Banking Questions (Budget Based) for NIACL AO Main | 04th February 2019 In Hindi

Banking Questions (Budget Based) for NIACL AO Main | 04th February 2019 In Hindi

प्रिय उम्मीदवार,

banking-questions-for-niacl-ao-mains-2018-19

Banking Quiz for NIACL AO Main 2018-19:

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से पूरा करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है। एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंकों को प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह है बैंकिंग जागरूकता। बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी न केवल आपको बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार के दौर से भी निपटने में मदद करता है।



Q1. संसद में, वित्त, कॉर्पोरेट मामलों, रेलवे और कोयला मंत्री __________द्वारा अंतरिम बजट 2019-20 को 01 फरवरी 2019 को पेश किया गया था।
सुरेश प्रभु
पीयूष गोयल
अरुण जेटली
गिरिराज सिंह
जयंत सिन्हा
Solution:
Interim Budget 2019-20 was presented in Parliament today by the Union Minister for Finance, Corporate Affairs, Railways & Coal, Shri Piyush Goyal. Besides having a major Scheme for the farmers, it provides tax sops and sets the Developmental Agenda for the years to come.

Q2.  केंद्र सरकार की नई योजना “प्रधानमंत्री किसान निधि (PM-KISAN)” जो 2 हेक्टेयर तक की खेती योग्य भूमि वाले किसानों को प्रति वर्ष _____________ की दर से प्रत्यक्ष आय सहायता का विस्तार करेगी ।
 16,000 रु
 4,000 रु
 10,000 रु
 12,000 रु
 6,000 रु
Solution:
The Narendra Modi-led NDA government’s new scheme “Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)” which will extend direct income support at the rate of Rs 6,000 per year to farmers, who own cultivable land up to two hectares, was met with criticism. Finance Minister Piyush Goyal announced the scheme while presenting the budget.

Q3. केंद्र सरकार वित्त वर्ष 2018-19 के संशोधित अनुमानों में वित्त वर्ष 2019-20 के लिए _______________ करोड़ रुपये और _______________ करोड़ रुपये के परिव्यय के साथ एक ऐतिहासिक कार्यक्रम PM-KISAN शुरू कर रही है।
75,000 करोड़ रु. और 20,000 करोड़ रु. 
25,000 करोड़ रु. और 10,000 करोड़ रु.
35,000 करोड़ रु. और 30,000 करोड़ रु.
45,000 करोड़ रु. और 50,000 करोड़ रु
55,000 करोड़ रु. और 40,000 करोड़ रु.
Solution:
While presenting the Interim Budget 2019-20, the Union Minister for Finance, Corporate Affairs, Railways & Coal, Shri Piyush Goyal stated that our Government is launching a historic programme PM-KISAN with an outlay of Rs.75,000 crore for the FY 2019-20 and Rs.20,000 crore in the Revised Estimates of FY 2018-19.

Q4. PM-KISAN भारत सरकार द्वारा वित्त पोषित योजना के तहत, प्रत्येक _______________रु. तीन बराबर किश्तों में, लगभग 12 करोड़ लघु और सीमांत किसान परिवारों के बैंक खातों में स्थानांतरित किया जाएगा।
 4,000 रु.
 8,000 रु.
 2,000 रु.
 6,000 रु.
 1,000 रु.
Solution:
Under PM-KISAN Government of India funded Scheme, Rs.2,000 each will be transferred to the bank accounts of around 12 crore Small and Marginal farmer families, in three equal installments. This programme would be made effective from 1st December 2018 and the first installment for the period upto31st March 2019 would be paid during this year itself, Shri Piyush Goyal said.

Q5. वर्तमान वर्ष के लिए राष्ट्रीय गोकुल मिशन के लिए कितनी राशि की घोषणा की गई है?
 1250 करोड़ रु
 100 करोड़ रु
 500 करोड़ रु
 750 करोड़ रु
 1000 करोड़ रु
Solution:
Allocation of Rs.750 crore for Rashtriya Gokul Mission has been announced for the current year itself. Setting up of "Rashtriya Kamdhenu Aayog" to upscale sustainable genetic upgradation of cow resources and to enhance production and productivity of cows has also been announced. The Aayog will also look after effective implementation of laws and welfare schemes for cow.

Q6. असंगठित क्षेत्र के कम से कम 10 करोड़ मजदूरों और श्रमिकों को पेंशन लाभ प्रदान करने के लिए अंतरिम बजट 2019-20 में किस योजना की घोषणा की गई है?
एकीकृत बाल विकास योजना
प्रधानमंत्री श्रम योगी मनधन 
प्रधानमंत्री किसान सम्मान निधि
प्रधानमंत्री ग्राम सड़क योजना
नेशनल प्रोग्राम ऑन आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस 
Solution:
To provide pensionary benefits to at least 10 crore labourers and workers in the unorganised sector a new Scheme called 'Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan' is announced.

Q7. अंतरिम बजट 2019-20 में प्रधानमंत्री श्रम योगी मनधन योजना के लिए कितना करोड़ आवंटित किया गया है?
 1000 करोड़ रु
 1500 करोड़ रु
 100 करोड़ रु
 750 करोड़ रु
 500  करोड़ रु
Solution:
To provide pensionary benefits to at least 10 crore labourers and workers in the unorganised sector a new Scheme called 'Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan' is announced. The Finance Minister said that within next five years it would be one of the largest pension schemes of the world. A sum of Rs.500 crore has been allocated for the Scheme. Additional funds will be provided as needed, Shri Goyal added. The scheme will also be implemented from the current year, he said.

Q8. _______________ रु. तक कर योग्य वार्षिक आय वाले व्यक्तिगत करदाताओं को कोई भी आयकर का भुगतान करने की आवश्यकता नहीं होगी।
 5  लाख रु
 3 लाख रु
 7 लाख रु
 4 लाख रु
 6 लाख रु
Solution:
Individual taxpayers having taxable annual income up to Rs.5 lakhs will not be required to pay any income tax.

Q9. वित्त मंत्री ने कहा कि _________________ लाख रु. तक कर योग्य वार्षिक आय वाले व्यक्तिगत करदाता का भुगतान करने की आवश्यकता नहीं है यदि वे भविष्य निधि, निर्दिष्ट बचत और बीमा आदि में निवेश करने करते है।
 8.50 लाख रु.
 4.50 लाख रु.
 5.50 लाख रु.
 6.50 लाख रु.
 7.50  लाख रु.
Solution:
Individual taxpayers having taxable annual income up to Rs.5 lakhs will not be required to pay any income tax. The Finance Minister said that persons having gross income up to Rs. 6.50 lakhs are not required to pay any income tax if they make investments in provident funds, specified savings and insurance etc.

Q10. अंतरिम बजट 2019-20 में अतिरिक्त कटौती जैसे होम लोन पर ________________ तक ब्याज  शिक्षा ऋण पर ब्याज, राष्ट्रीय पेंशन योजना अंशदान, चिकित्सा बीमा और वरिष्ठ नागरिकों पर चिकित्सा व्यय आदि भी प्रदान किया जाता है।
 4 लाख रु.
 5 लाख रु.
 2 लाख रु.
 1 लाख रु.
 3 लाख रु.
Solution:
Additional deductions such as interest on home loan up to Rs. 2 lakh, interest on education loans, National Pension Scheme contributions, medical insurance and medical expenditure on senior citizens etc, are also provided for in the Interim Budget 2019-20. Thus tax benefit of Rs. 18,500 crore is proposed to be provided to an estimated 3 crore middle class and small taxpayers comprising self employed, small business, small traders, salary earners, pensioners and senior citizens.

Q11.  अब वेतनभोगियों के लिए कितनी राशि स्टैंडर्ड डिडक्शन होगी?
 70,000 रु
 90,000 रु
 30,000 रु
 40,000 रु
 50,000 रु
Solution:
For salaried persons, Standard Deduction is being raised from the current Rs.40,000 to Rs.50,000. This will provide additional tax benefit of Rs. 4,700 crore to more than 3 crore salary earners and pensioners.

Q12.  बैंक/डाकघर जमा पर अर्जित ब्याज पर टीडीएस की सीमा 10,000 से ________ रुपये से बढ़ाई जा रही है। 
 70,000  रु.
 90,000  रु.
 30,000  रु.
 40,000  रु.
 50,000  रु.
Solution:
TDS threshold on interest earned on bank/post office deposits is being raised from Rs. 10,000 to Rs.40,000.

Q13. किराए पर कर की कटौती के लिए छोटे करदाताओं को राहत देने के लिए टीडीएस की सीमा 1,80,000 से _____________तक बढ़ाई जानी प्रस्तावित है।
 2,00,000  रु.
 3,40,000  रु.
 2,40,000  रु.
 2,60,000  रु.
 3,00,000  रु.
Solution:
TDS threshold for deduction of tax on rent is proposed to be increased from Rs. 1,80,000 to Rs.2,40,000 for providing relief to small taxpayers.

Q14. वित्त मंत्री ने कहा कि सरकार पिछले पांच वर्षों में औसत मुद्रास्फीति को ________________ तक लाने में सफल रही है।
4.2%
4.6%
4.0%
4.8%
5.2%
Solution:
The Finance Minister said that the Government has been successful in bringing down average inflation to 4.6% over last five years, which is lower than the inflation during the tenure of any other Government.

Q15. 2018-19 में राजकोषीय घाटा _________ तक कम हुआ है।
3.4%
3.2%
3.0%
3.6%
3.8%
Solution:
The fiscal deficit has been brought down to 3.4% in 2018-19 RE from the high of almost 6% seven years ago, the Finance Minister mentioned.

               




You may also like to read:
                 
      
         

Print Friendly and PDF