NIACL AO Mains Banking Questions | 15th February In Hindi

प्रिय उम्मीदवार,

banking-questions-for-niacl-ao-mains-2018-19

Banking Quiz for NIACL AO Main:

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी भागों को कुशलता से पूरा करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है। एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंकों को प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह है बैंकिंग जागरूकता। बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी न केवल आपको बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार के दौर से भी निपटने में मदद करता है।



Q1. सिंडिकेट बैंक के वर्तमान एमडी और सीईओ कौन हैं?
 अजय विपिन नानावती
 संदीप बख्शी
मृत्युंजय महापात्रा
संजीव नौटियाल
मिलिंद बर्वे
Solution:
Mrutyunjay Mahapatra joined Syndicate Bank as MD & CEO on 21.9.2018. Mr. Mrutyunjay Mahapatra is a Post Graduate in Physics and Business Management. He had varied stints in State Bank of India, in the country and abroad for over 35 years.

Q2. एचडीएफसी म्यूचुअल फंड भारत की प्रमुख म्यूचुअल फंड निवेश कंपनियों में से एक है। यह _________ में स्थित है।
मुंबई
 नई दिल्ली
अहमदाबाद
चेन्नई
बेंगलुरु 
Solution:
HDFC Mutual Fund is one of the leading mutual fund investment companies in India. It is based in Mumbai.

Q3. लघु व्यवसाय FinCredit India Pvt.Ltd. (SBFC) उद्यमियों के लिए एक व्यवस्थित रूप से महत्वपूर्ण गैर-बैंकिंग वित्त कंपनी है। SBFC का मुख्यालय कहाँ है?
हैदराबाद
अहमदाबाद
कोचीन
मुंबई
जयपुर
Solution:
Small Business FinCredit India Pvt. Ltd. (SBFC) is a systemically important Non-Banking Finance Company for entrepreneurs. The headquarters of SBFC is in Mumbai.

Q4. सरकार ने तीन क्षेत्रीय ग्रामीण बैंकों- पंजाब ग्रामीण बैंक, मालवा ग्रामीण बैंक और सतलुज ग्रामीण बैंक को एक आरआरबी में समामेलित कर दिया गया है, जिसे_________ से शुरू किया गया है।-
01 फरवरी 2019
01 जनवरी 2019
01 अप्रैल 2019
01 मार्च 2019
01 जून 2019
Solution:
The government has amalgamated three regional rural banks-Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutlej Gramin Bank into a single RRB with effect from 01st January 2019. The central government has amalgamated the stated regional rural banks in to a single regional rural bank with effect on and from January 1, 2019. The sponsor banks of the RRBs are National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), the government of Punjab and Punjab National Bank, State Bank of India and Punjab and Sind Bank.

Q5. बैंक पसगढ़, जिसे BPI भी कहा जाता है, एक प्रमुख _______________ निजी बैंक है, जो खुदरा, वाणिज्यिक और निवेश बैंकिंग सेवाएं प्रदान करता है। 
 चीनी
ऑस्ट्रेलियाई
स्पेनिश
अमेरिकन
ईरानी
Solution:
Bank Pasargad, also known as BPI, is a major Iranian private bank offering retail, commercial and investment banking services. The company was established in 2005 as a part of the government's privatization of the banking system.

Q6. निजी क्षेत्र के ___________________ ने हाल ही में एसबीआई  के पूर्व प्रबंध निदेशक बी श्रीराम और प्रबंधन सलाहकार रामा बीजापुरकर को स्वतंत्र निदेशक के रूप में अपने बोर्ड में नियुक्त किया है।
साउथ इंडियन बैंक 
येस बैंक 
एचडीएफसी बैंक
एक्सिस बैंक
 आईसीआईसीआई बैंक
Solution:
Private sector ICICI Bank inducted former SBI Managing Director B Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director. Both are appointed for 5 years, subject to the approval of shareholders, ICICI Bank stated in a regulatory filing on stock exchanges. Sriram retired as the managing director of IDBI Bank in September 2018. Prior to IDBI Bank, he was the managing director of SBI.

Q7. राष्ट्रीय कृषि और ग्रामीण विकास बैंक, भारत में एक शीर्ष विकास वित्तीय संस्थान है, जिसका मुख्यालय पूरे भारत में क्षेत्रीय कार्यालयों के साथ मुंबई में स्थित है। नाबार्ड कब अस्तित्व में आया?-
2000
1992
1990
1982
1935
Solution:
National Bank for Agriculture and Rural Development is an apex development financial institution in India, headquartered at Mumbai with regional offices all over India. NABARD came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). It was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982.

Q8. केंद्रीय मंत्री नितिन गडकरी ने घोषणा की है कि भारत ने एक ईरानी बैंक, पसरगढ़ बैंक को, में एक शाखा खोलने की अनुमति दी है-
हैदराबाद
नई दिल्ली
मुंबई
 चेन्नई
कोलकाता
Solution:
Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in Mumbai. The move is aimed at circumventing US trade and investment sanctions as India builds a strategic port in the West Asian country.

Q9. आईसीआईसीआई बैंक के वर्तमान एमडी और सीईओ कौन हैं?
विशाखा मुले
संदीप बख्शी
गिरीश चंद्र चतुर्वेदी
नीलम धवन
चंदा कोचर 
Solution:
Sandeep Bakhshi is the present Managing Director & CEO of ICICI Bank.

Q10. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने एक्जिम बैंक के पुनर्पूंजीकरण को मंजूरी दे दी है। एक्सपोर्ट-इम्पोर्ट बैंक ऑफ इंडिया (एक्जिम बैंक) में पूँजी समावेश के _______ निवेश के साथ भारत सरकार द्वारा पुनर्पूंजीकरण बांड जारी किया गया है।
 6,000  करोड़ रु
 10,000 करोड़ रु
 1,000 करोड़ रु
 50,000 करोड़ रु
 15,000 करोड़ रु
Solution:
The Union Cabinet has approved the recapitalization of EXIM Bank. Issuance of Recapitalization Bonds by the Government of India to the tune of Rs.6,000 crore for capital infusion in Export-Import Bank of India (Exim Bank).

Q11.एचडीएफसी स्टैंडर्ड लाइफ इंश्योरेंस ने नियामक अधिकारियों से प्रासंगिक अनुमोदन की प्राप्ति के बाद इसका नाम बदलकर _________________ कर दिया है।
एचडीएफसी लाइफ फाइनेंशियल लिमिटेड
एचडीएफसी म्यूचुअल इंश्योरेंस
एचडीएफसी लाइफ कवर लिमिटेड
एचडीएफसी लाइफ इंश्योरेंस
एचडीएफसी फाइनेंस इंश्योरेंस
Solution:
HDFC Standard Life Insurance has changed its name to HDFC Life Insurance following the receipt of relevant approvals from regulatory authorities. The change in name is effective right off the bat and the company will henceforth operate under the name HDFC Life Insurance Company Ltd. it stated.

Q12. उस बैंक/बैंकों का नाम बताइए, जिसे हाल ही में पूर्ण रूप से पीसीए फ्रेमवर्क से निकलने की अनुमति दी गई है?
बैंक ऑफ इंडिया
बैंक ऑफ महाराष्ट्र
ओरिएंटल बैंक ऑफ कॉमर्स
उपरोक्त सभी
बैंक ऑफ इंडिया, बैंक ऑफ बड़ौदा और विजया बैंक
Solution:
Bank of India, Bank of Maharashtra and Oriental Bank of Commerce have been allowed to exit the PCA framework fully. The three lenders were part of 11 government-owned banks put under the framework in 2017 and 2018.

Q13. एक्सिम बैंक ऑफ़ इंडिया (एक्ज़िम बैंक) की स्थापना ______ में की गई थी? 
2000
1982
1990
1992
1935
Solution:
Exim Bank of India (Exim Bank) was established in 1982.

Q14. एचडीएफसी बैंक के वर्तमान एमडी कौन हैं?
संदीप बख्शी
रजनीश कुमार
शिखा शर्मा
चंदा कोचर
आदित्य पुरी
Solution:
Aditya Puri is the Managing Director of HDFC Bank.

Q15. PCA का पूर्ण रूप क्या है?
Prompt Council Action
Prompt Corrective Agenda
Prompt Corrective Action
Private Corrective Action
Prompt Corrective Agency
Solution:
PCA stands for Prompt Corrective Action.

               





You may also like to read:
                 
      
         

Print Friendly and PDF