Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk Exam | 13th June 2018 (in Hindi)

प्रिय उम्मीदवारों,

Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk Exam | 13th June 2018
Banking Awareness for SBI PO/Clerk Exam 2018

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी अनुभागों को कुशलतापूर्वक तैयार करने के लिए यह बहुत महत्वपूर्ण हो गया है. एक विषय जो इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी सहायता कर सकता है वह बैंकिंग जागरूकता है. बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी न केवल बैंकिंग परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता अनुभाग से निपटने में मदद करता है बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार दौर में भी आपको मदद करता है।

Q1. नाबार्ड की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
(a) 1982
(b) 1976
(c) 1988
(d) 1956
(e) 1992

S1. Ans.(a)
Sol. NABARD came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). It was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982.


Q2. भारतीय संसद के एक अधिनियम के तहत 2 अप्रैल _____________ पर स्थापित सिडबी, सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम (एमएसएमई) क्षेत्र के संवर्धन, वित्त पोषण और विकास के साथ-साथ संलग्न संस्थानों के कार्यों के समन्वय के लिए प्रमुख वित्तीय संस्थान और इसी तरह की गतिविधियों के रूप में कार्य करता है। 
(a) 1956
(b) 1999
(c) 1992
(d) 1990
(e) 1980

S2. Ans.(d)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) set up on 2nd April 1990 under an Act of Indian Parliament, acts as the Principal Financial Institution for Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector as well as for co-ordination of functions of institutions engaged in similar activities.

Q3. नेशनल हाउसिंग बैंक की स्थापना किस वर्ष की गई थी?
(a) 1982
(b) 1988
(c) 1986
(d) 1990
(e) 1992

S3. Ans.(b)
Sol. NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987.


Q4. निर्यात-आयात बैंक ऑफ इंडिया भारत में प्रमुख निर्यात वित्त संस्थान है, जो निर्यात-आयात बैंक अधिनियम 1981 के तहत ________________ में स्थापित हुआ था.
(a) 1992
(b) 1988
(c) 1986
(d) 1990
(e) 1982

S4. Ans.(e)
Sol. Export–Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in 1982 under Export-Import Bank of India Act 1981.


Q5. भारतीय रिजर्व बैंक भारत का केंद्रीय बैंकिंग संस्थान है, जो भारतीय रुपये की मौद्रिक नीति को नियंत्रित करता है. इसने अपना परिचालन शुरू किया-
(a) 01 अप्रैल 1934
(b) 01 अप्रैल 1937
(c) 01 अप्रैल 1935
(d) 01 अप्रैल 1936
(e) 01 अप्रैल 1949


S5. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It commenced its operations on 1 April 1935 in accordance with the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q6. किस अधिनियम को विशेष रूप से गैर-निष्पादन संपत्ति (एनपीए) से निपटने के लिए तैयार किया गया था?
(a) बैंकिंग विनियमन अधिनियम 1 9 4 9
(b) विदेशी मुद्रा प्रबंधन अधिनियम (फेमा) 1 999
(c) औद्योगिक विवाद अधिनियम 1 9 47
(d) सरफेसी अधिनियम, 2002
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S6. Ans.(d)
Sol. SARFAESI Act (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) was enacted to regulate securitization and reconstruction of financial assets and enforcement of security interest created in respect of Financial Assets to enable realization of such assets. The SARFAESI Act provides for the manner for enforcement of security interests by a secured creditor without the intervention of a court or tribunal. If any borrower fails to discharge his liability in repayment of any secured debt within 60 days of notice from the date of notice by the secured creditor, the secured creditor is conferred with powers under the SARFAESI Act.

Q7. नोटिस मनी मार्केट में, लेनदेन का कार्यकाल ________ से है
(a) 2-7 दिन
(b) 2-14 दिन
(c) 2-21 दिन
(d) 2-28 दिन
(e) 2-90 दिन


S7. Ans.(b)
Sol. In money market, the amount that is lent for one day is known as “call money” and, if it exceeds one day or two days to 14 days is referred to as “notice money.”

Q8. भारत में एक संपत्ति पुनर्निर्माण कंपनी (एआरसी) जुड़ी है-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) गृह ऋण
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है


S8. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non-Banking Financial Company (NBFC).

Q9. दैनिक आधार पर नकद की अस्थायी आवश्यकता को पूरा करने के लिए निम्नलिखित में से किनका मुख्य रूप से बैंकों द्वारा उपयोग किया जाता है?
(a) वाणिज्यिक पत्र
(b) जमा प्रमाणपत्र
(c) संपार्श्विक उधार और उधार दायित्व (सीबीएलओ)
(d) मांग मुद्रा
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है


S9. Ans.(d)
Sol. Call money market is a market for uncollateralized lending and borrowing of funds. This market is predominantly overnight and is open for participation only to scheduled commercial banks and the primary dealers.

Q10___________ बॉन्ड, पैसा और व्युत्पन्न बाजारों के लिए एक स्वैच्छिक बाजार निकाय है।
(a) भारतीय रिजर्व बैंक
(b) सेबी
(c) आईआरडीआईए
(d) एफआईएमएमडीए
(e) यूआईडीएआई

S10. Ans.(d)
Sol. The Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA), an association of Scheduled Commercial Banks, Public Financial Institutions, Primary Dealers and Insurance Companies was incorporated as a Company under section 25 of the Companies Act,1956 on June 3rd, 1998. FIMMDA is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets. FIMMDA has members representing all major institutional segments of the market. The membership includes Nationalized Banks such as State Bank of India, its associate banks and other nationalized banks; Private sector banks such as ICICI Bank, HDFC Bank, IDBI Bank; Foreign Banks such as Bank of America, ABN Amro, Citibank, Financial institutions such as IDFC, EXIM Bank, NABARD, Insurance Companies like Life Insurance Corporation of India (LIC), ICICI Prudential Life Insurance Company, Birla Sun Life Insurance Company and all Primary Dealers.

Q11. कृषि और ग्रामीण विकास के लिए नेशनल बैंक (नाबार्ड) भारत में एक शीर्ष विकास वित्तीय संस्थान है. नाबार्ड का मुख्यालय कहां है?
(a) लखनऊ
(b) चेन्नई
(c) नई दिल्ली
(d) मुंबई
(e) कोलकाता


S11. Ans.(d)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is an apex development financial institution in India, headquartered in Mumbai with branches all over India.

Q12. भारतीय लघु उद्योग विकास बैंक भारत में प्रमुख विकास वित्तीय संस्थान है जिसका मुख्यालय है-
(a) लखनऊ
(b) चेन्नई
(c) नई दिल्ली
(d) मुंबई
(e) कोलकाता


S12. Ans.(a)
Sol. Small Industries Development Bank of India is the principal development financial institution in India headquartered in Lucknow, Uttar Pradesh.

Q13. नेशनल हाउसिंग बैंक (एनएचबी), भारतीय रिजर्व बैंक (आरबीआई) की पूर्ण स्वामित्व वाली सहायक कंपनी, 9 जुलाई 1988 को राष्ट्रीय आवास बैंक अधिनियम, 1987 के तहत स्थापित की गई थी. एनएचबी का मुख्यालय कहां है?
(a) लखनऊ
(b) चेन्नई
(c) नई दिल्ली
(d) मुंबई
(e) कोलकाता


S13. Ans.(c)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing. The Head Office of NHB is in New Delhi.

Q14. भारतीय निर्यात-आयात बैंक भारत में प्रमुख निर्यात वित्त संस्थान है, जिसे 1982 में निर्यात-आयात बैंक अधिनियम 1981 के तहत स्थापित किया गया था. भारतीय निर्यात-आयात बैंक का मुख्यालय है-
(a) हैदराबाद
(b) कोलकाता
(c) चेन्नई
(d) नई दिल्ली
(e) मुंबई


S14. Ans.(e)
Sol. Export-Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in 1982 under Export-Import Bank of India Act 1981. The Headquarters of EXIM Bank in Mumbai.

Q15. भारतीय रिजर्व बैंक भारत का केंद्रीय बैंकिंग संस्थान है, जो भारतीय रुपये की मौद्रिक नीति को नियंत्रित करता है। आरबीआई का मुख्यालय कहां है?
(a) पुणे
(b) मुंबई
(c) चेन्नई
(d) नई दिल्ली


S15. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It commenced its operations on 1 April 1935 in accordance with the Reserve Bank of India Act, 1934. The Head office of RBI is in Mumbai.




         




Print Friendly and PDF