Fillers for NIACL AO Prelims Exam- 15th January 2019

English Quiz For NIACL AO Prelims 

NIACL AO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Exam.








Directions (1-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. The loud cheers had -------------- out his shouts.
baking
brevity
full
drown
gulp
Solution:
‘Drown’ is the correct option here. ‘Drown’ means be overwhelmed by a large amount of something.

Q2. So ---------------------- was the mood of the meeting that a decision was soon reached.
cooling
amiable
nostalgia
gasp
grinning
Solution:
‘Amiable’ is the correct option here and it means having or displaying a friendly and pleasant manner.

Q3. The walls of the ------------------ are always scoured.
furnace
door
chair
furniture
great
Solution:
‘Furnace’ is grammatically and contextually correct here.

Q4. Just then the door opened and the cat --------------- out, with the dog chasing it.
gazed
mocked
googled
run
whipped
Solution:
‘Whipped’ is the correct option here and it means to run.

Q5. I signed a ----------------- against the proposed closure of the local hospital today.
dealing
court
petition
dealer
mockery
Solution:
‘Petition’ is the correct option here and it means a formal written request, typically one signed by many people, appealing to authority in respect of a particular cause.

Q6. Payments will be made for a ----------------------- number of months.
quantity
speculation
specified
quality
gratified
Solution:
‘Specified’ is grammatically and contextually correct here.

Q7. Because we cannot always be honest with ----------------------, sometimes we need others to help us see our inherent flaws.
themselves
oneself
yourselves
ourselves
neither
Solution:
‘Ourselves’ is grammatically and contextually correct here.

Q8. Everyone knows jumping out of an airplane is an ----------------- that comes with an inherent risk.
all
authorization
force
amplitude
activity
Solution:
‘Activity’ is grammatically and contextually correct here.

Q9. The person who returned the stolen necklace to the police showed a great deal of -------------------.
probity
honest
lethargy
kind
shameless
Solution:
‘Probity’ is the correct word here and it means to show honesty in one’s work.

Q10. The effects of the Chinese invention of gunpowder are ---------------------, never to be reversed or forgotten as long as humanity persists.
ever
everlasting
never
foreseen
henceforth
Solution:
‘Everlasting’ is the correct option here and it means something that lasts forever.

Q11. While I am naturally shy, my sister has the ---------------- ability to charm everyone she meets.
own
inhabitant
inheritance
talented
innate
Solution:
‘Innate’ is the correct option here and it means inborn or natural.

Q12. The audience was ---------------- moved by the speaker’s tragic tale of her life as an orphan from childhood.
vastly
hugely
greatly
mesmerized
largely
Solution:
‘Greatly’ is grammatically and contextually correct here.

Q13. The opposing football team was totally ---------------------- by our far more skilled and experienced players.
goose
loose
lost
conquered
brave
Solution:
‘Conquered’ is grammatically and contextually correct here.

Q14. Only a diamond expert can see the ------------ difference between a real diamond and a fake one.
glue
notorious
grind
subtle
brightened
Solution:
‘Subtle’ is the correct option here and it means so delicate or precise as to be difficult to analyze or describe.

Q15. The scientist had a pragmatic approach towards --------------- with the water crisis.
cause
deal
dealing
handling
casting
Solution:
‘Dealing’ is the correct option here. With ‘towards’ we use the ‘-ing’ form of the verb.

               
            
   


Print Friendly and PDF