Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 09th January 2019 In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 08th January 2019

Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से कवर करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है. एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह बैंकिंग जागरूकता है. बैंकिंग जागरूकता न केवल बैंकिंग परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता अनुभाग से निपटने में आपकी सहायता करता है, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार दौर में भी मदद करता है. 



Q1. सेबी ने इंस्टीट्यूशनल ट्रेडिंग प्लेटफॉर्म (ITP) का नाम बदलकर __________ रख दिया है।
फॉरवर्ड मार्केट कमीशन (FMC)
फाइनेंशियल मैनेजमेंट एसोसिएशन (FMA)
इनोवेटर्स ग्रोथ प्लेटफॉर्म (IGP)
इनोवेटर्स ट्रेडिंग प्लेटफॉर्म (ITP) 
 उपरोक्त में से कोई भी विकल्प सही उत्तर नहीं है
Solution:
In a major push to kickstart listing of start-ups in India in a big way, capital markets regulator SEBI has lined up a slew of relaxations for new-age ventures. The proposed changes include renaming the Institutional Trading Platform (ITP) that the regulator had created for such listings as Innovators Growth Platform (IGP).

Q2. भारतीय रिजर्व बैंक के गवर्नर उर्जित पटेल ने इस्तीफा दे दिया है। वह अआरबीआई के ____ गवर्नर थे।
44 वें
25 वें
46 वें
24 वें
27 वें
Solution:
Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has resigned. He was 24th governor of RBI.

Q3. भारत सरकार और एशियन डेवलपमेंट बैंक (ADB) ने नई दिल्ली में राज्य पर्यटन उद्योग के निर्माण और आगंतुक आगमन को बढ़ावा देने के लिए $ 31 मिलियन के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए है।
गोवा
तमिलनाडू
उत्तराखंड
 हिमाचल प्रदेश
 असम
Solution:
The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed in New Delhi a Loan Agreement for $31 million to build-up the State Tourism Industry and boost visitor arrivals in Tamil Nadu.

Q4. केंद्र सरकार के कर्मचारियों के लिए सेवानिवृत्ति आय योजना को और अधिक आकर्षक बनाने के लिए सरकार ने राष्ट्रीय पेंशन सिस्टम (NPS) में योगदान के रूप में व्यक्ति के मूल वेतन के ____________ अधिक शमिल करने की सहमति व्यक्त की है। 
12%
20%
10%
14%
25%
Solution:
In a bid to make retirement income scheme more attractive for central government employees, the government has agreed to chip in a higher 14% of the basic salary of an individual as its contribution to the National Pension System (NPS). The move would benefit over 36 lakh central government employees. Currently, the minimum employee contribution in NPS is 10% of basic pay and an equal contribution is made by the government.

Q5. उर्जित पटेल द्वारा आरबीआई गवर्नर के पद से इस्तीफा देने के एक दिन बाद, सरकार ने शक्तिकांत दास को नए आरबीआई गवर्नर के रूप में नियुक्त किया है। वह आरबीआई के _________ गवर्नर है।
25 वें
23 वें
26 वें
22 वें
27 वें
Solution:
The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. A former economic affairs secretary from 2015 to 2017, Das worked closely with the central bank. He is currently a member of the Finance Commission of India, and the government’s representative at the Group of 20 summits.

Q6. कौन सा देश हाल ही में (दिसंबर 2018) अंतर्राष्ट्रीय वित्तीय प्रणाली के लिए मनी लॉन्ड्रिंग, आतंकवादी वित्तपोषण और अन्य खतरों का मुकाबला करने के लिए स्थापित एक अंतर्राष्ट्रीय निकाय, फाइनेंशियल एक्शन टास्क फोर्स (एफएटीएफ) का पूर्ण सदस्य बन गया?
म्यांमार
श्रीलंका
पाकिस्तान
 इजराइल
 उत्तरी कोरिया 
Solution:
Israel became a full member of the Financial Action Task Force (FATF), an international body set up to combat money laundering, terrorist financing and other threats to the international financial system. The Jewish state has now taken its place alongside 37 other members including most of the G20, the world’s 20 leading industrialized and emerging economies just 16 years after being blacklisted by the organization.

Q7. हाल ही में भारतीय रिजर्व बैंक ने _______________ पर साइबर सुरक्षा मानदंडों का उल्लंघन करने के लिए 1 करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया है।
भारतीय स्टेट बैंक
बैंक ऑफ बड़ौदा
इंडियन बैंक
पंजाब नेशनल बैंक
यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया
Solution:
The Reserve Bank of India has imposed a fine of Rs 1 crore on Indian Bank for violating cybersecurity norms. The contravention is with regard to RBI’s directions on Frauds – Classification and Reporting by Commercial Banks.

Q8. कृषि और किसान कल्याण मंत्री राधा मोहन सिंह ने ___________ द्वारा विकसित राष्ट्रीय पशुधन मिशन-EDEG पोर्टल ‘ENSURE’ लॉन्च किया, जो पशुपालन, डेयरी और मत्स्यपालन विभाग के अंतर्गत संचालित किया जाता है। 
फिक्की
आरबीआई
नाबार्ड
एसबीआई
सेबी
Solution:
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh launched a portal ‘ENSURE’- National Livestock Mission-EDEG developed by NABARD and operated under the Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries. The NABARD has developed an online portal “ENSURE” (ensure.nabard.org) so that the information related to beneficiary and processing of the application can be made readily available.

Q9. सरकार ने नए आरबीआई गवर्नर के रूप में शक्तिकांत दास को नियुक्त किया है। वह कितने वर्ष के लिए नियुक्त हुए है?
पांच
तीन
चार
दो
एक
Solution:
The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. A former economic affairs secretary from 2015 to 2017, Das worked closely with the central bank. He is currently a member of the Finance Commission of India, and the government’s representative at the Group of 20 summits. He is appointment for three years.

Q10. कैग ने घोषणा की है कि नियंत्रक और महालेखा परीक्षक ____________________ संयुक्त राष्ट्र के पैनल ऑफ ऑडिटर के उपाध्यक्ष बन गए हैं।
शक्तिकांत दास
आलोक वर्मा
शशिकांत शर्मा
राजीव महर्षि 
बिबेक देबरॉय 
Solution:
CAG has announced that Comptroller and Auditor General Rajiv Mehrishi has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors. The United Nations Panel of Auditors consists of External Auditors of the United Nations and its agencies.

Q11. किस संगठन ने दुनिया के 100 सबसे बड़े हथियार समूहों पर अपनी वार्षिक रिपोर्ट में घोषणा की गई है कि रूसी कंपनियों की संयुक्त हथियारों की बिक्री 2017 में 37.7 अरब डॉलर हो गई थी, जो एक वर्ष पहले 8.5 प्रतिशत थी? 
सीपरी
आईएमएफ़
वर्ल्ड बैंक 
डब्लूटीओ
 यूएन 
Solution:
A Swedish think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) announced that Russia has emerged as the world’s second-largest arms producer after the United States. Russia surpassed Britain, which had held that spot since 2002 and remains Western Europe’s No. 1 arms maker.

Q12. एशियन डेवलपमेंट बैंक (ADB) और भारत ने _______________ में गंभीर रूप से बाढ़-ग्रस्त क्षेत्रों में बाढ़ तटबंधों के नवीकरण, नदी तट संरक्षण कार्यों को जारी रखने के लिए, नई दिल्ली में $ 60 मिलियन के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए है।
बिहार
असम
केरल
पुदुचेरी
तमिलनाडु
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $60 Million Loan Agreement in New Delhi to continue financing riverbank protection works, renovation of flood embankments, and community-based flood risk management activities in critically flood-prone areas along the Brahmaputra River in Assam.

Q13. उस अंतर्राष्ट्रीय निकाय का नाम बताइए, जिसने घोषणा की है कि वैश्विक ऋण 184 ट्रिलियन अमेरिकी डॉलर के उच्च स्तर पर पहुंच गया है, जिसमें  संयुक्त राज्य अमेरिका, चीन और जापान का हिस्सा आधे से अधिक है। 
आईएमएफ़ 
वर्ल्ड बैंक 
एशियन डेवलपमेंट बैंक 
 डब्लूएचओ
एक्सिम बैंक 
Solution:
The International Monetary Fund has announced that that global debt has reached an all-time high of 184 trillion US dollars with the United States, China and Japan accounting for more than half of it. According to the IMF report, the amount in nominal terms, is the equivalent of 225% of the world GDP in 2017.

Q14. येस बैंक लिमिटेड ने अपने एक स्वतंत्र निदेशक ____________ को  बैंक के अंशकालिक गैर-कार्यकारी स्वतंत्र अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया है।
मुकेश सभरवाल
ब्रह्म दत्त
राणा कपूर
सुभाष कालिया
अजय कुमार
Solution:
Yes Bank Ltd has named one of its independent directors Brahm Dutt as the bank’s part-time non-executive independent chairman after former Finance Secretary Ashok Chawla resigned from the position.

Q15. एशिया और प्रशांत हेतु संयुक्त राष्ट्र का आर्थिक और सामाजिक आयोग (ESCAP) रिपोर्ट के अनुसार, 2017 में दक्षिण और दक्षिण-पश्चिम एशिया में एफडीआई प्रवाह __________ द्वारा कम हो गया।
16%
09%
06%
08%
04%
Solution:
As per the UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) report, FDI inflows to South and South-West Asia decreased by 06% in 2017 due to a drop in foreign funding flow to countries like India and Turkey.

               




You may also like to read:
           

Print Friendly and PDF