IBPS RRB पीओ / क्लर्क मेंस बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी: 29 अगस्त 2019

IBPS RRB पीओ / क्लर्क मेंस बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी: 29 अगस्त 2019

प्रिय उम्मीदवार,

IBPS RRB PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी अनुभागों को कुशलता से कवर करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है। एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है, वह है बैंकिंग जागरूकता। बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी न केवल आपको बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार में भी मदद करता है।
Q1. एक बचत के साथ-साथ चालू खाते को निष्क्रिय माना जाना चाहिए, अगर खाते में _____ महीनों की अवधि में कोई लेनदेन नहीं होता है।   
(a) 24 महीने
(b) 30 महीने
(c) 12 महीने
(d) 06 महीने

(e) 36 महीने


S1. Ans.(c)
Sol. If you have a current or a savings bank account and have not done any transactions through it for more than 12 months, then it will be classified as an inactive account. And if you don’t do any transactions from a bank account for 24 months, then it will be classified as dormant. 

Q2. CDR तंत्र एक स्वैच्छिक गैर सांविधिक तंत्र है, जिसके तहत वित्तीय संस्थाएं और बैंक ऐसी कंपनियों को समय पर सहायता प्रदान करने के लिए आंतरिक या बाहरी कारकों के कारण वित्तीय कठिनाइयों का सामना करने वाली कंपनियों के ऋण का पुनर्गठन करते हैं। CDR में "R" का क्या अर्थ है? 
(a) Regulation
(b) Reserve
(c) Restructuring 
(d) Ratio
(e) Reduce

S2. Ans.(c)
Sol. Corporate Debt Restructuring (CDR) mechanism is a voluntary non statutory mechanism under which financial institutions and banks come together to restructure the debt of companies facing financial difficulties due to internal or external factors, in order to provide timely support to such companies.


Q3. फिक्स्ड डिपॉजिट (FD) खोलने के लिए न्यूनतम राशि कितनी होनी चाहिए?
(a)  1000 रु.
(b)  100 रु.
(c)  500 रु.
(d)  300 रु.
(e) कोई सीमा नहीं

S3. Ans.(a)
Sol. The minimum deposit required to open an FD varies from banks to banks and ranges between Rs. 1,000 to Rs. 10,000. There is no upper limit. For instance, the minimum amount that can be deposited in State Bank of India is Rs. 1,000.

Q4. यदि कोई बैंकिंग लोकपाल द्वारा पारित निर्णय से संतुष्ट नहीं है, तो वह अपील प्राधिकरण_______ से संपर्क कर सकता है।
(a) आरबीआई के गवर्नर
(b) RBI के डिप्टी गवर्नर
(c) वित्त सचिव
(d) वित्त मंत्री
(e) कंसर्न बैंक के जीएम

S4. Ans.(b)
Sol. If one is not satisfied with the decision passed by the Banking Ombudsman, one can approach the appellate authority against the Banking Ombudsmen's decision. Appellate Authority is vested with a Deputy Governor of the RBI.

Q5. राष्ट्रीय निवेश और अवसंरचना कोष (NIIF) का मुख्यालय ________ में स्थित है।
(a) नई दिल्ली
(b) हैदराबाद
(c) मुंबई
(d) कोलकाता
(e) चेन्नई


S5. Ans.(c)
Sol. National Investment and Infrastructure Fund Limited (NIIFL) is an investor-owned fund manager, anchored by the Government of India (GoI) in collaboration with leading global and domestic institutional investors. The headquarters of NIIF is in Mumbai. 

Q6.  समग्र प्राथमिकता क्षेत्र के लक्ष्य के तहत एमएसएमई क्षेत्र को एएनबीसी के 40 प्रतिशत की कंप्यूटिंग उपलब्धि में माना जाएगा। ANBC का पूर्ण रूप क्या है? 
(a) Adjusted Net Bank Core
(b) Adjusted Net Bank Credit 
(c) Adjusted Net Bank Cash
(d) Adjusted Net Bank Common
(e) Adjusted Net Bank Current

S6. Ans.(b)
Sol. Advances to Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector shall be reckoned in computing achievement under the overall Priority Sector target of 40 percent of Adjusted Net Bank Credit (ANBC) or credit equivalent amount of Off-Balance Sheet Exposure, whichever is higher, as per the extant guidelines on priority sector lending. 

Q7.  _______________ एक ऐसी स्थिति है, जिसमें मुद्रास्फीति की दर अधिक होती है, आर्थिक विकास दर धीमी हो जाती है, और बेरोजगारी लगातार अधिक बनी  रहती है।
(a) मुद्रास्फीति
(b) अपस्फीति
(c) स्टैगफ्लेशन
(d) उपरोक्त सभी
(e) उपरोक्त में से कोई नहीं

S7. Ans.(c)
Sol. In economics, stagflation, or recession-inflation, is a situation in which the inflation rate is high, the economic growth rate slows, and unemployment remains steadily high. It presents a dilemma for economic policy, since actions intended to lower inflation may exacerbate unemployment, and vice versa.

Q8. कौन सा बैंक भारतीय सोने के सिक्के बेचने वाला पहला निजी क्षेत्र का बैंक बन गया है?
(a) धनलक्ष्मी बैंक
(b) फेडरल बैंक
(c) आईसीआईसीआई बैंक
(d) इंडसइंड बैंक
(e) करूर वैश्य बैंक


S8. Ans.(b)
Sol. Kerala based private sector lender, Federal Bank has tied up with MMTC Ltd. for distribution of Indian Gold Coins (IGC), the first-Ever national gold offering by the government, which was launched by Prime Minister Narendra Modi In November 2015.

Q9.  निम्नलिखित में से कौन वाणिज्यिक कागज में निवेश कर सकता है?


S9. Ans.(e)
Sol. Individuals, banking companies, other corporate bodies (registered or incorporated in India) and unincorporated bodies, non-resident Indians and foreign institutional investors etc can invest in CPs. 

Q10. आयकर अधिनियम की धारा 80 E में शिक्षा पर दिए गए ब्याज में कटौती या उच्च शिक्षा के लिए लिए गए अध्ययन ऋण का प्रावधान है। धारा 80E के तहत कटौती _____ के लिए उपलब्ध है
(a) 2 वर्ष
(b) 4 वर्ष
(c) 8 वर्ष
(d) 10 वर्ष
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S10. Ans.(c)
Sol. The deduction on education can be claimed only when you start the repayment and is available up to eight years, or until the payment of interest in full, whichever is earlier. This means, if you repay the loan within, say, five years, you can claim deduction only till such period. 

Q11. FCCB का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Foreign Currency convertible Bond
(b) Foreign Currency credit Bond
(c) Financial Consortium and Credit Bureau
(d) Future Credit and Currency Bureau
 (e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S11. Ans.(a)
Sol. A foreign currency convertible bond (FCCB) is a type of convertible bond issued in a currency different than the issuer's domestic currency. In other words, the money being raised by the issuing company is in the form of foreign currency. A convertible bond is a mix between a debt and equity instrument.

Q12. आरआरबी के पर्यवेक्षण के लिए निम्नलिखित में से कौन सा संस्थान उत्तरदायी है?
(a) RBI
(b) सेबी
(c) नाबार्ड
(d) भारत सरकार
(e) उपरोक्त सभी


S12. Ans.(c)
Sol. NABARD is responsible for regulating and supervising the functions of Co-operative banks and RRBs. In this direction, the Institutional Development Department of NABARD has been taking several initiatives in association with the Government of India and RBI to improve the health of Co-operative banks and Regional Rural Banks.

Q13. धन विधेयक भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद से संबंधित है? 
(a) अनुच्छेद 110
(b) अनुच्छेद 109
(c) अनुच्छेद 108
(d) अनुच्छेद 107
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S13. Ans.(a)
Sol. Article 110(3) of the Constitution of India categorically states that 'if any question arises whether a Bill is a Money Bill or not.

Q14. आरबीएस बैंक का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
(a) ग्लासगो, यूनाइटेड किंगडम
(b) एडिनबर्ग, यूनाइटेड किंगडम
(c) स्काई, यूनाइटेड किंगडम
(d) एबरडीन, यूनाइटेड किंगडम
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है


S14. Ans.(b)
Sol. The Royal Bank of Scotland, commonly abbreviated as RBS, is one of the retail banking subsidiaries of The Royal Bank of Scotland Group plc, together with NatWest and Ulster Bank. Headquarters of RBS is in Edinburgh, United Kingdom.

Q15. राष्ट्रीय आवास बैंक (NHB), पूर्णत: _________ की  स्वामित्व वाली सहायक कंपनी है.   
(a) आरबीआई
(b) भारत सरकार
(c) IRDAI
(d) राज्य सरकार
(e) सेबी

S15. Ans.(b)
Sol. The National Housing Bank (NHB), once a wholly-owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), has now been taken over by the government. The taking over of the Bank has been notified by the government after buying complete stake for Rs 1,450 crore from the central bank.

Study Daily Banking Awareness on Adda247 YouTube Channel, check the video below:






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF