NIACL AO Mains 2019 - Insurance Questions for Mains | 22nd February In Hindi

NIACL AO Mains 2019 - Insurance Questions for Mains | 22nd February In Hindi

प्रिय उम्मीदवार,

niacl-ao-insurance-questions-for-main-exam

 NIACL AO Insurance Questions for Mains 

NIACL AO Mains परीक्षा के लिए बस कुछ ही दिन बचे हैं। यह NIACL AO Mains परीक्षा के लिए इंश्योरेंस जागरूकता की अपनी तैयारी को बढ़ाने का समय है। ये बीमा प्रश्न आपको अन्य आगामी बैंकिंग या बीमा भर्ती परीक्षाओं की तैयारी में भी मदद करेगी।



Q1. IRDAI के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं?
टीएस विजयन
सुभाष चंद्र खुंटिया
अजय त्यागी
एचके भानवाला
डेविड रसकिन्हा
Solution:
Dr Subhash Chandra Khuntia assumed office of Chairman, Insurance Regulatory and Development Authority of India in May 2018.

Q2. फायर और एलाइड पेरिल्स, बर्गलरी रिस्क इस प्रकार के जोखिम के विरुद्ध इमारतों, मशीनरी, स्टॉक आदि के बीमा का नाम बताइए।
स्वास्थ्य बीमा
संपत्ति बीमा
मोटर बीमा
जीवन बीमा
यात्रा बीमा
Solution:
Insurance of property means insurance of buildings, machinery, stocks etc against Fire and Allied Perils, Burglary Risks and so on. Goods in transit via Sea, Air, Railways, Roads and Courier can be insured under Marine Cargo Insurance. Hulls of ship and boats can be insured under Marine Hull Insurance. Further, there are specialized policies available such as Aviation Insurance Policy for insurance of planes and helicopters. Thus Property Insurance is a very vast category of General Insurance and the type of cover that you need depends upon the type of property you are seeking to cover.

Q3. IRDAI का मुख्यालय कहाँ है?
बेंगलुरु
मुंबई
नई दिल्ली
चेन्नई
हैदराबाद
Solution:
The Headquarters of IRDAI is in Hyderabad.

Q4. निम्नलिखित में कौन-सा चार्ज योजना के अंतर्गत बीमा कवरेज की लागत प्रदान करने के लिए हैं? 
पॉलिसी चार्ज
प्रशासन चार्ज
सरेंडर चार्ज
 फंड स्विचिंग चार्ज
 मोरालिटी चार्ज
Solution:
Mortality Charges- These are charges to provide for the cost of insurance coverage under the plan. Mortality charges depend on number of factors such as age, amount of coverage, state of health etc.

Q5. IRDAI को ______ में एक सांविधिक निकाय के रूप में शामिल किया गया था।
अप्रैल 2000
मई  2001
दिसंबर 1999
अगस्त 1991
जनवरी 2003
Solution:
Following the recommendations of the Malhotra Committee report, in 1999, the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) was constituted as an autonomous body to regulate and develop the insurance industry. The IRDA was incorporated as a statutory body in April, 2000. The key objectives of the IRDA include promotion of competition so as to enhance customer satisfaction through increased consumer choice and lower premiums, while ensuring the financial security of the insurance market.

Q6. पॉलिसी के तहत इकाइयों को आवंटित करने से पहले _________, चार्ज के प्रति विनियोजित प्रीमियम का एक प्रतिशत है।
प्रीमियम एलोकेशन चार्ज
मोरालिटी चार्ज
सरेंडर चार्ज
फंड स्विचिंग चार्ज
 सर्विस टैक्स डिडक्शन 
Solution:
Premium Allocation Charge is a percentage of the premium appropriated towards charges before allocating the units under the policy. This charge normally includes initial and renewal expenses apart from commission expenses.

Q7. यूलिप एक जीवन बीमा उत्पाद है, जो किसी भी संख्या में योग्य निवेश जैसे कि स्टॉक, बॉन्ड या म्यूचुअल फंड में निवेश करने के लिए निवेश विकल्प के साथ पॉलिसी धारक के लिए रिस्क कवर प्रदान करता है। ULIP का पूर्ण रूप क्या है?
Unit Linked Insurance Policy
Unit Linked Instant Plan
Universal Linked Insurance Plan
Unit Linked Insurance Plan
Unique Linked Insurance Plan
Solution:
ULIP (Unit Linked Insurance Plan) is a life insurance product, which provides risk cover for the policy holder along with investment options to invest in any number of qualified investments such as stocks, bonds or mutual funds. As a single integrated plan, the investment part and the protection part can be managed according to specific needs and choices.

Q8. बीमा में, IBNR क्लेम सभी वैध दावेदारों की बीमाकर्ता द्वारा एक बकाया राशि है, जिन्हें हानि हुई है, लेकिन अभी तक इसकी सूचना नहीं दी है। IBNR में "I" का क्या अर्थ है?
Initial
Institute
Insurance
Incurred
Indian
Solution:
In insurance, incurred but not reported (IBNR) claims is the amount owed by an insurer to all valid claimants who have had a covered loss but have not yet reported it. Since the insurer knows neither how many of these losses have occurred, nor the severity of each loss, IBNR is necessarily an estimate.

Q9. ________वह विधि है जिसके द्वारा कंपनियां संभावित हानि का मूल्यांकन करती हैं और ऐसे खतरों को कम या समाप्त करने के लिए कार्रवाई करती हैं।
जोखिम प्रतिधारण
जोखिम प्रबंधन
जोखिम नियंत्रण
जोखिम हस्तांतरण
जोखिम से बचाव
Solution:
Risk control is the method by which firms evaluate potential losses and take action to reduce or eliminate such threats.

Q10. किस वर्ष में बीमा अधिनियम, 1938 की धारा 64C के अंतर्गत जनरल इंश्योरेंस काउंसिल का गठन किया गया है?
2000
2002
2001
2004
2003
Solution:
The General Insurance Council has been constituted under section 64C of the Insurance Act, 1938 since 2001 by the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI). The General Insurance Council is an important link between the Insurance Regulatory and Development Authority of India and the non-Life insurance industry. It also pushes for the Industry’s issues with the Government. While the Council plays the role envisaged for it by the Insurance Act, it also facilitates overall growth for the industry in a fair and equitable manner in the interest of all stake holders.

Q11. पृथ्वी, अग्नि, जल, आकाश, सबकी सुरक्षा हमारे पास किसका नारा है?
जनरल इंश्योरेंस कॉर्पोरेशन ऑफ इंडिया
 ओरिएंटल इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड
यूनाइटेड इंडिया इंश्योरेंस कंपनी
 न्यू इंडिया एश्योरेंस कंपनी लिमिटेड
नेशनल इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड
Solution:
Prithvi, Agni, Jal, Akash, Sabki Suraksha Hamare Paas is the slogan of Oriental Insurance Company Limited (OICL).

Q12.  बजाज आलियांज लाइफ इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड की टैगलाइन क्या है?
पृथ्वी, अग्नि, जल, आकाश, सबकी सुरक्षा हमारे पास
जिम्मेदारी का हमसफ़र
यू क्लिक वी कवर
करो ज्यादा का इरादा 
 जियो बेफिक्र
Solution:
The tagline of Bajaj Allianz Life Insurance Company Limited is "Jiyo Befiqar".

Q13. जनरल इंश्योरेंस काउंसिल का गठन बीमा अधिनियम, 1938 की धारा 64C के अंतर्गत किया गया है।
 आईआरडीएआई
भारत सरकार
वित्त मंत्रालय
नाबार्ड
 एल.आई.सी.
Solution:
The General Insurance Council has been constituted under section 64C of the Insurance Act, 1938 since 2001 by the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI). The General Insurance Council is an important link between the Insurance Regulatory and Development Authority of India and the non-Life insurance industry. It also pushes for the Industry’s issues with the Government. While the Council plays the role envisaged for it by the Insurance Act, it also facilitates overall growth for the industry in a fair and equitable manner in the interest of all stake holders.

Q14. उस बीमा का नाम बताइए, जो देयता बीमा को संदर्भित करता है, जो निर्दिष्ट अन्य नीतियों से अधिक है और संभावित रूप से प्राथमिक बीमा को अन्य नीतियों द्वारा कवर नहीं किए गए हानि के लिए है।
जीवन बीमा
यात्रा बीमा
मोटर बीमा
 अम्ब्रेला बीमा
 बाढ़ बीमा
Solution:
Umbrella insurance refers to liability insurance that is in excess of specified other policies and also potentially primary insurance for losses not covered by the other policies.

Q15. जनरल इंश्योरेंस काउंसिल का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
पुणे
चेन्नई
 मुंबई
नई दिल्ली
कोलकाता
Solution:
The Head Office of General Insurance Council is in Mumbai.

               





You may also like to Read:
         


Print Friendly and PDF