English Language Quiz based on Budget : 1st February 2019

Dear Aspirants,
english-language-quiz-based-on-interim-budget-2019

English Language Quiz based on Budget

Finance minister Piyush Goyal presented the Interim Budget for 2019-20 today. Today's Quiz is  based on the  Budget and it includes the latest Pattern Questions asked in Various exams last year. Short Reading Comprehensions and New Pattern Cloze test based on the Budget are included in the Quiz.  Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20.




Directions (1-3) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 

To provide an assured income support to the small and marginal farmers, the Government is launching the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN). While presenting the Interim Budget 2019-20 in Parliament today the Union Minister for Finance, Corporate Affairs, Railways & Coal, Shri Piyush Goyal said, “Under this programme, vulnerable landholding farmer families, having cultivable land upto 2 hectares, will be provided direct income support at the rate of Rs. 6,000 per year. This income support will be transferred directly into the bank accounts of beneficiary farmers, in three equal instalments of Rs. 2,000 each. This programme will be funded by Government of India. Around 12 crore small and marginal farmer families are expected to benefit from this. The programme would be made effective from 1st December 2018 and the first installment for the period upto 31st March 2019 would be paid during this year itself. This programme will entail an annual expenditure of Rs.75,000 crore”. PM-KISAN would not only provide assured supplemental income to the most vulnerable farmer families, but would also meet their emergent needs especially before the harvest season. PM-KISAN would pave the way for the farmers to earn and live a respectable living.

(Source: PIB)

Q1. Which of the following statements is/are true in context of the passage?


farmer families, having cultivable land upto 2 hectares, will be provided direct income support at the rate of Rs. 6,000 per year.
This programme will entail an annual expenditure of Rs.75,000 crore
Union Minister for Finance, Corporate Affairs, Railways & Coal, Shri Piyush Goyal presented the Interim Budget 2019-20 in Parliament.
All are correct
None is correct
Solution:
All are correct as per the passage.

Q2. Which of the following can be inferred as the aim of the scheme from the passage above?
To introduce new farming methods in India.
To provide an assured income support to the small and marginal farmers.
To serve the poor and create better infrastructure.
To ensure sustainable development of the country.
All of the Above
Solution:
Refer first line of the paragraph.

Q3. Which of the following words can replace the word given in bold in the passage without changing the meaning of the sentence?
discourage
promote
necessitate
subsume
Both (a) and (b)
Solution:
Entail: involve (something) as a necessary or inevitable part or consequence.
Necessitate: make (something) necessary as a result or consequence.

Directions (4-6) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 

The number of operational airports has crossed 100 with the commissioning of the Pakyong airport in Sikkim. Domestic passenger traffic has doubled during the last five years (I) number of jobs being created also. Today, India is the fastest highway developer in the world with 27 kms of highways built each day. Projects stuck for decades like the Eastern Peripheral Highway around Delhi or the Bogibeel rail-cum-road bridge in Assam and Arunachal Pradesh have been completed. The flagship programme of Sagarmala along the coastal areas of the country will develop ports for faster handling of import and export cargo. For the first time, container freight movement (II) inland waterways from Kolkata to Varanasi. Our Government will introduce container cargo movement to the North East as well, by improving the navigation capacity of the Brahmaputra river. The Finance Minister announced that the people of North East have received significant benefits of infrastructure development in this Interim Budget. Arunachal Pradesh came on the air map recently and Meghalaya, Tripura and Mizoram have come on Indi’s rail map for the first time. Allocation for the North Eastern Areas (III) to be increased by 21% to Rs.58,166 crore in 2019-20 BE over 2018-19 BE.

(Source: PIB)

Q4. Which of the following statements is/are true in context of the passage?


Pakyong airport in Sikkim is the 100th airport of the country.
India is the fastest highway developer in the world with 27 kms of highways built each day.
The Bogibeel rail-cum-road bridge is in Assam and Arunachal Pradesh.
Domestic passenger traffic has doubled during the last five years.
All are correct
Solution:
All are correct as per the passage.

Q5. In the Question below three phrases are given which must be filled in the positions given in I,II and III in the passage. From the options given below, choose the correct order of phrases that should be filled in the positions given. 
A. is being proposed 
B. has started on 
C. leading to large
ABC
CBA
BAC
CAB
BCA
Solution:
CBA is the correct order to be filled in place of I,II and III respectively.

Q6. Which of the following words can replace the word given in bold in the passage without changing the meaning of the sentence?
minor
meaningless
minimal
remarkable
Both (c) and (d)
Solution:
Significant: sufficiently great or important to be worthy of attention; noteworthy.

Directions (7-9) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 

Under MUDRA Yojana, 15.56 crore loans have been disbursed amounting to Rs. 7,23,000 crore. While presenting the Interim Budget 2019-20 in Parliament today, the Union Minister for Finance, Corporate Affairs, Railways and Coal, Shri Piyush Goyal said that India is amongst the most youthful nations in the world. Through Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, over 1 crore youth are being trained (A)……………………………………... Youth power has been harnessed through Self-employment Schemes including MUDRA, Start-up India and Stand-up India. With job seekers becoming job creators, India has become the world’s second largest start-up hub. The Government is proud of the hard work and innovative ideas of our youth. Shri Goyal said that in order to take the benefits of Artificial Intelligence and related technologies to the people, a National Programme on 'Artificial Intelligence' has been envisaged by the Government. This would be catalysed by the establishment of the National Centre on Artificial Intelligence as a hub along with Centres of Excellence. Nine priority areas have been identified. A National Artificial Intelligence portal will also be developed soon.

(Source: PIB)

Q7. Which of the following phrases should fill in the blank given in A to make it contextually correct and meaningful?


to help them earned a livelihood
to helping them earn a livelihood
to helps them earn a livelihood
to help them earn a livelihood
to help them earns a livelihood
Solution:
"to help them earn a livelihood" is grammatically and contextually correct.

Q8. Which of the following statements is/are incorrect in context of the passage?
Under MUDRA Yojana, 15.56 crore loans have been disbursed amounting to Rs. 7,23,000 crore.
India has become the world’s second largest start-up hub.
A National Programme on 'Artificial Intelligence' has been envisaged by the Government.
From being the 11th largest economy in the world in 2013-14, we are today the 6th largest in the world.
Both (c) and (d)
Solution:
Nothing about economy is described in the passage so sentence in (d) is incorrect as per the paragraph.

Q9. Which of the following words is opposite in meaning to the word given in bold in the passage?
confronted
considered
imagined
created
Disregarded
Solution:
Envisage: contemplate or conceive of as a possibility or a desirable future event.

Directions (10-15): Read the following passage and attempt the questions as directed. 

In a major --------(A) for middle-class taxpayers, interim Finance Minister Piyush Goyal on Friday proposed that individuals earning up to Rs 5 lakh would get a full tax rebate. This will provide tax saving of up to Rs 12,500 (B)--------------. (C)Moreover, individuals with a gross income of Rs 6.5 lakh will have been to pay no tax if they make an investment. Besides, interest income of up to Rs 40,000 will attract no tax. However, he left its -------(D)------ to the next government for the full-fledged Budget after the Lok Sabha elections. Goyal also said standard deduction ------------(E) from Rs 40,000 to Rs 50,000. Finance Minister Arun Jaitley in Budget 2018 introduced a standard deduction of Rs. 40,000 for the salaried class. This additional deduction was proposed in lieu of existing deductions of Rs 15,000 for medical reimbursement and Rs 19,200 for transport allowance. Goyal further said the tax ------(F)------- would be made simpler, resulting in an increase in tax collections and return filings. He said direct tax collections were up from Rs 6.38 lakh crore in 2013-14 to almost Rs 12 lakh crore. He said the tax base was also up from Rs 3.79 crore to Rs 6.85 crore. (Source: Indian Express)

Q10. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (A) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 


(i) After the exam, I felt an incredible sense of -------------. 
(ii) Medicated anti-itch cream is the only thing that seems to give my ant bites some ………………...
robust
guidance
relief
feeble
comforting
Solution:
'Relief' is grammatically and contextually correct here and it means a feeling of happiness that something unpleasant has not happened or has ended.

Q11. Which of the following phrases should fill the blank in (B) to make the sentence contextually correct and meaningful?
for all taxpayers
for all immigration
for all nomadic
for all relief
None of the above
Solution:
'For all taxpayers' is the most suitable option here.

Q12. In the passage given, a sentence (C) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (E) as your answer.
Moreover, individuals with a
gross income of Rs 6.5 lakh
will have been to pay no tax
if they make an investment
No Error
Solution:
'will have been to pay no tax' is grammatically incorrect. It should be “'will have to pay no tax”

Q13. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (D) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful.
accumulation
latitude
duration
implementation
during
Solution:
'Implementation' is grammatically and contextually correct here and it means the act of putting a plan into action or of starting to use something.

Q14. Which of the following phrases should fill the blank in (E) to make the sentence contextually correct and meaningful?
would be hiking
would be raised
was be hiking
was be rising
None of the above
Solution:
'would be raised' is the most suitable option here.

Q15. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (F) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 
(i) The new version of the program comes with a much better user ---------------. 
(ii) We need a clearer -------------- between management and the workforce.
debate
rebate
looking
interface
connection
Solution:
'Interface' is grammatically and contextually correct here and it means a situation, way, or place where two things come together and affect each other.

               

                                    

Print Friendly and PDF