Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 11th January 2019 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 11th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में Banking Awareness ,Static Awareness और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!



Q1. भारत ने एक ईरानी बैंक को मुंबई में एक शाखा खोलने की अनुमति दी है। उस बैंक का नाम बताइए।
Pasargad Bank
Parsian Bank
Tejarat Bank
Export Development Bank of Iran
Maskan Bank
Solution:
Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in Mumbai. The move is aimed at circumventing US trade and investment sanctions as India builds a strategic port in the West Asian country. Alongside, India’s UCO Bank will open a branch in Iran.

Q2. सेबी ने एक "अनुसंधान सलाहकार" समिति का गठन किया है जो पूंजी बाजार के विकास और विनियमन के लिए अनुसंधान को प्रासंगिक बनाने के लिए नीति बनाने में सहायता करेगी। इसकी अध्यक्षता ______ द्वारा की जाएगी।
सी. रंगाराजन 
वाई. बी. दामले
विरल आचार्य
एच आर खान
शंकर डे
Solution:
Market regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. According to SEBI, the committee would comprise prominent financial economists and market practitioners. It will be headed by Sankar De.

Q3. यूजीसी ने अनुसंधान को बढ़ावा देने से संबंधित अपने गुणवत्ता जनादेश की समीक्षा करने और मौजूदा एम.फिल/ पीएच.डी नियमों की समीक्षा करने के लिए _________ की अध्यक्षता में एक समिति का गठन किया है।
टी. एन. ए. अय्यर
पी. बलराम
के.एस. शेरे
डब्ल्यू एस सराफ
ए. घोष
Solution:
UGC has constituted a Committee under the Chairmanship of Prof. P. Balram, to review its quality mandate relating to promotion of Research and to review the existing M.Phil/ Ph.D Regulations.

Q4. विश्व हिंदी दिवस प्रत्येक वर्ष _______ को मनाया जाता है।
11 जनवरी
12 सितम्बर
14 सितम्बर
10 जनवरी
12 जनवरी
Solution:
World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975. National Hindi Diwas is celebrated every year on September 14.

Q5. _______ की पोलावरम परियोजना ने 24 घंटे के भीतर 32,100 घन मीटर कंक्रीट डालकर गिनीज बुक ऑफ वर्ल्ड रिकॉर्ड में अपना नाम दर्ज किया।
आंध्रप्रदेश
केरल
तेलंगाना
तमिलनाडु
कर्नाटक
Solution:
The Polavaram project of Andhra Pradesh entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours. While the staff of Navayuga Engineering company performed the task, project, and state government officials remained at the site until the goal was completed.

Q6. निम्नलिखित में से किसे 2018 कॉन्फेडरेशन ऑफ़ अफ्रीकन फुटबॉल प्लेयर ऑफ़ द ईयर के रूप में चुना गया है?
Kalidou Koulibaly
Didier Drogba
George Weah
Mohamed Salah
Abedi Pele
Solution:
Liverpool’s Mohamed Salah has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year. For the second consecutive year he has won the award.

Q7. रेलवे की सहायक कंपनी आईआरसीटीसी, उन यात्रियों के लिए मुफ्त में ______ तक बीमा प्रदान करेगी जो इसके पोर्टल के माध्यम से अपनी टिकट बुक करते हैं।
25 लाख
10 लाख
50 लाख
5 लाख
35 लाख
Solution:
Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC), the Railways’ subsidiary, will offer insurance of up to INR50 lakh for free for air passengers who book their tickets through its portal. IRCTC has tied up with Bharti-Axa for the offer.

Q8. विश्व आर्थिक मंच ने कहा कि भारत 2030 तक दुनिया का _______सबसे बड़ा उपभोक्ता बाजार बनने के लिए तैयार है।
2nd
4th
5th
6th
3rd
Solution:
A report by World Economic Forum stated that India is set to become the world’s third largest consumer market behind only USA and China by 2030. The report was titled as ‘Future of Consumption in Fast-Growth Consumer Market – India’.

Q9. श्रीलंका के केन्द्रीय बैंक ने घोषणा की है कि भारतीय रिज़र्व बैंक (RBI) ने द्वीप राष्ट्र की आरक्षित निधि में वृद्धि करने के लिए स्वैप व्यवस्था के अंतर्गत ________ प्रदान करने पर सहमति व्यक्त की है।
400 मिलियन अमरीकी डॉलर 
100 मिलियन अमरीकी डॉलर 
200 मिलियन अमरीकी डॉलर 
200 मिलियन अमरीकी डॉलर 
250 मिलियन अमरीकी डॉलर 
Solution:
Sri Lanka’s Central Bank announced that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide USD 400 million under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.

Q10. देश का कौन-सा भाग शीघ्र ही उन समुद्री विमानों से जुड़ जाएगा जो पानी में उतर या टेक-ऑफ कर सकते हैं?
दमन और दीव
विशाखापत्तनम
कोच्चि
लक्षद्वीप
अंडमान
Solution:
According to the Ministry of Civil Aviation, islands in Andaman will soon be connected by seaplanes that can land on or take-off from the water. To facilitate the same, the government has approved flight operations on 13 water aerodrome routes under the Ude Desh ka Aam Nagrik (UDAN) scheme.

Q11. सरकार ने सोशल मीडिया के माध्यम से समाज को प्रभावित करने वाली महिलाओं की असाधारण उपलब्धियों का जश्न मनाने के लिए एक अभियान शुरू किया है, उस अभियान का नाम क्या है?
Wonderful Women Beings
Web Wonder Women
Amazing Web Women
Social Nari
internet and Woman
Solution:
The government launched Web-Wonder Women Campaign to celebrate the exceptional achievements of women who have influenced and impacted society through social media.

Q12. 'वी आर डिसप्लेस्ड' नामक पुस्तक के लेखक कौन हैं?
मलाला यूसूफ़जई
सलमान रुश्दी
शशि थरूर
मानसी गुलाटी
रीमा हूजा
Solution:
Nobel Peace Prize winner and Pakistani activist Malala Yousafzai pens a new book, titled ‘We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World,’ charting her experiences traveling the world and visiting refugee camps.

Q13. किस देश ने अफ्रीकी कप ऑफ नेशंस के 2019 संस्करण की मेजबानी करने का अधिकार जीता है?
घाना
केन्या
दक्षिण अफ्रीका
मिस्र
तंज़ानिया
Solution:
Seven-time champions Egypt have won the hosting rights for the 2019 edition of the African Cup of Nations. Egypt beat South Africa by 16 votes to one at the Confederation of African Football’s (CAF) Executive Committee.

Q14. विश्व बैंक ने वित्त वर्ष 2018-19 में भारत की जीडीपी में ____ की वृद्धि होने का अनुमान लगाया है और विश्व बैंक द्वारा जारी वैश्विक आर्थिक संभावना रिपोर्ट में अगले दो वर्षों में ____ होने की संभवाना है।  
7.3%, 7.5%
7.3%, 7.4%
7.5%, 7.7%
7.4%, 7.7%
7.7%, 7.9%
Solution:
India’s GDP is expected to grow at 7.3% in the fiscal year 2018-19, and 7.5% in the following two years, the World Bank has forecast, attributing it to an upswing in consumption and investment. India will continue to be the fastest growing major economy in the world, according to the World Bank.

Q15. आर्थिक रूप से कमजोर वर्गों को 10% आरक्षण देने के लिए संसद के द्वारा _____संविधान संशोधन विधेयक, 2019 पारित किया गया है।
123वां 
122वां
124वां
125वां
126वां
Solution:
The 124th Constitution Amendment Bill, 2019 to award 10% reservation to economically weaker sections was passed with a majority in Rajya Sabha. It was already passed in Lok Sabha.

               




You may also like to Read:

     

Print Friendly and PDF