SBI PO Mains English Language Quiz- 11th July 2019

SBI-PO-Main-English-Language-Quiz-11th-July-2019

SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz
Students gave the SBI PO preliminary examinations with great enthusiasm and now are preparing for the mains, whose date is already scheduled for 20 July this year. Here is a quiz on the English Language, provided by Adda247 for free so that you can practice the best of the latest pattern of English Questions for SBI PO Examination 2019-20. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.


Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions. 


Skill development has emerged as a key strategy to realize the potential of a young workforce with an average age of 29, by enhancing their employability. The National Skill Development Mission launched by the Union government envisions skilling at scale with speed and standards, with a focus on strengthening institutional training, infrastructure, convergence, training of trainers, overseas employment, sustainable livelihoods and leveraging public infrastructure. The national policy for skill development and entrepreneurship 2015 provides an enabling framework to realize this vision. The policy framework outlines the paradigms and enablers to realize the potential of India’s demographic advantage by addressing challenges such as aspirations and mobilization of youth, quality and relevance of training; access to training, inclusivity and leveraging available technology.


Yet, several challenges remain for skill development in India. First, the huge proportion of informally trained workers who form a part of the informal sector, where skill training is generally carried out through individual learning, observation, or a transfer of skills from a master craftsperson to an apprentice. The proportion of the formally trained in India is low at 4.69% of the total workforce compared to countries like Germany (75%) and South Korea (96%). Recognition of prior learning (RPL) has been introduced in India to facilitate an assessment and certification of the skills acquired by the individual through experience, observation and self-learning in order to give him/her an edge in career advancement. The mismatch between skill, academic training and employment has widened, leading to a situation where, on one hand, employers are unable to find appropriately trained people, and on the other, the youth are unable to find employment that they aspire for. The significant variation in demographic profile necessitates local interventions. Southern states like Goa, Tamil Nadu, and Kerala have a higher median age, between the range of 29-31 years, due to early fertility transitions, and will soon be ageing. Hinterland states such as Uttar Pradesh, Bihar, and Rajasthan have a low median age between 20 and 22 years. Thus, this northern belt will have a rising working age population. This requires addressing skill challenges of access, equity, relevance and financing differently. Given that developing skills requires huge investments, availability of real-time data on challenges faced by a region/area/district/state, identification of sectors requiring skilled manpower, and demand-supply match, it is important to assess the outcomes of various interventions undertaken thus far so that the future course of policy action can be planned or modified. Internationally, the first such efforts to develop indicators for skill development were made by the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) that established the world indicators of skills for employment (WISE). The WISE framework includes a focus on contextual factors in a country, such as the gross domestic product (GDP), population, employment in informal sector; factors affecting skill acquisition, such as educational attainment, literacy rate, enrolment ratios, vocational programme, participation in training/apprenticeship, factors affecting skill requirement, such as employment share by level of education, occupation, incidence of self-employment, skill use and outcomes in terms of growth in GDP, labour productivity, employment rate, earnings, etc. Adapting from this framework, indicators must be developed to address challenges such matching skills across sectors/regions to realize the potential of our youth and the working population. SDIs would improve the effectiveness of various platforms set-up by the ministry of skill development and entrepreneurship. They would also enable the states to evaluate and compete with their own past performance and facilitate sharing of best practices across different sectors and states/union territories. They would help assess the match between employers’ needs and future labour market opportunities and based on the assessment of existing policy initiatives and their outcomes, the future course of policy action could be planned or modified.

The indicators’ parameter of access would measure the capacity and outreach of the programmes. Relevance would measure the ease of entry to the labour market with an enhanced employability. Equity will measure the equal accessibility of the opportunity to all and quality will evaluate whether the training imparted meets the required standard of employability. And finally, the parameter of finance would measure the cost-effectiveness of the funding provided. The dearth of reliable data is a pressing challenge in developing these indicators. There is a need to generate data leading up to the labour market. This can be done by systematically including key questions on skills in employment-unemployment surveys. Once the indicators are finalized, an index can be built, ranking the states based on their performance outcomes. The creation of indicators itself is expected to catalyse the availability of reliable data on a periodic basis.



Q1. How the government has contributed to increase the employability in the nation?

by giving appropriate support for the creation of jobs.
by strengthening institutional training, infrastructure and sustainable livelihoods.
by addressing challenges such as aspirations and mobilization of youth, quality and relevance of training.
both (B) and (C)
All are correct
Solution:
It has clearly mentioned in the first paragraph: the mission was launched by union government focusing on strengthening institutional training, infrastructure, convergence, training of trainers, overseas employment, sustainable livelihoods and leveraging public infrastructure. “The policy framework outlines the paradigms and enablers to realize the potential of India’s demographic advantage by addressing challenges such as aspirations and mobilization of youth, quality and relevance of training; access to training, inclusivity and leveraging available technology.” Hence option (d) is the correct choice.

Q2. (I) Lack of quality education in educational centres.

(II) unavailability of qualified trainers required for providing skills to youth.

(III) Trained population are not getting the employment as per their aspiration.

(IV) Large proportion of informally trained workers.
Only (I)
Only (II), (III) and (IV)
Only (I), (II) and (III)
Only (III) and (IV)
All
Solution:
From second paragraph of the passage, we can infer that informal trained workers and the gap between skill, academic training and employment has widened. Hence option (d) is correct. Refer the lines “The proportion of the formally trained in India is low at 4.69% of the total workforce compared to countries like Germany (75%) and South Korea (96%).” “The mismatch between skill, academic training and employment has widened, leading to a situation where, on one hand, employers are unable to find appropriately trained people, and on the other, the youth are unable to find employment that they aspire for”

Q3. What was the need to develop skill development indicators (SDI), developed by OECD for the first time?
to realize the potential of the youth and working population
to address the challenge of demographic variation.
to develop the skills required according to the different challenges faced by different regions.
Both (A) and (C)
All are correct
Solution:
Refer the third and fourth paragraph of the passage.

Q4. Which of the following sentences can be concluded from the fifth paragraph regarding parameters of indicators?
The indicators influence the gross product of a nation.
The indicators can be classified under broad parameters of access, equity, quality, relevance and finance.
The skill development indicator is established by Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) to develop the skill according to the challenges facing by different regions.
The skill development indicator is dependent on potential of the youth of the nation.
All of the above
Solution:
Refer fifth paragraph of the passage.

Q5. The appropriate title of the passage is
Challenges in skill development
Towards economic development of the nation
Recognizing the potential of youth
Skill development indicators are a necessity
Building skill development
Solution:
“Skill development indicators are a necessity” is an appropriate title of the passage.

Q6. Which of the following sentences does not hold true in context to the passage?
Formally Trained workers in Germany is 75%.
Northern states due to low median age will have a rising working age population.
WISE is established by OECD to focus on factors affecting skill acquisition.
For developing the indicators like skill developing indicators, the lack of availability of real-time data is a challenge.
All are correct
Solution:
All of the given statements are correct.

Q7. Choose the word which is most same in meaning of the word printed in bold in context of the passage. 
Envision
hype
stride
hegemonic
visualize
rile
Solution:
Envision means imagine as a future possibility; visualize. Hence it has same meaning as visualize.
hype means promote or boost.
Hegemonic means ruling or dominant.

Stride means a long, decisive step in a specified direction, pace.

Q8. Choose the word which is most same in meaning of the word printed in bold in context of the passage. 
Paradigms
tumble
punitive
taper
urge
ideal
Solution:
Paradigms means a typical example or pattern of something; a pattern or model. Hence it has same meaning as ideal.
Punitive means extremely high.
Taper means diminish or reduce.

Tumble means fall suddenly.

Q9. Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold in context of the passage. 
 Adapting
despicable
contiguous
flawed
refusing
akin
Solution:
Outreach means the extent or length of reaching out. Hence it has opposite meaning as refusing.
Contiguous means sharing a common border.
Akin means of similar character.
Hype means promote, advertise, boost.

Despicable means deserving hatred and contempt.
Q10. Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold in context of the passage. 
Dearth
abundance
abject
advocate
flounder
contrite
Solution:
Dearth means scarcity. Hence it has opposite meaning as abundance.
Contrite means feeling or expressing remorse at recognition that one has done wrong.
Flounder means struggle or to be in serious difficulty.
Advocate means publicly recommend or support.

Abject means extremely unpleasant and degrading.

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate pair of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. Both the words must fill the blank. 



 Q11. The Ganga, ___(11)_____as the cradle of India’s civilisation, has been gradually sinking and _____(12)____. It is ____(13)____ with dangerous chemicals and organic waste that are emptied into the waters every day. Known as the Stream of Nectar, the Ganga as the legend goes was initially _____(14)_____ to come down to earth since she thought that people would __(15)______ their sins in its bosom.

surveyed/ observed
regarded/ considered
included/ appended
supposed/ examined
reputed/ alleged
Solution:
Here ‘regarded’ best suits the purpose and can be used with ‘considered’ interchangeably.

Q12. The Ganga, ___(11)_____as the cradle of India’s civilisation, has been gradually sinking and _____(12)____. It is ____(13)____ with dangerous chemicals and organic waste that are emptied into the waters every day. Known as the Stream of Nectar, the Ganga as the legend goes was initially _____(14)_____ to come down to earth since she thought that people would __(15)______ their sins in its bosom.
satiating/ nauseating
distressing/ surfeiting
pitiable/ afflictive
shocking/ alarming
stinking/ fetid
Solution:
Here a negative word going similar to the previous word ‘sinking’ must be used.

‘stinking/fetid’ is making the sentence meaningful. Fetid means smelling extremely unpleasant.

Q13. The Ganga, ___(11)_____as the cradle of India’s civilisation, has been gradually sinking and _____(12)____. It is ____(13)____ with dangerous chemicals and organic waste that are emptied into the waters every day. Known as the Stream of Nectar, the Ganga as the legend goes was initially _____(14)_____ to come down to earth since she thought that people would __(15)______ their sins in its bosom.
choked/ blocked
disturbed/ broken
spooked/ fretful
constrained/ labored
clutched/ agitated
Solution:
Here the sentence indicates that dangerous chemicals and organic wastes are being poured into the river making it polluted.

Hence ‘choked/ blocked’ best suits the purpose.

Q14. The Ganga, ___(11)_____as the cradle of India’s civilisation, has been gradually sinking and _____(12)____. It is ____(13)____ with dangerous chemicals and organic waste that are emptied into the waters every day. Known as the Stream of Nectar, the Ganga as the legend goes was initially _____(14)_____ to come down to earth since she thought that people would __(15)______ their sins in its bosom.
reserved/ reluctant
obstinated/ aversed
mortified/ suppressed
hesitant/ uncertain
ambivalent/ regretting
Solution:
Here hesitant means tentative or unsure.

Ambivalent means having mixed feelings or contradictory ideas about something or someone.

Q15. The Ganga, ___(11)_____as the cradle of India’s civilisation, has been gradually sinking and _____(12)____. It is ____(13)____ with dangerous chemicals and organic waste that are emptied into the waters every day. Known as the Stream of Nectar, the Ganga as the legend goes was initially _____(14)_____ to come down to earth since she thought that people would __(15)______ their sins in its bosom.
rinse/ adjust
shower/ refine
wash/ cleanse
scrape/ scald
sweep/ whisk
Solution:
‘wash/ cleanse’ is appropriately fits in the blank.

               




You may also like to Read:
      

All the Best BA'ians for SBI PO and Clerk Main!!

Print Friendly and PDF