Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 9th January 2019 In Hindi

प्रिय उम्मीदवार,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 9th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में Banking Awareness ,Static Awareness और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!



Q1. भारतीय विज्ञान कांग्रेस (ISC), 2019 का 106 वां सत्र ________ में संपन्न हुआ।
पुणे
जालंधर
लखनऊ
देहरादून
 अमृतसर
Solution:
The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded in Lovely Professional University, Jalandhar, Punjab. The five-day session was inaugurated by PM Narendra Modi and attended by Union Science & Technology Minister Dr. Harsh Vardhan.

Q2. रायसीना संवाद के चौथे संस्करण का विषय _________ है।
A World Reorder: Ending poverty and hunger
Fostering sustainable economic transformation
Protecting our planet, promoting sustainable consumption and tackling climate change
A World Reorder: New Geometries; Fluid Partnerships; Uncertain Outcomes
Strengthening institutions to achieve sustainable development
Solution:
The fourth edition of the Raisina Dialogue has begun in New Delhi. The theme of the Dialogue this year is “A World Reorder: New Geometries; Fluid Partnerships; Uncertain Outcomes”.

Q3. एक मंत्रालय ने 70-पॉइंट ग्रेडिंग इंडेक्स पेश किया। इसका उद्देश्य ______ है।
सरकारी स्कूलों में मध्याह्न भोजन की गुणवत्ता का आकलन करना 
जेएनवी में आत्महत्याओं की संख्या में कमी
स्कूलों में शिक्षकों के प्रशिक्षण कार्यक्रम की गुणवत्ता का आकलन करना
स्मार्ट सिटी विकास कार्य प्रगति का आकलन करना 
स्कूल शिक्षा की गुणवत्ता का आकलन करना 
Solution:
The HRD ministry has introduced a 70-point grading index to assess the quality of school education offered by states. A state performance grading will be done wherein the states will be marked out of 1,000 scores on 70 parameters.

Q4. केंद्रीय सांख्यिकी कार्यालय (सीएसओ) के अनुसार, प्रति वर्ष एक औसत भारतीय द्वारा अर्जित आय 7 वर्ष में दोगुनी हो गई। 2018-19 में एक औसत भारतीय द्वारा अर्जित आय कितनी है?
1.45 लाख रु.
96,500 रु.
1.01 लाख रु.
1.25 लाख रु.
86,000 रु.
Solution:
The income earned by an average Indian doubled in 7 years, from Rs 63,642 per year in 2011-12 to Rs 1.25 lakh in 2018-19, the first advance estimates of national income released by the Central Statistics Office (CSO) show.

Q5. शेख हसीना ने बांग्लादेश की प्रधानमंत्री के रूप में शपथ ली। यह प्रधानमंत्री के रूप में उनका ______क्रमागत पद है।
तीसरा 
चौथा 
पांचवां 
दूसरा 
छठा 
Solution:
Sheikh Hasina sworn-in as the Bangladesh Prime Minister for the fourth term. It is her third consecutive term after her victory in the 11th Parliamentary elections.

Q6. उस मलेशियाई राजा का नाम बताइए जिसने दो वर्ष बाद राजगद्दी को त्याग दिया है, पहली बार एक सम्राट ने अपना पाँच वर्ष का कार्यकाल पूरा किये बिना अपना पद त्याग दिया है। 
अब्दुल हलीम V
एम। मुहम्मद III
मुहम्मद V
तेंगकु मुहम्मद फैज़ पेट्रा 
 महातिर मोहम्मद
Solution:
Malaysia’s King Muhammad V abdicated after two years on the throne, the first time a monarch has stepped down before completing their five-year tenure.

Q7. सशस्त्र सीमा बल (SSB) के महानिदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
कुमार राजेश चंद्रा
कुमार रोशन चंद्रा
रोशन कुमार
आलोक वर्मा
कुमार सौरभ
Solution:
Civil Aviation Security head and senior IPS officer Kumar Rajesh Chandra was appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB).

Q8. सर्वोच्च न्यायालय द्वारा सीबीआई प्रमुख के रूप में किसे बहाल किया गया है?
आलोक अस्थाना
आलोक वर्मा
राकेश अस्थाना
एम नागेश्वर राव
प्रणव चंद्रा
Solution:
Alok Verma has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court, three months after the government divested him of his powers and sent him on forced leave. Alok Verma and his deputy Rakesh Asthana were both sent on leave in October amid a bitter feud between the CBI’s top two.

Q9. केंद्रीय सांख्यिकी कार्यालय (सीएसओ) ने कहा कि 2018-19 के दौरान सकल घरेलू उत्पाद में वृद्धि _______ पर अनुमानित है।
7.4%
6.9%
7.2%
7.5%
8.1%
Solution:
Releasing the first advance estimates of National Income for 2018-19, Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at 7.2% as compared to the growth rate of 6.7% in 2017-18.

Q10.  विश्व बैंक के अध्यक्ष का नाम क्या है जिन्होंने पद से इस्तीफा दे दिया है?
मारिया गेब्रियल
गीता गोपीनाथ
एंटोनियो गुटेरेस
क्रिस्टालिना जॉर्जीवा
जिम योंग किम
Solution:
World Bank President, Jim Yong Kim has made the surprise announcement that he is stepping down after six years in the post. His resignation will take effect from 1 February.

Q11. मोशन पिक्चर-ड्रामा श्रेणी में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता के तहत गोल्डन ग्लोब पुरस्कार 2019 किसने जीता?
रामी मालेक
क्रिश्चियन बॅल
महरशला अली
निक वेलेलॉन्गा
 ब्रायन करी
Solution:
Rami Malek won Golden Globe Awards 2019 under Best Actor in Motion Picture-Drama Category.

Q12. मोशन पिक्चर-ड्रामा श्रेणी में सर्वश्रेष्ठ निर्देशक के तहत गोल्डन ग्लोब पुरस्कार 2019 किसने जीता?
ब्रायन करी
ओलिविया कोलमैन
ग्लेन क्लोज़
अल्फांसो क्यूरोन
रामी मालेक
Solution:
Alfonso Cuaron (Roma) won Golden Globe Awards 2019 under Best Director in Motion Picture-Drama Category.

Q13. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष की पहली महिला मुख्य अर्थशास्त्री कौन बनी हैं?
क्रिस्टालिना जॉर्जीवा
गीता गोपीनाथ
जिम योंग किम
गीता गोपीकृष्णन
स्मृति कृष्णमूर्ति
Solution:
Mysore-born Gita Gopinath has joined International Monetary Fund as its chief economist, becoming the first woman to occupy the top IMF post.

Q14. सूचना और प्रसारण मंत्रालय ने निजी एफएम प्रसारकों के साथ अखिल भारतीय रेडियो समाचार साझा करने का शुभारंभ किया। सूचना और प्रसारण राज्य मंत्री (IC) कौन है?
कर्नल राज्यवर्धन राठौर
डॉ. हर्ष वर्धन
 स्मृति ईरानी
अजय टम्टा
 गिरिराज सिंह
Solution:
Union Minister of State (IC) for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Col. Rajyavardhan Rathore (Retd.) launched the sharing of All India Radio News with private FM broadcasters.

Q15. किस मंत्रालय ने 70-पॉइंट ग्रेडिंग इंडेक्स शुरू किया है?
गृह मंत्रालय
पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय
वित्त मंत्रालय
वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय
मानव संसाधन विकास मंत्रालय
Solution:
Ministry of Human Resource Development has introduced a 70-point grading index to assess the quality of school education offered by states. A state performance grading will be done wherein the states will be marked out of 1,000 scores on 70 parameters.

               




You may also like to Read:

     

Print Friendly and PDF