Paragraph Completion For Canara Bank PO-1st December


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.




Directions (1-15): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence or part of sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate/coherent way. 

Q1. The crucial difference between technology companies and news organisations came out in an unambiguous manner over the last fortnight. ………………………………………………………………………………………, despite their financial muscle, have few moral and ethical resources to deal with diversity, contentious issues and public discourse on such issues. The first was a major investigation by The New York Times headlined, “Delay, Deny and Deflect: How Facebook’s Leaders Fought Through Crisis”. The second was how Twitter handled the controversy of its CEO Jack Dorsey’s interaction with a group of women journalists, activists and organisers in New Delhi.
A debate has been playing out online over
News organisations are accountable to the public
Platform companies need to understand the rules of public engagement,
Two instances clearly showed that platform companies
None of the Above
Solution:
As the paragraph describes two instances about technology companies, option (d) will be the most appropriate starting sentence for the blank.

Q2. Even as the world accumulates ‘devices’ of leisure — resorts, clubs, package tours, entertainment parks, restaurants, computer games, etc. — people feel that they have less time for leisure………………………………………………………... Despite its roots in the Latin ‘licêre’, which means ‘be permitted’, leisure is understood as the withdrawal from activities and work rather than a permission to do things. In short, the term, as it is constructed today, is basically part of the work/leisure binary. This is problematic.
By bringing work home, you do not get more leisure.
This is inevitable, because of the way we understand leisure
Some Indian English writers have done so.
Where there is neither leisure nor work and there is both leisure and work
None of the Above
Solution:
'This is inevitable, because of the way we understand leisure'. This is the most appropriate choice because the latter part describes what leisure is understood as and what it means.

Q3. The world as we know it is changing so fast and so much. Global mega-trends only reinforce this fact. The Internet has taken over our lives, smartphone penetration is growing rapidly, demographics are evolving. For the first time, in 2019, millennials (born between 1981 and 1996), who feel fully at home in a digital world, will overtake the population of baby boomers ……………………………………………………………………………….., with strong implications for the future of our planet and its inhabitants.
But we cannot rest on these achievements now, because the pace of change is still scorching
There are dramatic lifestyle and behavioural changes occurring every day
India’s change imperative has become even more pronounced with the launch of the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana Abhiyan,
There are several examples of the kinds of impact technology and biotechnology can make on healthcare.
None of the Above
Solution:
"There are dramatic lifestyle and behavioural changes occurring every day" is the correct choice here. The other choices are not in line with the paragraph.

Q4. It is a truism that our actions are determined by what we believe ourselves to be, by our self-understandings. Each of us carries a picture of what we are, ………………………………………………………………., shapes our motivations and makes us behave one way rather than another. If so, what are the dominant self-understandings of artists in our times, particularly in relationship to state and politics?
as creators of aesthetic values, they are also their custodians.
a model of ourselves that guides us through the world.
constituted public domain with views on the whole society.
they feel incomplete without it, and enter it to express themselves.
None of the Above
Solution:
The line just before the blank describes oneself and so the line in option (b) correctly maintains the continuity of the sentence and is the correct choice here.

Q5. The more sensitive of cricket followers sometimes pause to ask the question: what kind of a national team do we want? In Australia, after the recent ball-tampering row and the ban on their top players, an official inquiry into the culture of the game there examined that very question. ……………………………………………………………………………………………: what kind of administrators do we want?
I can’t imagine anyone giving much thought to a related question.
One which is an arrogant, self-serving,
The uncertainty in the BCCI has occasionally inspired nostalgia
But the BCCI’s intransigence led to the presidential sackings
None of the Above
Solution:
'I can’t imagine anyone giving much thought to a related question.' is the correct statement and it correctly introduces the next the statement, which is a question.

Q6. In October 2006, India supported Shashi Tharoor’s bid to become United Nations Secretary General. The battle for the post was closely fought, but what hurt India the most was not……………………………………………………………………………………………………….. two other South Asian leaders — Ashraf Ghani, now the President of Afghanistan, and Jayantha Dhanapala, Sri Lankan UN diplomat — neither of whom bowed out in India’s favour. Worse, the Sri Lankan candidate actually endorsed South Korea’s Ban Ki-moon, underlining India’s regional isolation on the issue.
winning but the mutual alliance between the two groups
cooperation rather than competition between India and China.
losing but the fact that its candidate, who is now a Congress MP, was pitted against
to stop development projects without evoking a negative response in the region.
None of the Above
Solution:
'losing but the fact that its candidate, who is now a Congress MP, was pitted against’ is the correct choice as per the context of the sentence.

Q7. In his perceptive reading of Mahatma Gandhi’s psychological evolution, the psychoanalyst Erik Erikson wrote in 1969 that Gandhi’s experiences during the mill workers’ strike in Ahmedabad in 1918 was the ‘Event’…………………………………………………………………………………..— was formed. It was during this period of prolonged agitation that Gandhi began to think of Satyagraha as the political actualisation of dharma. He began to use fasting as a political tool and arrived upon ideas based on “radical factualness, obsessive punctuality, and an absolute responsibility”.
thereby forming a series of events that were not impactful
long period of struggle allowed for experimentation of strategies
strategy now became a saffron stronghold
around which a gestalt — a wholesomeness of world view
None of the Above
Solution:
'around which a gestalt — a wholesomeness of world view' is the correct choice. 'Gestalt' means an organized whole that is perceived as more than the sum of its parts.

Q8. Are there any new ideas left in this country or old ideas again and again without any shame? One billion people are there in this country. But not one fellow has any new ideas. Same old song with new dance……………………………………………………………….. You go say hello doctor I have stomach ache, he will say take two X-ray morning and evening after food and then come back next week. You go to same doctor and say, doctor blood is there in urine he will say please take two X-ray morning and evening after food and come back in one week.
But receptionist will say sorry, doctor has gone to the U.S.
Other countries are zooming into the future.
Same old film with new hero. It is like going to doctor.
Whole country is like this. No originality.
None of the Above
Solution:
'Same old film with new hero. It is like going to doctor.' Is the correct choice as the statement correctly maintains the continuity of the paragraph.

Q9. The July inflation rate, placed provisionally at 9.22 per cent, underlines once again the need for a changed strategy to address the problem. For more than two years now food price inflation has been at…………………………………………………………………………….. And the same has been true for overall inflation for about a year and a half. Yet no effective solution is in sight. The Reserve Bank of India’s (RBI’s) recently released Annual Report for 2010-11 has once again flagged this critical problem. It also underlines a significant and unusual feature of the recent inflation syndrome.
a very good and reasonable rate of 8% or more.
uncomfortably or intolerably high levels of 8 per cent or more.
the same level as the previous year and is a good sign for the economy.
Both (a) and (b)
None of the Above
Solution:
'uncomfortably or intolerably high levels of 8 per cent or more.' is correct here because the latter part of paragraph describes that no effective solution is in sight and hence, a negative situation is required.

Q10. Companies are offering 10-15% more salaries than the previous year as the summer placement season in business schools began ……………………………………………………………………………………………B-schools said more companies are showing interest in campus hiring, with consulting, sales and marketing, consumer durables, and financial firms leading the pack. Schools like Indian Institutes of Management (IIMs) at Lucknow, Kozhikode, XLRI Jamshedpur, Indian Institute of Foreign Trade (IIFT), Birla Institute of Management Technology (BIMTECH) in Greater Noida and Fore School of Management at New Delhi said they witnessed strong demand for their students.
on a neutral note with some of the top schools completing the process in less than four days.
on a negative note with some of the top schools completing the process in less than four days.
on a dark note with some of the top schools unable to complete the process in less than four days.
on a positive note with some of the top schools completing the process in less than four days.
None of the Above
Solution:
'on a positive note with some of the top schools completing the process in less than four days.' is correct as the tone of the paragraph is positive.

Q11. The union government has stepped in to reduce homework for school students and reduce the weight of their school bags. Though the ministry of human resources development has not given a specific direction on the weight of the school bag on its own, it has asked the states to follow the Telangana model ……………………………………………………….., and has asked to formulate rules in their own states.
which has no capability to address the problem of heavy weight of their school bags
to help the ministry gain advantage over it
which has specific weight demarcations for student at different level
favourably towards the critical conditions of government and primary schools infrastructure.
None of the Above
Solution:
‘which has specific weight demarcations for student at different level' is the correct choice as the paragraph is about the problems of heavy school bag weights of children and ways to reduce it.

Q12. It is now becoming clear that Cyclone Gaja is a major disaster, and its economic impact in Tamil Nadu is comparable to that of the tsunami of 2004. The devastation suffered by tens of thousands of people in several districts of the State has been severe, going well beyond the annual storm season losses. …………………………………………………………..the State heaved a sigh of relief since the death toll was relatively low. But it is now clear that the suffering, the loss, and the displacement in large parts of Tiruvarur, Nagapattinam, Thanjavur and Pudukottai districts is of an enormous magnitude.
Many of them have invested in trees and livestock
In the initial days after November 16, when the cyclone struck,
The average citizen is also keen on contributing money and material to the relief effort,
Cyclone Gaja has wrought terrible devastation and
None of the Above
Solution:
'In the initial days after November 16, when the cyclone struck,' is the correct choice because the latter part tells that the State heaved a sigh of relief since the death toll was relatively low, which means it might have been the initial time.

Q13. It is not easy to do business in India’s second largest commercial city. My colleagues and I at Centre for Civil Society undertook a deep dive into the realities of Doing Business in Delhi. ………………………………………………………………………. Our studies find that problems of licence, permit and inspection raj are still stubbornly entrenched in the case of traditional retail services enterprises.
We found that most of the claims of reforms in Delhi are genuine and significant.
We found that most of the claims of reforms in Delhi are window-dressing.
Our research team found that it takes 120 to 150 days to obtain all the lessons.
Both (a) and (b)
None of the Above
Solution:
'We found that most of the claims of reforms in Delhi are window-dressing.' is the correct choice for the blank. Window-dressing means an adroit but superficial or misleading presentation of something, designed to create a favourable impression.

Q14. The continuing debate on Delhi’s air quality underlines that we are dealing with the symptoms and not the causes of the problem. Beijing’s success in controlling air pollution was not because of regulating car use through the ‘odd-even’ measure as its efficient public transport systems covers 70% of trips. ……………………………………………………………………………………. The population shift into the middle class in cities raises three policy questions. First, since much of air pollution is caused by activities that lead to climate change, there should be a comprehensive plan for cities. Second, the West, with one-fifth of the population, uses four-fifths of the natural resources. We should identify and modify, not adopt their wasteful trends. Third, the courts with their reliance on regulation and bans will not change behaviour.
Current solutions to climate change also stress social transformation.
Wasteful ways of life must be questioned.
Urban design of infrastructure is the critical factor in the intensity of urban energy use and pollution.
The optimum solution is to lower energy demand in all dimensions while maintaining the level of energy services.
None of the Above
Solution:
'Current solutions to climate change also stress social transformation.' is the correct statement as it correctly relates the transition in paragraph from pollution regulation to population shift.

Q15. Data is the new oil. This is an often-quoted adage in this digital age. Today, everything we do is tracked in one form or another. The new reality is that we use a multitude of free services in exchange for providing our data to companies who then attempt to use that data to help us make informed choices while making life decisions or while shopping for products or services. …………………………………………………………………….These data sets have been used behind the scenes to evaluate consumers’ eligibility for financial products such as loans. Particularly in the case of credit bureaux, as consumers realized that their loan approvals hinged on this data, it was sold to consumers in the form of credit scores and reports in order to review for accuracy.
The NBFC Account Aggregator is a body that will be permitted to collect information from various regulated financial entities.
Large data sets have long been built up by credit bureaus and financial institutions, but kept to themselves.
The RBI recently announced their intention to set up a Public Credit Registry (PCR).
The next logical question is how does this benefit you, the consumer?
None of the Above
Solution:
'Large data sets have long been built up by credit bureaus and financial institutions, but kept to themselves.' is the correct choice as the latter part of blank talks about 'data sets', hence the statement links with it well.

               
 

You May also like to Read:
             
Print Friendly and PDF