LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 18th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. लोकपाल की वेबसाइट लॉन्च की गई है। वेबसाइट का URL क्या है?
www.lokpal.gov.in
www.lokpal.gov.com
www.lokpal.gov
www.lokpal.com
www.lokpal.nic.in
Solution:
The website of the Lokpal www.lokpal.gov.in has been launched. It was inaugurated by Chairperson Justice Pinaki Chandra Ghose in presence of all the Members of Lokpal in New Delhi.

Q2. आईटी सेवाओं की फर्म ___________ और फ्रेंच डिजिटल कंटेंट पब्लिशिंग फर्म राकुटेन एक्वाफैडस ने ग्राहक अनुभव बढ़ाने की पेशकश पर सहयोग करने के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए।
 इन्फोसिस
टेक महिंद्रा
  विप्रो
 गूगल  
 एक्सेंचर
Solution:
IT services firm Tech Mahindra and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings.

Q3. अमेरिकी राष्ट्रपति डोनाल्ड ट्रम्प ने एक योग्यता आधारित आव्रजन प्रणाली की शुरुआत की है। प्रस्तावों में कुशल श्रमिकों के लिए कोटा लगभग मौजूदा 12% से बढ़कर _____ हो गया है।
37%
51%
42%
18%
57%
Solution:
As per the proposed system, permanent legal residency would be given based on points for their age, knowledge, job opportunities and civic sense. The proposals significantly increase the quota for skilled workers from the existing nearly 12% to 57%.

Q4. निम्न में से किस कमांडो फ़ोर्स ने अपने पहले प्रयास में माउंट एवरेस्ट को फतह कर इतिहास रच दिया है?
 गरुड़
 मार्कोस
  एन.एस.जी.
 कोबरा 
 फोर्स वन
Solution:
Commandos of the premier counter-terror force National Security Guard (NSG) created history as they scaled the Mount Everest (world’s highest peak) in their maiden attempt.

Q5.  अग्रणी स्टॉक एक्सचेंज बीएसई ने अधिक भागीदारी को सक्षम करने और म्यूचुअल फंड वितरकों को लेनदेन की प्रक्रिया में तेजी से मदद करने के लिए___एप लॉन्च किया है। 
 बीएसई एम फंड
 बीएसई एमएफ रॉक
  बीएसई स्टार एमएफ
 एम फंडM 
 स्टार फंड बीएसई
Solution:
Leading stock exchange BSE has launched ‘BSE StAR MF’ app to enable more participation and help mutual fund distributors process transactions faster.

Q6. _________ को अंतर्राष्ट्रीय स्तर पर प्रकाश दिवस के रूप में मनाया जाता है।
 16 मई
 15 मई 
10 मई
 17 मई
 18 मई
Solution:
May 16th is celebrated globally as the International Day of Light. 2019 marks the global celebration of the second edition of the event.

Q7. निम्नलिखित में से कौन सा देश समलैंगिक विवाह कानून को पारित करने वाला एशिया का पहला स्व-शासित द्वीप बन गया है, जहां  समान लिंग-विवाह को वैध बनाने वाले विधेयक को मंजूरी दी गयी है?
 नेपाल
 ताइवान
 सिंगापुर
 हांगकांग
 जापान
Solution:
Taiwan has approved a bill legalizing same-sex marriage, a landmark decision that makes the self-ruled island the first place in Asia to pass gay marriage legislation.

Q8. विश्व दूरसंचार और सूचना सोसायटी दिवस को दुनिया भर में _________ पर मनाया जाता है।
20 मई
11मई
13मई
16 मई
17मई 
Solution:
World Telecommunication & Information Society Day is observed all over the world on 17th May.

Q9.  विश्व दूरसंचार और सूचना सोसायटी दिवस 2019 के लिए विषय __________ है।
Bridging the Mental Gaps
Bridging Standardization Gap
Telecommunication for All
Information is Money
उपरोक्त विकल्प में से कोई भी सही उत्तर नहीं है
Solution:
The theme for World Telecommunication & Information Society Day 2019 is ‘Bridging the Standardization Gap’.

Q10. उज्जीवन स्मॉल फाइनेंस बैंक लिमिटेड ने 1 दिसंबर, 2019 से अपने अगले प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी (सीईओ) के रूप में ___की नियुक्ति की। 
 रवि कुमार बत्रा
 सोमित्रा घोष
 नितिन चुघ
 विपिन कुमार कांत
 आशीष देवल
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank Limited has appointed Nitin Chugh as its next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) from December 1, 2019.

Q11. निम्नलिखित में से किस देश ने पहली बार एक योजना को मंजूरी दी है जो कुछ प्रवासियों को स्थायी निवास देता है?
 यूएई 
 सऊदी अरब
 ओमान
 कतर
 ईरान
Solution:
The Saudi government has approved for the first time a scheme that gives permanent residency to certain expatriates, allowing them to own real estate in the kingdom and reside with their families without a Saudi sponsor.

Q12. _________ ने अपने पूर्ववर्ती रॉड रोसेनस्टीन के विभाग छोड़ने के बाद अमेरिकी सीनेट द्वारा संयुक्त राज्य अमेरिका के नवीनतम डिप्टी अटॉर्नी जनरल के रूप में पुष्टि की।
 शिनजी सोगो
  शहाबुद्दीन नगारी
 कीथ डोनोह्यू
 जेफरी रोसेन
 कीथ विलियम्स
Solution:
Jeffrey Rosen was confirmed as the United States’ latest deputy attorney general by the US Senate after his predecessor, Rod Rosenstein, left the department.

Q13. आईबीएम इंडिया ने नए आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस (एआई) आधारित समाधानों का सह-निर्माण करने के लिए __________________कम्पनी के साथ समझौता किया है।
 एचडीएफसी ईआरजीओ जनरल इंश्योरेंस
 आदित्य बिड़ला जनरल इंश्योरेंस
 भारती एक्सा जनरल इंश्योरेंस
डिजिट जनरल इंश्योरेंस
 अपोलो म्यूनिख जनरल इंश्योरेंस

Solution:
IBM India has tied-up with HDFC ERGO General Insurance Company, India’s third-largest non-life insurance provider in the private sector, to co-create new Artificial Intelligence (AI)-based solutions.

Q14. उज्जीवन स्मॉल फाइनेंस बैंक लिमिटेड के वर्तमान एमडी और सीईओ निम्नलिखित में से कौन हैं? 
 अनुभव चंद्र
 आदर्श कुमार गोयल
 कमल नारायण मूर्ति
  समित घोष
 सुनील चंद्रा
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank Limited has appointed Nitin Chugh as its next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) from December 1, 2019. Bank’s current MD and CEO, Samit Ghosh is retiring on November 30, 2019.


Q15. सऊदी अरब की मुद्रा क्या है?
 सऊदी वोन 
 सऊदी दीनार
  सऊदी रियाल
 सऊदी रैंड
 सऊदी येन 
Solution:
Saudi Arabia's currency is Saudi riyal.

               







You may also like to Read:

Print Friendly and PDF