LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 08th June In Hindi

LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 08th June In Hindi

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसेकई खंड शामिल हैं। इसलिए आप सभी के लिए इस विशेष खंड को ईमानदारी और गंभीरता के साथ कवर करना महत्वपूर्ण हो जाता है। वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स ज्ञान का आकलन कर सकते हैं.


Q1. प्रत्येक वर्ष विश्व खाद्य सुरक्षा दिवस मनाया जाता है-
09 जून
11जून
07 जून
05 जून
08 जून
Solution:
World Food Safety Day is observed every year on 7th June. The theme for World Food Safety Day 2019 is ‘Food Safety, Everyone’s Business’. Food safety is the absence of safe, acceptable levels of hazards in food that may harm the health of consumers.

Q2. आईटी इंडस्ट्री आइकन अजीम प्रेमजी 30 जुलाई 2019 से __________________ के कार्यकारी अध्यक्ष के पद से सेवानिवृत्त होंगे।
एचसीएल टेक्नोलॉजीज
टेक महिंद्रा
 टीसीएस
इन्फोसिस
 विप्रो
Solution:
IT Industry icon Azim Premji will retire as Executive Chairman of Wipro with effect from 30th July 2019. He led the company for 53 years. He will continue to serve on the board as Non-Executive Director and founder Chairman.

Q3. छह महाद्वीपों के 400 से अधिक शहरों में यातायात भीड़ के विश्लेषण में पाया गया है कि ____________ में यात्रियों ने 2018 में सड़क पर सबसे अधिक समय बिताया है।
मुंबई
नई दिल्ली
चेन्नई
कोलकाता
बेंगलुरु
Solution:
An analysis of traffic congestion in more than 400 cities across six continents has found that commuters in Mumbai spent the most time on the road in 2018. Mumbai ranked first in the study, ‘Traffic Index-2018’, compiled by location technology specialist TomTom, with a congestion level of 65%, while New Delhi ranked fourth with congestion of 58%. The study covered 403 cities in 56 countries and defined congestion as the extra time added to road travel when traffic doesn’t flow freely.

Q4. उस प्रसिद्ध व्यक्तित्व और छह बार ग्रैमी विजेता संगीतकार का नाम बताइए, जिनका हाल ही में निधन हो गया था?
वार्रन हैनेस
बीबी किंग 
एलेन तोसेंट
 मैल्कम जॉन रेबनेक
जॉनी विंटर
Solution:
Six-time Grammy-winning musician Malcolm John Rebennack, better known as Dr John, passed away aged 77. The singer-songwriter suffered from a heart attack. He started his career as a pianist in the 1950s and gained popularity following the release of his first album in 1968.

Q5. कौन-सी मेट्रो देश में वेस्ट-टू-एनर्जी से उर्जा प्राप्त करने वाली पहली परियोजना बन गई है?
 लखनऊ मेट्रो
 दिल्ली मेट्रो
नम्मा मेट्रो
रैपिड ट्रांजिट
नोएडा मेट्रो
Solution:
The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) has become the first ever project in the country to receive power generated from a waste-to-energy plant. It has started receiving 2 MW power from a 12 MW capacity waste-to-energy plant set up in Ghazipur.

Q6. ________ने राज्य और केंद्रीय बजट का आकलन करने के लिए एक राजकोषीय प्रदर्शन सूचकांक (FPI) लॉन्च किया है।
कॉन्फेडरेशन ऑफ इंडियन इंडस्ट्री
नैसकॉम
फिक्की
 इंटरनेट और मोबाइल एसोसिएशन ऑफ़ इंडिया 
 इंडियन स्कूल ऑफ बिजनेस
Solution:
Confederation of Indian Industry (CII) has launched a Fiscal Performance Index (FPI) to assess state and central budgets. The Index incorporates qualitative assessments of revenue expenditure, capital expenditure, revenues, fiscal prudence and the level of public debt arrive at a more holistic picture of fiscal performance than the fiscal deficit to GDP ratio according to the CII.

Q7. विश्व खाद्य सुरक्षा दिवस 2019 का विषय है-
Foodborne Illnesses May Result
Food Safety, Everyone’s Business
Food safety is the Absence of Safe
Food That May Harm the Health of Consumers
All Plastic is Made from Chemicals
Solution:
World Food Safety Day is observed every year on 7th June. The theme for World Food Safety Day 2019 is ‘Food Safety, Everyone’s Business’. Food safety is the absence of safe, acceptable levels of hazards in food that may harm the health of consumers.

Q8. भारतीय उद्योग परिसंघ भारत में एक व्यापारिक संघ है। सीआईआई एक गैर-सरकारी, लाभ-रहित, उद्योग-आधारित और उद्योग-प्रबंधित संगठन है। सीआईआई का मुख्यालय कहाँ है?
हैदराबाद
 मुंबई
नई दिल्ली
कोलकाता
चेन्नई
Solution:
Confederation of Indian Industry (CII) has launched a Fiscal Performance Index (FPI) to assess state and central budgets. The Index incorporates qualitative assessments of revenue expenditure, capital expenditure, revenues, fiscal prudence and the level of public debt arrive at a more holistic picture of fiscal performance than the fiscal deficit to GDP ratio according to the CII.

Q9. 2019 फीफा महिला विश्व कप, फीफा महिला विश्व कप का 8 वां संस्करण है। चैंपियनशिप कहाँ आयोजित की जा रही है?
जापान
 कनाडा
 जर्मनी
फ्रांस
 रूस
Solution:
The 2019 FIFA Women’s World Cup is the 8th edition of the FIFA Women’s World Cup, the quadrennial international football championship contested by the women’s national teams between 7 June and 7 July 2019. The Championship will be held in nine cities across France. In March 2015, France won the right to host the event, the first time the country will host the tournament, and the third time a European nation will.

Q10. हाल ही में दिल्ली उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश के रूप में किसने शपथ ली?
न्यायधीश अमरेश्वर प्रताप साही
न्यायधीश बिश्वनाथ सोमाडर
न्यायधीश प्रदीप नंदराजोग
न्यायधीश गोविंद माथुर
 न्यायधीश धीरूभाई नरेनभाई पटेल
Solution:
Justice Dhirubhai Naranbhai Patel was sworn in as Chief Justice of the Delhi High Court. Lt Governor Anil Baijal administered the oath of office to Justice Patel at a function held at Raj Niwas.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF