared.

Q7. (I) The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) strengthens creditors’ rights, which can go a long way in resolving the current bad loans crisis in banking.
(II) It lends transparency and predictability to the resolution process itself.
(i) The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) not only…
(ii) Lending transparency and predictability…
(iii) Along with strengthening creditors’ rights…
(a) Both (I) and (III)
(b) Only (III)
(c) Both (II) and (III)
(d) All (I), (II) and (III)
(e) None of these

S7. Ans. (c)
Sol. Both the starters (i) and (iii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the second starter as it would alter the intended meaning. Hence option (a) is the correct choice.
(i) “The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) not only strengthens creditors’ rights, which can go a long way in resolving the current bad loans crisis in banking, but also lends transparency and predictability to the resolution process itself”.
(iii) “Along with strengthening creditors’ rights which can go a long way in resolving the current bad loans crisis in banking, the Insolvency and Bankruptcy Code also lends transparency and predictability to the resolution process itself”.

Directions (8-10): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below each statement should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (e) as the answer.

Q8. Even when the deck is stacked beyond all odds, the strength in numbers that unions provide lifting entire communities.
(a) lifts up
(b) to lift up
(c) lifting up
(d) is lifting
(e) No correction required

S8. Ans. (a)
Sol. The given phrase in bold fails to make the sentence grammatically correct. Therefore, the phrase that shall replace the bold phrase is “lifts up”. “to lift up” means to fill with high spirits; fill with optimism. However, only option (a) along with contextual meaning satisfies the grammatical syntax of the sentence. Thus, it becomes the most viable answer choice.

Q9. Every one of us is going to going through some tough times in our life, caused by family issues, finances, sickness or many other factors.
(a) gone through
(b) give through
(c) get through
(d) go through
(e) No correction required

S9. Ans. (d)
Sol. Option (d) is the correct choice as it provides the sentence a complete coherent meaning. “to go through” is a phrasal verb which means to undergo through a difficult period, situation or experience. All the other given options fail to fit into the context of the sentence.

Q10. I get over my old roommate at the college reunion.
(a) look into
(b) ran across
(c) get through
(d) get rid of
(e) No correction required

S10. Ans. (b)
Sol. Option (b) is the correct choice. Usage of “get over” phrasal verb is incorrect here as it means to overcome (a difficulty). However, “Ran across” means to find something or to meet someone by chance. Thus, it gives the most meaningful and logical context to the sentence.
Get through means to pass or assist someone in passing (a difficult or testing experience or period).
Get rid of means to take action so as to be free of (a troublesome or unwanted person or thing).

Q11. The previous day, heavy clashes broke out between Palestinian protesters and Israeli police in and around Jerusalem over new security measures at the Temple Mount, following a deadly terror attack at the site, which is holy to both Jews and Muslims.
(a) break off
(b) break out
(c) broke off
(d) broke through
(e) No correction required

S11. Ans. (e)
Sol. Option (e) is the correct choice. The sentence with the phrase given in bold is already correct both contextually as well as grammatically. “Broke out” is referred for a war, fighting, or similarly undesirable things that started suddenly which is perfectly providing meaning to the sentence. However, “break off” means abruptly stop talking and “broke through” means to make or force a way through (a barrier). Thus, they fail to make the sentence logically meaningful. Therefore, option (e) is the correct choice as the sentence doesn’t require any improvement to make it correct.

Q12. The early national movement succeeded to arouse among the people the feeling that they belong to one common nation- the Indian Nation.
(a) in arousing
(b) at arousing
(c) for arousing
(d) from arousing
(e) No correction required

S12. Ans. (a)
Sol. Option (a) is the correct choice. To make the sentence grammatically correct replace the given phrase in bold with option (a) i.e., “in arousing”. It is to be noted that to make the syntax of the sentence grammatically viable the verb “succeed” should always be followed by [in + V4(= 4th form of verb)]. Hence, option (a) supplements the sentence with correct grammatical structure for the sentence making it the correct choice.

Q13. From among various alternatives we should choose the one which being viable and consumes less time and energy.
(a) is viable and consuming lesser
(b) is viability and consumes less
(c) is viable and consumes less
(d) has viable and consuming less
(e) No correction required

S13. Ans. (c)
Sol. Option (c) is the correct choice. The given phrase “being viable and consumes less” should be replaced with “is viable and consumes less” to make the sentence grammatically correct. All the other given options fail to fit into the sentence in a coherent manner.

Q14. He met with an accident and was immediately admitted to the hospital.
(a) admitted to hospital
(b) admitted to an hospital
(c) admitted into a hospital
(d)  admitted within the hospital
(e) No correction required

S14. Ans. (a)
Sol. The given phrase in bold should be replaced with the option (a) i.e., “admitted to hospital”. It is to be noted that the article in the given phrase should be omitted as places like hospital, temple, jail, prison, school, college etc., do not require any article if the places are used for the specific purpose for which they are meant to be. Hence, with the rationale provided option (a) is the correct choice.

Q15. He is far more serious practitioner now than he would have to be in the past.
(a) should have been
(b) used to be
(c) had to be
(d)  might have been
(e) No correction required


S15. Ans. (b)

Sol. Replace “would have to be” with “used to be” to make the sentence contextually correct as whenever there is a reference of an activity in past “used to be” is used to make the sentence grammatically correct. Hence, option (b) is the correct choice.






You may also like to read:


All the Best BA'ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!