English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 6th December 2018


English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.





Q1. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence. 
(A) about the futile job of cleaning the road 
(B) anyone who has ever walked on an Indian 
(C) and sweeping the dust to its margins 
(D) street could not have missed a sweeper going
BDAC
ABDC
BCDA
CDBA
ABCD
Solution:
The correct rearrangement is BDAC. Anyone who has ever walked on an Indian street could not have missed a sweeper going about the futile job of cleaning the road and sweeping the dust to its margins.

Q2. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence. 
(A) when I looked myself in a mirror for more 
(B) first time in all my born days 
(C) it was an afternoon two years ago 
(D) than 30 seconds at a time for the
CABD
BDCA
CADB
BADC
DCBA
Solution:
The correct rearrangement is CADB. It was an afternoon two years ago when I looked myself in a mirror for more than 30 seconds at a time for the first time in all my born days.

Q3. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence. 
(A) or the blemishes that took turns 
(B) i never coloured my eyelids black, 
(C) the arch heights of my eyebrows 
(D) lips red. Neither did I bother about
BADC
ABDC
CBAD
BDCA
DBCA
Solution:
The correct rearrangement is BDCA. I never coloured my eyelids black, lips red. Neither did I bother about the arch heights of my eyebrows or the blemishes that took turns.

Q4. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence. 
(A) it is common to see kids 
(B) dogs and cats though these do 
(C) pelting stones at stray 
(D) not come in their path
BCDA
ABCD
ACBD
ABDC
CDAB
Solution:
The correct rearrangement is ACBD. It is common to see kids pelting stones at stray dogs and cats though these do not come in their path.

Q5. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence. 
(A) towards fellow human beings,
(B) as kindness and compassion not only
(C) but to all creatures, however small 
(D) education should inculcate values such
ACBD
DBAC
DACB
ABCD
DCBA
Solution:
The correct rearrangement is DBAC. Education should inculcate values such as kindness and compassion not only towards fellow human beings, but to all creatures, however small.

Directions (6-10): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below .i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q6. My family members say that for one who eats so little, I have an obscene fascination with food. From sampling (pecking at) new cuisine, trying out recipes, reading food memoirs, ………………………………………

to decide my own menu myself.
prefer eating street food.
to hanging out with friends, I like it all.
to watching cookery shows, I love it all.
None of these
Solution:
'To watching cookery shows, I love it all' will be the correct choice here as it correctly maintains the continuity of the statement.

Q7. I never thought I would live this long, to reach my eighties. Now I realise that eighty is not a number, not a milestone or a stage, ………………………………………….
but the beginning of the end.
but a great opportunity for him.
it is the time to start will enthusiasm and energy.
all smooth sailing, it was almost eventless.
None of these
Solution:
'but the beginning of the end.' is grammatically and contextually correct here.

Q8. The childhood days were carefree, without any pressures either from the family or ……………….
in school.
from outside.
from government.
by the leaders.
None of these
Solution:
'from outside' is the correct choice and makes the sentence meaningful.

Q9. After 53 years of married life, we respect each other and do not …………………………………………... The demarcation is clear, and on many issues our views are similar.
let each other work freely
impose our views on the other
behave well with each other
love each other
None of these
Solution:
'impose our views on the other' is correct because former part of sentence states that they respect each other and a positive phrase or sentence is required in the blank.

Q10. Life is an act of balancing; there are pulls from different directions ……………………., up and down, up and down.
Giant Wheel
Top
See-saw
River
None of these
Solution:
See-saw: a long plank balanced in the middle on a fixed support, on each end of which children sit and swing up and down by pushing the ground alternately with their feet. Also, the other meaning is "change rapidly and repeatedly from one position, situation, or condition to another and back again."

Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer choice.  

Q11. My teacher believes (A)/ that engineering, followed (B)/ by a management course,(C)/ was a good option.(D)/

A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use 'is' in place of 'was' as the sentence is in present tense.

Q12. People do not understand the reality (A)/ of ‘engineering.' For them, engineers are (B)/ “super-humans” who build rockets,(C)/ robots, electric vehicles and other electronic items. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q13. There are many (A)/ IITs coming up, ostensible (B)/ to help the nation meet the (C)/ requirement of engineers. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part B. Use 'ostensibly' and not 'ostensible’. An adverb is required here, not an adjective.

Q14. With the vast of technology,(A)/ in the present day one cannot call (B)/ oneself an engineer just on graduating. (C)/ A B.Tech. graduate knows just the basics. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part A. A noun is required and so, 'vastness' should be used here.

Q15. A lot of people believe that a B.E. (A)/ graduate in aerospace would be able (B)/ to build rockets on graduating. If it was so, (C)/ there would be rockets flying everywhere!(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. 'were' will be used in place of 'was'. This is so because 'were' is used in subjunctive mood. The subjunctive mood is a verb form that is used for unreal or hypothetical statements.

               



  You May also like to Read: