Banking Awareness Questions for Canara Bank PO and IBPS Clerk | 06th December 2018 | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

banking-quiz-for-ibps-clerk

Banking Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk  2018

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से कवर करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है. एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह बैंकिंग जागरूकता है. बैंकिंग जागरूकता न केवल बैंकिंग परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता अनुभाग से निपटने में आपकी सहायता करता है, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार दौर में भी मदद करता है. 


Q1. किस देश ने टिकाऊ समुद्री और मत्स्यपालन परियोजनाओं के समर्थन के लिए डिज़ाइन किया गया एक वित्तीय साधन, दुनिया का पहला संप्रभु ब्लू बॉण्ड लॉन्च किया है?
केन्या
बोत्सवाना
सेशल्स
श्रीलंका
भारत
Solution:
The Republic of Seychelles launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects. The bond raised USD 15 million from international investors. The bond demonstrates the potential for countries to harness capital markets for financing the sustainable use of marine resources.

Q2. भारत की पहली इंजन-रहित ट्रेन की लागत क्या है?
125 करोड़ 
50 करोड़ 
100 करोड़ 
200 करोड़ 
500 करोड़ 
Solution:
The Rs. 100-crore train is the first long-distance train, without a separate locomotive (engine).

Q3. 2018 में 190 देशों में से विश्व बैंक की व्यापर करने में आसानी सूचकांक 2019 में भारत की रैंक क्या है?
83
77
23
100
71
Solution:
India jumped 23 positions in the World Bank's Ease of Doing Business Index 2019 and is now ranked 77 out of 190 countries in 2018, a development that could help the country attract more foreign investments. It was ranked 100 in 2017.

Q4. वित्त मंत्रालय ने घोषणा की है कि चुनावी बॉन्ड बिक्री का छठा दौर शुरू हो गया है। ऐसे बॉन्ड को जारी करने के लिए अधिकृत एकमात्र बैंक कौन-सा है?
PNB
ICICI
BOB
HDFC
उपरोक्त में से कोई भी विकल्प सही नहीं है
Solution:
State Bank of India (SBI), in the sixth phase of sale, has been authorised to issue and encash electoral bonds through its 29 authorised branches. SBI is the only authorised bank to issue such bonds.

Q5. आरबीआई अधिनियम के निम्नलिखित में से कौन-सी धारा केंद्र सरकार को आरबीआई के गवर्नर को कुछ मुद्दों पर कार्रवाई करने के लिए सलाह देने और निर्देश देने का अधिकार देता है?
धारा 370
धारा 1-B
धारा 7
धारा 9
धारा 77
Solution:
The Section 7 of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest.

Q6. एचडीएफसी बैंक ने घोषणा की है कि आरबीआई ने आदित्य पुरी की बैंक के एमडी और सीईओ के रूप में फिर से नियुक्ति को मंजूरी दे दी है। अब, वह ____ तक बैंक की सेवा करेंगे।
2020
2021
2022
2019
2024
Solution:
HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank for another two years. Aditya Puri will now serve the office from November 1, 2018 to October 26, 2020.

Q7. नेशनल इनवेस्टमेंट एंड इंफ्रास्ट्रक्चर फंड (एनआईआईएफ) ने ________ एक इंफ्रास्ट्रक्चर डेब्ट फंड हासिल किया है। यह अधिग्रहण एनआईआईएफ के रणनीतिक निधि से पहला निवेश है।
आईएल एंड एफएस
 आईडीबीआई-आईएफएल
आईडीएफसी-आईएफएल
भूषण स्टील
टीसीएस
Solution:
The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI.

Q8. भारत ने रूस के साथ दो अपग्रेड किए गए ________________ वर्ग स्टील्थ फ्रिगेट के लिए 950 मिलियन डॉलर का अनुबंध किया है।
क्राइवक III
सोवेत्स्कोगो सोयाजा
किरोव II
एडमिरल ग्रिगोरोविच 
एडमिरल गोर्शकोव
Solution:
India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded Krivak III-class stealth frigates. A government-to-government contract was signed between India and United Shipbuilding Corporation of Russia last week for the supply of two stealth frigates.

Q9. नीति आयोग और पीपुल्स रिपब्लिक ऑफ चाइना के स्टेट कौंसिल के विकास अनुसंधान केंद्र (डीआरसी), की चौथी वार्ता _______ में आयोजित की गई।
नई दिल्ली
पुणे
कोलकाता
मुंबई
चेन्नई
Solution:
The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in Mumbai.

Q10. आईएनएस वीराट जल्द ही फ्लोटिंग संग्रहालय में परिवर्तित किया जाएगा। प्राथमिक अनुमानों के अनुसार, परियोजना की लागत लगभग _____ रुपये है।
950 करोड़ रुपये
778 करोड़ रुपये
852 करोड़ रुपये
490 करोड़ रुपये
572 करोड़ रुपये
Solution:
The Maharashtra Cabinet has approved the conversion of decommissioned carrier INS Viraat into a floating museum. As per primary estimates, the project worth 852 crore rupees will be implemented through public-private-partnership (PPP).

Q11. यूसीओ बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी (यूसीओ) के रूप में निम्नलिखित में से किसने पद ग्रहण किया? 
शिखा शर्मा
आर के टक्कर
तान्या कुमारी गोयल
अतुल कुमार गोयल
राणा कुमार
Solution:
Atul Kumar Goel assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank. Prior to this assignment, he was executive director of Union Bank of India. Goel takes over from R K Takkar who completed his three-year tenure on November 1, 2018.

Q12. भारत के लिए पहले में, एचएसबीसी होल्डिंग्स पीएलसी ने यूएस-आधारित ट्राइकन एनर्जी को ____________ द्वारा निर्यात के लिए ब्लॉकचेन का उपयोग करके एक व्यापार वित्त लेनदेन निष्पादित किया है।
टाटा स्टील्स
रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड
जिंदल एंड संस
एचडीएफसी बैंक
भारतीय सरकार
Solution:
In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by Reliance Industries Ltd (RIL) to US-based Tricon Energy. The blockchain-enabled letter of credit (LC) transaction substantially reduced the time taken for such deals.

Q13. भारतीय रिज़र्व बैंक ने वित्तीय अपराधों की जांच के लिए उधारकर्ताओं के सभी विवरणों को कैप्चर करने के लिए डिजिटल पीसीआर (PCR) स्थापित करने की प्रक्रिया शुरू की है, जिसमें विलफुल डिफॉल्टर्स और लंबित कानूनी सूट भी शामिल हैं। PCR का पूरा रूप क्या है?
Private Credit Registry
Public Credit Registry
Public Common Registry
Public Credit Review
Public Credit Ratings
Solution:
The Reserve Bank of India has initiated the process to set up a digital Public Credit Registry (PCR) to capture all the details of borrowers, including wilful defaulters and also the pending legal suits in order to check financial delinquencies. The public credit registry will also include data from entities like market regulator SEBI, the corporate affairs ministry, Goods and Service Tax Network and the Insolvency and Bankruptcy Board of India to enable the banks and financial institutions to get a 360-degree profile of existing and prospective borrowers on a real-time basis.

Q14. आंध्र प्रदेश में गरीब और हाशिए पर रहने वाले किसानों की कृषि उत्पादकता, लाभप्रदता और जलवायु लचीलापन बढ़ाने के लिए केंद्र सरकार, आंध्र प्रदेश सरकार और ______________ ने $ 172.20 मिलियन की परियोजना के लिए एक ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष
एशियाई विकास बैंक
विश्व बैंक
न्यू डेवलपमेंट बैंक
पुनर्निर्माण और विकास के लिए अंतर्राष्ट्रीय बैंक
Solution:
The Central and Andhra Pradesh governments and the World Bank have signed the loan agreement for a $172.20 million project to enhance agricultural productivity, profitability, and climate resilience of poor and marginalized farmers in Andhra Pradesh. The projects seek to ensure that farming continues to remain a financially viable activity. The Andhra Pradesh Integrated Irrigation and Agriculture Transformation Project (APIIATP) will be implemented in rural areas largely dependent upon rain-fed agriculture.

Q15. सेंटर फॉर मॉनिटरिंग इंडियन इकोनॉमी (सीएमआईई) की एक रिपोर्ट के अनुसार देश में बेरोजगारी की दर अक्टूबर 2018 में किस प्रतिशत से बढ़ी है जो कि दो वर्षों में सबसे अधिक है?
5.6%
6.9%
6.3%
5.1%
3.4%
Solution:
Unemployment rate in the country rose to 6.9% in October, the highest in two years, according to a report by the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE). The estimated number of people employed during October 2018 was 397 million.

               




You may also like to read:

          


Print Friendly and PDF