Current Affairs Questions for Competitive Exams: 24th March 2019 | IN HINDI

Current Affairs Questions for Competitive Exams: 24th March 2019 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

सामान्य जागरूकता अनुभाग किसी भी प्रतियोगी परीक्षा में कट ऑफ अंक से अधिक अंक प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है. जनरल अवेयरनेस अनुभाग में पूछे गए बैंकिंग जागरूकता और स्टेटिक जागरूकता प्रश्न मुख्य रूप से कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित होते हैं. इसलिए आपको अच्छे अंक प्राप्त करने के लिए इस अनुभाग को अच्छी तरह से तैयार करने की आवश्यकता है. वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स नॉलेज का आकलन कर सकते हैं।




Q1.  "100 सबसे प्रभावशाली लोग जो जलवायु नीति में हैं", इस सूची को अराजनैतिकता द्वारा तैयार की गई है, जो सरकारों के लिए सहकर्मी से सहकर्मी अभिगम प्लेटफॉर्म के रूप में है। इस सूची में 7 भारतीयों के नाम हैं। निम्नलिखित में से कौन-सा नाम उन 7 नामों में से नहीं था?
मुक्ता तिलक
 डॉ. हर्षवर्धन
 पीयूष गोयल
वंदना शिव
नरेंद्र मोदी 
Solution:
The “100 Most Influential People in Climate Policy” list is comprised of seven Indian names including Union Ministers Piyush Goyal and Dr Harsh Vardhan, who took important measures to combat climate change. The list is prepared by Apolitical, a peer to peer learning platform for governments. The other 5 names from India: 1. Mukta Tilak– Mayor of Pune. 2. Jyoti Kirit Parikh- Executive director of Integrated Research and Action for Development. 3. Sunita Narain- Director of the Centre for Science and the Environment. 4. Vandana Shiva- Founder of the Research Foundation for Science, Technology, and Natural Resource Policy. 5. Upendra Tripathy- Director general of the International Solar Alliance.

Q2. टीबी के खतरनाक स्वास्थ्य, सामाजिक और आर्थिक परिणामों के बारे में सार्वजनिक जागरूकता बढ़ाने के लिए प्रत्येक वर्ष विश्व क्षय रोग (टीबी) दिवस ____________ को मनाया जाता है।
 16 मार्च
 21 मार्च
 24 मार्च
 22 मार्च
 26 मार्च
Solution:
Each year, World Tuberculosis (TB) Day is commemorated on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of TB, and to step up efforts to end the global TB epidemic. The theme of World TB Day 2019 – ‘It’s time’.

Q3.  टाटा कॉफी ने प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी के रूप में __________ की नियुक्ति की घोषणा की है।
थॉमस बाच
चाको पुर्काल थॉमस
अल्फ्रेड रॉबर्ट
ड्रैनो जेम्स
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Tata Coffee announced the appointment of Chacko Purackal Thomas as the managing director and chief executive officer. He will replace Sanjiv Sarin. He will assume the charge from April 1, 2019.

Q4. किसने पिनाकी चंद्र घोष को देश के पहले लोकपाल के रूप में न्यायमूर्ति पद की शपथ दिलवाई? 
भारत के प्रधान मंत्री
भारत के मुख्य न्यायाधीश
भारत के गृह मंत्री
भारत के राष्ट्रपति
सामाजिक कार्यकर्ता अन्ना हजारे
Solution:
President Ram Nath Kovind administered the oath of office to Justice Pinaki Chandra Ghose as the country’s first Lokpal. The oath was administered at a ceremony held at Rashtrapati Bhavan.

Q5. हाल ही में इंटरनेशनल एयर ट्रांसपोर्ट एसोसिएशन (IATA) में शामिल होने वाली भारतीय कम लागत वाली एयरलाइंस का नाम बताइए।
इंडिगो
एयर इंडिया
स्पाइसजेट
किंगफिशर
विस्तारा
Solution:
Indian low-cost airlines SpiceJet has joined the International Air Transport Association (IATA). SpiceJet is the first Indian budget carrier to join the IATA, which has over 290 airlines as members.

Q6. भारत ने दक्षिण एशियाई फुटबॉल महासंघ एस.ऐ.एफ.एफ महिला चैम्पियनशिप को पांचवीं बार जीता है। इसने निम्नलिखित में से किस टीम को हराया है?
म्यांमार
भूटान
नेपाल
मालदीव
श्रीलंका
Solution:
India has lifted South Asian Football Federation SAFF Women’s Championship fifth time in a row. Keeping its winning streak India defeated host Nepal in the final by 3-1 in Biratnagar, Nepal.

Q7. हमारा देश __________ को शहीदी दिवस या शहीद दिवस मनाता है, इस दिन महान क्रांतिकारी सेनानियों भगत सिंह, राजगुरु और सुखदेव को श्रद्धांजलि देते हैं जिन्होंने देश के लिए अपना बलिदान दिया।
25 मार्च
23 मार्च
21 मार्च
15 मार्च
24 मार्च
Solution:
The nation is observing Shaheed Diwas or Martyr’s Day on 23rd March. Each year, March 23, homage is paid to the great revolutionary fighters Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev who sacrificed their lives for the country.

Q8.  विश्व क्षय रोग (टीबी) दिवस 2019 का विषय क्या है?
End TB by 2025
It’s time
It's Now or Never
High Time to End TB
  दिए गए विषय में से कोई भी सही नहीं है
Solution:
Each year, World Tuberculosis (TB) Day is commemorated on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of TB, and to step up efforts to end the global TB epidemic. The theme of World TB Day 2019 – ‘It’s time’.

Q9. भारत में, सबसे पहले संवैधानिक लोकपाल (लोकपाल या लोकायुक्त) की अवधारणा ___________ द्वारा प्रस्तावित की गई थी।
पूर्व गृह मंत्री अश्विनी सैनी
 पूर्व वित्त मंत्री केएन स्वामी
पूर्व आईटी मंत्री रमेश बख्शी
पूर्व कानून मंत्री अशोक कुमार सेन
पूर्व CJI राजीव मेहरा
Solution:
In India, the ombudsman is known as Lokpal or Lokayukta. The concept of constitutional ombudsman was first proposed by the then law minister Ashok Kumar Sen in parliament in the early 1960s.

Q10. भारत सरकार ने ______________ को 31 मई, 2019 से प्रभावी नौसेना स्टाफ के अगले प्रमुख के रूप में नियुक्त किया है।
वाइस एडमिरल अखिल अग्निहोत्री
वाइस एडमिरल करमबीर सिंह
वाइस एडमिरल पृथ्वी सिंह राठौर
वाइस एडमिरल संजय जसजीत सिंह
वाइस एडमिरल नवनीत सिंह
Solution:
The Government of India has appointed Vice Admiral Karambir Singh, presently Flag Officer Commander-in-Chief (FOC-in-C) Eastern Naval Command as next Chief of the Naval Staff with effect from May 31, 2019. The present Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba retires on the same day.

               







You may also like to Read:


Print Friendly and PDF