LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 16th June | IN HINDI

LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 16th June | IN HINDI

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं। इसलिए आप सभी के लिए इस विशेष खंड को ईमानदारी और गंभीरता के साथ कवर करना महत्वपूर्ण हो जाता है। वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स ज्ञान का आकलन कर सकते हैं.



Q1. किस गैर-लाभकारी संगठन को बीबीसी वर्ल्ड सर्विस ग्लोबल चैंपियन अवार्ड से सम्मानित किया गया है?
 हेल्पएज इंडिया
 आकांक्षा फाउंडेशन
अक्षय पात्र
 गिवइंडिया
रॉबिन हुड आर्मी  
Solution:
Akshaya Patra, a non-profit organisation, has been awarded the BBC World Service Global Champion Award. It runs one of the world’s largest school meals project in India.


Q2. किस निगम ने ग्रुह फाइनेंस में अपनी 4.22% हिस्सेदारी 899 करोड़ में बेची है?
 जीवन बीमा निगम
 हाउसिंग एंड अर्बन डेवलपमेंट कॉर्पोरेशन लिमिटेड
 आवास विकास वित्त निगम
 इंडिया बुल्स
 बजाज फिनसर्व लिमिटेड 
Solution:
Mortgage lender HDFC has sold over 4.22% stake in subsidiary Gruh Finance Ltd (Gruh), which is proposed to be amalgamated with Bandhan Bank for Rs. 899.43 crore. Post the completion of the aforesaid sale of shares, Gruh would cease to be a subsidiary of the Corporation. Gruh is engaged in the business of providing home loans and is registered with the National Housing Bank as a housing finance company.


Q3. किस शहर ने किम्बरली प्रोसेस इंट्रैशनल मीटिंग 2019 की मेजबानी की?
  मुंबई
  पुणे
 बैंगलोर
 भोपाल
 अहमदाबाद 
Solution:
The Intersessional meeting of Kimberley Process (KP) will be hosted by India from 17th to 21st June 2019 in Mumbai. Beside this, two special forums regarding Diamond Terminology and Artisanal Mining – Small Steps to Larger Outcomes, will be held during the Intersessional.


Q4. नासा का स्पिट्जर स्पेस टेलीस्कॉप किस वर्ष में सेवानिवृत्त होगा? 
2019
2025
2030
2020
2022
Solution:
After nearly 16 years of exploring the cosmos in infrared light, NASA's Spitzer Space Telescope will be switched off permanently on Jan. 30, 2020.

Q5: लेन-देन में कोष की सुरक्षा के पूरे विस्तार की समीक्षा करने के लिए आरबीआई  द्वारा गठित मुद्रा संचालन (CCM) समिति की अध्यक्षता निम्नलिखित में से किसने की? 
 डी. के. मोहंती
 शक्तिकांत दास
 पी. सी. भट्टाचार्य
 सरुकाई जगन्नाथन
 विरल आचार्य
Solution:
Based on the recommendations of the Committee on Currency Movement (CCM), the Reserve Bank have directed banks to ensure their ATMs are grouted to a wall, pillar, or floor by September-end, except those installed in high secured premises such as airports, to enhance security of the cash vending machines. The committee to review the entire gamut of security of treasure in transit is chaired by Shri D.K. Mohanty.

Q6. निम्नलिखित में से उपभोक्ता को ऋण देने वाली कौन सी प्रौद्योगिकी कंपनी ने कंपनी के पांच मिलियन ग्राहकों को ईएमआई  बीमा की प्रस्तुति करने के लिए डिजिट इंश्योरेंस के साथ साझेदारी की है? 
 पेटीएम
 जेस्ट मनी
 मोबिक्विक
  फ्रीचार्ज
 फोनपे
Solution:
India's largest and fastest growing consumer lending technology company ZestMoney, partnered with Digit Insurance to offer EMI insurance to the company's five million customers. The policy will cover EMI cost in the event of hospitalization, death or permanent disability. The insurance product is specifically designed for ZestMoney's customers which can be availed while applying for a loan on the digital platform.

Q7. सूचना और प्रसारण मंत्रालय ने सभी उपग्रह टीवी चैनलों को निर्देश दिया कि वे हिंदी और क्षेत्रीय भाषा के धारावाहिकों के क्रेडिट तथा शीर्षक प्रदर्शित करें, जिन्हें वे संबंधित भाषाओं में भी प्रसारित करते हैं। वर्तमान केंद्रीय सूचना और प्रसारण मंत्री कौन हैं? 
 प्रकाश जावड़ेकर
 हर्षवर्धन
 पीयूष गोयल
 रविशंकर प्रसाद
 धर्मेंद्र प्रधान
Solution:
The Information and Broadcasting Ministry directed all satellite TV channels to display the cast, credits and titles of Hindi and regional language serials that they broadcast in the respective languages too. These orders were being issued for cinema too to promote Indian languages. Union Minister of Information and Broadcasting: Prakash Javadekar.


Q8. किस संगठन ने बाल साहित्य पुरस्कार के लिए 22 और युवा पुरस्कार के लिए 23 विजेताओं के नामों की घोषणा की है?
साहित्य अकादमी
 संगीत नाटक अकादमी
 राष्ट्रीय नाट्य विद्यालय
 ललित कला अकादमी
 कलाक्षेत्र फाउंडेशन
Solution:
The Sahitya Akademi announced name of 22 winners for Bal Sahitya Puraskar and 23 winners for Yuva Puraskar. The winners of both the awards will receive a casket containing an engraved copper plaque and a cheque of Rs 50,000.

Q9. वाणिज्य मंत्रालय द्वारा जारी आंकड़ों के अनुसार, भारत का व्यापार घाटा मई में 15.4 बिलियन डॉलर के छह महीने के उच्च स्तर तक विस्तारित हो गया, जिसमें आयात दर में, निर्यात दर से अधिक वृद्धि हुई। भारत के वर्तमान वाणिज्य मंत्री कौन हैं? 
 निर्मला सीतारमण
 सुरेश प्रभु
 पीयूष गोयल
 नितिन गडकरी
 प्रकाश जावड़ेकर 
Solution:
India’s trade deficit expanded to a six-month high of $15.4 billion in May, with import growth outpacing export growth. According to data released by the commerce ministry, exports grew 3.93% in May, while imports rose 4.31%. Commerce Minister of India: Piyush Goyal

Q10. भारतीय फुटबॉल टीम की वर्तमान फीफा रैंकिंग क्या है?
100th
101st
103rd
104th
107th
Solution:
The Indian football team remained static at 101st place in the FIFA rankings. India had finished third in the King’s Cup in Thailand. The Indian team is at 18th spot among the Asian countries led by Iran (20th), Japan (28), Korea (37), Australia (43) and Qatar (55) form the top five in Asia.

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF