English Language Miscellaneous Quiz for IBPS Clerk Prelims - 1st December 2018

English-quiz-for-ibps-clerk-prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.




Directions (1-6): In each of the questions given below, a sentence is given with a phrase/ part of the sentence put in BOLD. Five options follow each sentence, suggesting an improvement for the BOLD part to make a meaningful and correct sentence. Choose the best improvement from these and if the sentence is correct as it is, mark “No Improvement Required” as your answer. 


Q1. Being a woman, Savitri was not allowed to enter the ‘All men’ club.

Being Savitri a woman
Savitri being a woman
Being a woman she
She being a woman
No Improvement Required
Solution:
No improvement is required in the given statement. The subject of the statement has already been introduced just after the BOLD part, hence, there is no need to mention it in the BOLD part.
Therefore, option (e) is the correct answer here.

Q2. This is the precise reason how he want me in the team.
How he wanting
When he want
Why he want
Why he wanted
No Improvement Required
Solution:
The correct replacement for the BOLD part in the given statement is given in option (d).
Option (c) would have been correct if in place of ‘want’, ‘wants’ had been used – because the subject here is ‘he’ which is singular and hence would take a singular verb form. Therefore, the only correct improvement is given by option (d).

Q3. One of the culprits have opened admitted that he was one of the main instigators of the crime.
Has been opened
Has openly admitted
Has been admitted
Has show admittance
No Improvement Required
Solution:
The most appropriate improvement for the given phrase (in BOLD) which makes the sentence grammatically correct and meaningful is given by option (b).

Q4. The company has hired a new advertising company for the new season for attract more buyers.
For more attract
To attracting more
To attract more
For more attraction
No Improvement Required
Solution:
Here, the most appropriate improvement to the given phrase is given by option (c). All other options are grammatically incorrect and hence cannot be used in the as a replacement.
Therefore, option (c) is the right answer choice here.

Q5. Nelson Mandela was pivotal to the ending of the apartheid policy.
Ending the
End the
Ends of the
Ending the of
No Improvement Required
Solution:
No improvement is required in the given sentence here. The sentence is grammatically correct as it is. It talks about Nelson Mandela being pivotal to the process of scrapping (ending) of the apartheid policy

Q6. In the liking, Payal will pass the exam this year with flying colours.
In all likelihood
In all likeliness
In like all
All in the like
No Improvement Required
Solution:
In all likelihood – very probably;
Hence, the best improvement for the given phrase (in BOLD) in the context of the statement is given by option (a).

Directions (7-12): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given and four words are put in BOLD. One of these four words may be misspelt. You have to identify the misspelt word and choose the appropriate option as your answer. If all the words are correctly spelt, then mark ‘All Correct’ as your answer. 


Q7. Thousands of farmers have gathered at the National Capital to demand that government bring in legislation providing a guarranteed minimum support price for their produce and freedom from debts.

Thousands
Gathered
Guarranteed
Legislation
All Correct
Solution:
Guaranteed

Q8. The farmers began their march from Ramlila Maidan. Farmers from vairous parts of the country converged at Delhi's iconic ground yesterday.
Began
Vairous
Converged
Iconic
All Correct
Solution:
Various

Q9. The High Court verdict has opened a convenient escape route for both the State government and the Bharatiya Janata Party (BJP) which have crossed swords over the iseue.
Verdict
Escape
Crossed
Iseue
All Correct
Solution:
Issue

Q10. The BJP has canceled its plan to take out a massive march at Nilackal protesting against the alleged police high-handedness.
Canceled
Massive
Protesting
Alleged
All Correct
Solution:
Cancelled

Q11. The report noted that South Asia has made subestantial progress in reducing HIV risks and vulnerability among children, adolescents, pregnant women and mothers.
Noted
Subestantial
vulnerability
Pregnant
All Correct
Solution:
Substantial

Q12. Before the days’ proceedings began, Mr. George was seen moving around the Opposition benches with the legislators enqiuring about the black attire.
Before
Around
Opposition
Enqiuring
All Correct
Solution:
Enquiring

Directions (13-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 


Q13. DETERRENCE

Affordability
Benevolent
Encouragement
Disregard
Respect
Solution:
DETERRENCE – the action of discouraging an action or event through instilling doubt or fear of the consequences;
ENCOURAGEMENT - the action of giving someone support, confidence, or hope.

Q14. INDICTMENT
Convention
Acquittal
Conviction
Enlightenment
None of these
Solution:
INDICTMENT – a formal charge or accusation of a serious crime;
ACQUITTAL – a judgement or verdict that a person is not guilty of the crime with which they have been charged;

Q15. UBIQUITOUS
Rare
Euphemistic
Energetic
Dull
None of these
Solution:
UBIQUITOUS - present, appearing, or found everywhere

               




  You May also like to Read: