LIC AAO English Language Quiz 14th April 2019 | Day 34

lic-aao-english-language-quiz


English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 





Directions (1-5): Read each of the sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error, mark option (e) as your answer. 

Q1. Efficient composting is possible (A)/ through an optimal combination of (B)/ microbes and temperature to (C)/producing a nutrient-dense soil conditioner.(D)/


A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. 'To' will take first form of verb. Use 'produce' in place of 'producing'.

Q2. Many Commonwealth jurisdictions have (A)/abolished criminal libel as an offence and even the English,(B)/ who brought this provision on India’s(C)/ statute book, did so a decade ago.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q3. Its hardly needs to be emphasised (A)/that water is a scarce and endangered (B)/resource with both rivers(C)/ and groundwater in India running dry. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part A. Use 'It' in place of 'Its'. 'Its' denotes belonging to or associated with a thing previously mentioned or easily identified.

Q4. Mankind has lived for thousands(A)/ of years without electricity, as indeed is still (B)/the case for 30 per cent of its villages(C)/, but no substitute has yet be found for water. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use 'been' and not 'be'.

Q5. The recent Election Commission (EC) data indicates that there is a spurt in the (A)/number of eligible women voters from 47 to 48.13 per cent and among the newly (B)/enrolled voters, 4.35 crore are women, while 3.80 crore are men, which means (C)/that more than half of the first time voters will be women in 2019.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q6. The ............... of marriage functions and the gaggle of exotically dressed attendees can sometimes be stifling.


vast
enormity
trivial
depraved
immense
Solution:
Enormity: (in neutral use) large size or scale.

Q7. The law of criminal libel has for the most part been a cause of harassment, mostly for members of the Fourth Estate, who are routinely and often tendentiously ............... in remote locations on charges of such defamation.
praises
curb
fault
arraigned
engulf
Solution:
Arraign: call or bring (someone) before a court to answer a criminal charge.

Q8. Because she did not pay her taxes on time, the business owner will ............ a penalty this tax year.
avoiding
aroused
paid
incur
invitation
Solution:
Incur: become subject to (something unwelcome or unpleasant) as a result of one's own behaviour or actions.

Q9. Despite the chaos around her, the flight attendant remained ............ and calm as she directed the passengers through the emergency exits.
excite
abrogate
poised
refute
Both (b) and (c)
Solution:
Poised: having a composed and self-assured manner.

Q10. The captain ordered them to .............. the sails so that the boat would sail in the right direction.
envision
fervour
regal
slacken
loose
Solution:
Slacken: make or become slack/loosen.

Directions (11-15): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

Q11. CONSEQUENCE 


(I) Since killing yourself or someone else is a likely consequence of drunk driving, you should never drive under the influence. 
(II) A possible consequence of texting while driving is an expensive fine. 
(III) The prisoner was unprepared for the consequence the judge gave him.
Only (I)
Both (II) and (III)
Only (II)
All are correct
None is correct
Solution:
All are correct. Consequence: a result or effect, typically one that is unwelcome or unpleasant.

Q12. LURE 
(I) The hunter used apples to lure the deer out into the clearing. 
(II) The kidnapper was able to lure the small child into his van by offering her candy. 
(III) You should always be kind to your friends, lure you turn them into enemies.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (III) is incorrect. Lure: tempt (a person or animal) to do something or to go somewhere, especially by offering some form of reward.

Q13. RELEGATE 
(I) After the lead actors had been repeatedly late for rehearsal, the director decided to relegate them to the chorus and replace them with their understudies. 
(II) When I am exhausted after work, I count on a hot shower to relegate me. 
(III) In spite of her strong commitment to her job, she vowed she would never relegate her maternal duties to a nanny.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (II) is incorrect. Relegate: assign an inferior rank or position to.

Q14. FUSE 
(I) In the cooking contest, I will fuse Mexican and French recipes to make a dish I will refer to as Frexican. 
(II) The welder will use heat to fuse the materials together. 
(III) When in the lab, pay attention to the symbol because it’s designed to fuse dangerous chemicals.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (III) is incorrect. Fuse: join or blend to form a single entity.

Q15. WANE 
(I) John asked his wife for a divorce when his feelings for her started to wane. 
(II) Because his blood pressure continued to rise, the doctor ordered a wane in his medication from once per day to twice. 
(III) The Air Force recently announced wane of the maximum age for enlistment from 27 to 39.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Both (II) and (III) are incorrect. Wane: (of a state or feeling) decrease in vigour or extent; become weaker.

               






You may also like to Read: