Current Affairs Questions for Competitive Exams: 2nd March 2019 In HIndi

Current Affairs Questions for Competitive Exams: 2nd March 2019 In HIndi

प्रिय उम्मीदवारों,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

सामान्य जागरूकता अनुभाग किसी भी प्रतियोगी परीक्षा में कट ऑफ अंक से अधिक अंक प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है. जनरल अवेयरनेस अनुभाग में पूछे गए बैंकिंग जागरूकता और स्टेटिक जागरूकता प्रश्न मुख्य रूप से कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित होते हैं. इसलिए आपको अच्छे अंक प्राप्त करने के लिए इस अनुभाग को अच्छी तरह से तैयार करने की आवश्यकता है. वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स नॉलेज का आकलन कर सकते हैं।




Q1. पश्चिम बंगाल के शिक्षा मंत्री पार्थ चटर्जी ने 'बंगलार शिक्षा’ नामक एक वेब पोर्टल का उद्घाटन किया है, इस पोर्टल का एड्रेस क्या है?
banglarshiksha.org
banglarshiksha.gov.com
wb.banglarshiksha.com
banglarshiksha.gov.in
banglarshiksha.in
Solution:
West Bengal Education Minister Partha Chatterjee inaugurated a web portal, ‘Banglar Shiksha’, which is set to provide real-time data on state-run and aided schools. The portal, banglarshiksha.gov.in, will be up and running in two months’ time, the minister stated.

Q2. भारतीय रिजर्व बैंक और बैंक ऑफ जापान ने हाल ही में एक बीएसए पर हस्ताक्षर किए हैं। BSA का पूर्ण रूप क्या है?
Bilateral Swap Arrangement
Bilateral Swap Agreement
Bilateral Security Arrangement
Bilateral Service Arrangement
Balance Swap Arrangement
Solution:
Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a Bilateral Swap Arrangement (BSA). The BSA was negotiated between India and Japan during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Tokyo in October

Q3. वस्त्र मंत्री स्मृति ईरानी ने राजस्थान में छीपा समुदाय के हाथ ब्लॉक प्रिंटिंग को दिखाने वाले _________________ का उद्घाटन किया।
सिटी पैलेस संग्रहालय
अनोखी संग्रहालय
 मेहरानगढ़ किला संग्रहालय
अल्बर्ट हॉल संग्रहालय
 टाइटनवाला संग्रहालय
Solution:
Union Textiles Minister Smriti Irani inaugurated the ‘Titanwala Museum’ that showcases the hand block printing of the Chhipa community in Bagru. Bagru printing is one of the traditional techniques of printing with natural color followed by the chippas of Rajasthan. The Bagru hand-block printing has a history of over 1000 years.

Q4. भारतीय रिजर्व बैंक और बैंक ऑफ जापान ने हाल ही में एक बीएसए पर हस्ताक्षर किए हैं। बीएसए भारत को ____________ बिलियन अमेरिकी डॉलर तक प्रदान करता है जबकि पहले बीएसए ने 50 बिलियन डॉलर प्रदान किये थे।
150 बिलियन अमेरिकी डॉलर
60 बिलियन अमेरिकी डॉलर
100 बिलियन अमेरिकी डॉलर
75 बिलियन अमेरिकी डॉलर
10 बिलियन अमेरिकी डॉलर
Solution:
Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a Bilateral Swap Arrangement (BSA). The BSA was negotiated between India and Japan during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Tokyo in October 2018. The BSA provides for India to access 75 billion US dollars whereas the earlier BSA had provided for 50 billion dollars. The BSA was approved by the Union Cabinet in January. India can access the agreed amount of 75 billion dollars for its domestic currency, for the purpose of maintaining an appropriate level of balance of payments or short-term liquidity.

Q5. नीति आयोग के अटल इनोवेशन मिशन (AIM) और ______________ ने भारत में सभी अटल टिंकरिंग लैब्स (ATL) में रचनात्मक कौशल विकसित करने और डिजिटल साक्षरता के चार्टर को सामूहिक रूप से चलाने के लिए एक आशय के कथन (SOI) पर हस्ताक्षर किए है।.
फेसबुक
एडोब
गूगल
याहू
टीसीएस
Solution:
NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) and Adobe signed a Statement of Intent (SOI) to collectively drive the charter of developing creative skills and spreading digital literacy across all Atal Tinkering Labs (ATL) in India.

Q6. जनजातीय कार्य के मंत्री जुएल ओराम ने जनजातीय कार्य मंत्रालय की एक महत्वाकांक्षी योजना शुरू की है। इस योजना का नाम क्या है?
चैक वैन
 पानी बचाओ
वन बचाओ
 जन समुह
वन धन
Solution:
Union Minister of Tribal Affairs Jual Oram has launched the ambitious scheme of the Ministry of Tribal Affairs named Van Dhan. The scheme for Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produce (MFP) and Development of Value Chain of MFPs at a National Workshop organized by TRIFED under Ministry of Tribal Affairs. The Scheme will offer remunerative Minimum Support Price for 50 commercially viable items to the Tribals.

Q7.  स्वास्थ्य और परिवार कल्याण राज्य मंत्री अनुप्रिया पटेल ने संगोष्ठी के एक भाग के रूप में अंतर्राष्ट्रीय डिजिटल स्वास्थ्य संगोष्ठी और डिजिटल स्वास्थ्य पर एक प्रदर्शनी का उद्घाटन _______ में किया है।  
जयपुर
चेन्नई
मुंबई
 नई दिल्ली
हैदराबाद
Solution:
Minister of State for Health and Family Welfare Anupriya Patel has inaugurated the International Digital Health Symposium and an exhibition on Digital Health as a part of the Symposium in New Delhi. Where participant countries along with various Government Ministries, states and other stakeholders showcased key innovations, implementation experiences, and innovative Digital Health Interventions.

Q8. भारत और ___________________ ने हाल ही में नई दिल्ली में कर चोरी और कर कर परिहार पर अंकुश लगाने के लिए करों के संबंध में सूचना और आदान-प्रदान में सहायता के लिए एक समझौते पर हस्ताक्षर किए ।
जापान
 दक्षिण कोरिया
 ब्रुनेई
फ्रांस
इंडोनेशिया
Solution:
India and Brunei signed a pact for the exchange of Information and Assistance in Collection with respect to taxes in order to curb tax evasion and tax avoidance in New Delhi.

Q9. रेल मंत्री पीयूष गोयल ने आंध्र प्रदेश के लिए एक नए रेलवे क्षेत्र की घोषणा की है, जो कि दक्षिणी तट रेलवे है और इसका मुख्यालय ___________ में होगा।
अमरावती
विशाखापत्तनम
 तिरुपति
विजयवाड़ा
गुंटूर
Solution:
Union Railway Minister Piyush Goyal has announced a new railway zone for Andhra Pradesh, that is the Southern Coast Railway and it will be headquartered in Visakhapatnam.

Q10. केंद्रीय वित्त और कॉर्पोरेट मामलों के मंत्री द्वारा जारी, BCG-IBA रिपोर्ट-ईज रिफॉर्म्स फॉर पब्लिक सेक्टर बैंक के अनुसार, ‘सुधार एजेंडा’ के कार्यान्वयन में सभी सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों के बीच किस बैंक ने शीर्ष स्थान प्राप्त किया है?
पंजाब नेशनल बैंक
बैंक ऑफ बड़ौदा
भारतीय स्टेट बैंक
यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया
बैंक ऑफ इंडिया
Solution:
According to BCG-IBA Report – EASE Reforms for Public Sector Banks, released by Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Punjab National Bank (PNB) secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’.

Q11. रेल मंत्री पीयूष गोयल ने आंध्र प्रदेश के लिए एक नए रेलवे जोन की घोषणा की है। यह देश के__________ क्षेत्र होगा।
21  वां
16  वां
18  वां
15  वां
17  वां
Solution:
Union Railway Minister Piyush Goyal announced a new railway zone for Andhra Pradesh, that is the Southern Coast Railway and it will be headquartered in Visakhapatnam. It will be the 18th zone in the country. The new zone will comprise the existing Guntakal, Guntur and Vijayawada divisions that currently fall under the South Central Railway. The cost of creating infrastructure for a new zone is around Rs. 205 crore.

Q12. EASE रिपोर्ट ने सरकार की 4R की रणनीति- मान्यता, वसूली, पुनर्पूंजीकरण और सुधारों के समर्थन में PSB प्रदर्शन में महत्वपूर्ण वृद्धि को दर्शाता है। EASE का पूर्ण रूप क्या है?
Enhanced Access and Service Excellence
Enhanced Access and Service Energy
Enhanced Access and Security Excellence
Enhanced Access and Scheme Excellence
Enhanced Agency and Service Excellence
Solution:
The EASE (Enhanced Access and Service Excellence) report has shown significant enhancement in PSB performance on the back of Government’s 4R’s strategy- recognition, recovery, recapitalisation and reforms. The index has measured Banks on 140 objective metrics across 6 themes including customer responsiveness, credit off-take and digitalization.

Q13. IRCTC ने _________________ नामक अपना स्वयं का डिजिटल भुगतान एग्रीगेटर लॉन्च किया है।
iSecure
iMoney
iPaid
iTransfer
iPay
Solution:
IRCTC launched its own digital payment aggregator called ‘IRCTC iPay’. With iPay, passengers will not need any third-party platforms as it will provide payment options like credit card, debit card, unified payment interface and international card.

Q14. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने नई दिल्ली में वर्ष 2016, 2017 और 2018 के लिए विज्ञान और प्रौद्योगिकी के लिए शांति स्वरूप भटनागर पुरस्कार प्रदान किए हैं। इसमें __________ पुरस्कार विजेता थे।
30
34
38
27
21
Solution:
Prime Minister Narendra Modi conferred the Shanti Swarup Bhatnagar Prizes for Science and Technology for the years 2016, 2017 and 2018 in New Delhi. There were 34 prize winners. The Shanti Swarup Bhatnagar Prize is the most coveted national recognition bestowed upon young scientists and engineers to honour their research and developmental work in India. It was first instituted in 1957 to honour the eminent scientist Dr. Shanti Swarup Bhatnagar.

Q15. सिग्नलचिप ने 4 जी, एलटीई और 5 जी मोडेम के लिए सेमीकंडक्टर चिप्स का अनावरण किया है। सिगनलचिप ______ में स्थित है।
तिरुवनंतपुरम
मुंबई
हैदराबाद
बेंगलुरु
चेन्नई
Solution:
Bengaluru-based Signalchip has unveiled semiconductor chips for 4G, LTE and 5G modems. These are first such chips developed in India. All devices and infrastructure in India whether imported or domestically manufactured, currently use imported silicon chips.

Q16. दीनदयाल विकलांग पुनर्वास योजना (DDRS) का उद्घाटन सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्री द्वारा किया गया था। वर्तमान सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्री कौन हैं?
बीरेंद्र सिंह
अनंत गीते
थावरचंद गहलोत
डीवी सदानंद गौड़ा
अशोक गजपति राजू
Solution:
A National Conference on “Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS)” was inaugurated by the Union Minister of Social Justice & Empowerment Thaawarchand Gehlot.

Q17. हाल ही में अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट में 500 या उससे अधिक छक्के लगाने वाले पहले बल्लेबाज कौन बने हैं?
 क्रिस गेल
विराट कोहली
ग्लेन मैक्सवेल
एमएस धोनी
जोस बटलर
Solution:
West Indies opener Chris Gayle has become the first batsman ever to smash 500 or more sixes in international cricket. In the 4th ODI against England in Grenada, Gayle scored 162 runs.

Q18. शांति स्वरूप भटनागर पुरस्कार भारत में अपने अनुसंधान और विकास कार्यों को सम्मानित करने के लिए युवा वैज्ञानिकों और इंजीनियरों को प्रदान की जाने वाली सबसे प्रतिष्ठित राष्ट्रीय मान्यता है। यह पहली बार कब स्थापित किया गया था।
1952
1961
1949
1957
1969
Solution:
The Shanti Swarup Bhatnagar Prize is the most coveted national recognition bestowed upon young scientists and engineers to honour their research and developmental work in India. It was first instituted in 1957 to honour the eminent scientist Dr. Shanti Swarup Bhatnagar.

Q19. _________स्वर्ण पदक हासिल करने वाले एकमात्र भारतीय मुक्केबाज थे, जबकि पांच ने ईरान के चाबहार में मकरान कप में रजत पदक जीता है।
मनीष कौशिक
 दीपक सिंह
ललिता प्रसाद
दुर्योधन सिंह नेगी
सतीश कुमार
Solution:
National Boxing champion Deepak Singh (49kg) was the only Indian boxer to notch up the gold medal, while five others claimed silver medals in the Makran Cup in Chabahar, Iran. Deepak defeated Jaafar Naseri in the finals. P. Lalitha Prasad (52kg), Commonwealth Games silver-medallist Manish Kaushik (60kg), Duryodhan Singh Negi (69kg), Sanjeet (91kg) and Commonwealth Games silver-medallist Satish Kumar (+91kg) claimed silver medals.

Q20. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने _______ में दिव्यांग खेल केंद्र खोलने के प्रस्ताव को मंजूरी दे दी है।
अहमदाबाद
चंडीगढ़
 पटना
वाराणसी
ग्वालियर 
Solution:
The Union Cabinet has approved the proposal for setting up of a Centre for Disability Sports at Gwalior in Madhya Pradesh, to be registered under the Societies Registration Act, 1860. It will function under the name of Centre for Disability Sports, Gwalior. Setting up of the Centre shall entail an estimated cost of Rs. 170.99 crore, spread over a period of five years.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF