General Awareness Quiz For IBPS Clerk Mains Exam | 22nd December 2018 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवार,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 23rd November 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

केनरा बैंक पीओ और आईबीपीएस क्लर्क मैन्स परीक्षा के लिए तैयारी कर रहे हैं !! GA क्विज़ को न भूले। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, वह सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और वर्तमान मामलों जैसे कई वर्ग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जो आपको अड्डा 247 द्वारा प्रदान की जा रही है जिससे आप कैनरा बैंक पीओ और आईबीपीएस क्लर्क मुख्य परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त कर सकें। इतना ही नहीं, ये प्रश्नोत्तरी आगामी आईबीपीएस एसओ, बिहार राज्य सहकारी बैंक और अन्य प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं के लिए भी अच्छा साबित होंगे।



Q1. राष्ट्रीय आयुर्वेद दिवस 2018 में ____________ को मनाया गया था। 
2 नवम्बर
15 अक्तूबर
4 नवम्बर
5 नवम्बर
25 अक्तूबर
Solution:
Ministry of AYUSH observes Ayurveda Day every year on Dhanawantari Jayanti (Dhanteras). This year Ayurveda Day is being observed on 5th November 2018.

Q2. क़तर के दोहा में आयोजित विश्व जिम्नास्टिक प्रतियोगिता में किस जिमनास्ट ने हाल ही में अपने करियर का रिकार्ड 13वां स्वर्ण पदक हासिल कर इतिहास रचा?
सिमोना बाइल्स
नास्तिया लिउकिन
गैबी डगलस
एली रैस्मन 
शॉन जॉनसन
Solution:
Simone Biles made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar. Simone Biles became the first ever gymnast to win 13 world championship gold medals. She hails from the USA.

Q3. सोमसिला बाँध पेन्ना नदी पर सोमसिला के पास नेल्लोर ज़िले में किस राज्य में स्थित है?
 केरल
 तेलंगाना
 कर्नाटक
 आंध्रप्रदेश
ओडिशा
Solution:
The Somasila Dam is a dam constructed across the Penna River near Somasila, Nellore district, Andhra Pradesh, India.

Q4. भारत के लिए पहली बार, एचएसबीसी होल्डिंग्स पीएलसी ने यूएस-आधारित ट्रिकॉन एनर्जी को ____________ द्वारा निर्यात के लिए ब्लॉकचेन का उपयोग करके एक व्यापार वित्त लेनदेन को निष्पादित किया है।
टाटा स्टील्स
रिलायंस इंडस्ट्री लिमिटेड
जिंदल एंड संस
एचडीएफसी बैंक
भारत सरकार
Solution:
In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by Reliance Industries Ltd (RIL) to US-based Tricon Energy. The blockchain-enabled letter of credit (LC) transaction substantially reduced the time taken for such deals.

Q5. आरबीआई के आंकड़ों के अनुसार, CAD अप्रैल-जून की अवधि में सकल घरेलू उत्पाद (जीडीपी) के 2.4% तक चार-चौथाई की वृद्धि हुई है। CAD का पूर्ण रूप क्या है?
Central Account Deficit
Current Account Decline
Current Amount Deficit
Common Account Deficit
Current Account Deficit
Solution:
India’s Current Account Deficit (CAD) widened to a four-quarter-high at 2.4% of gross domestic product (GDP) in April-June period, as per the RBI data.

Q6. हिंद महासागर रिम एसोसिएशन एक अंतर-सरकारी संगठन है जिसे ____________ में स्थापित किया गया था।
1995
1997
1999
2002
2005
Solution:
The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established on 7 March 1997.
IORA Headquarters in Ebene, Mauritius.

Q7. किस संगठन ने बीमित व्यक्तियों के लिए कर्मचारी राज्य बीमा अधिनियम के अंतर्गत नई योजना- “अटल बीमित व्यक्ति कल्याण योजना” को मंजूरी दी है?
SEBI
NABARD
RBI
ESIC
IRDAI
Solution:
The Employees' State Insurance Corporation (ESIC) has approved a new scheme- AtalBimitVyaktiKalyanYojna for Insured Persons covered under the Employees’ State Insurance Act. This scheme is a relief payable in cash directly to their Bank Account in case of unemployment and while they search for new engagement. The decision was taken at the ESIC board meeting chaired by the Labour Minister SantoshGangwar in New Delhi.

Q8. उन भारतीय नौसेना नायक का नाम बताइए, जिसने 1971 के भारत-पाकिस्तान युद्ध में पूर्वी बेड़े की एक नौसेना इकाई की कमान संभाली थी, जिनका हाल ही में निधन हो गया।
एडमिरल अनिल खुंटिया
एडमिरल अंसान जायस
वाइस एडमिरल क्रुनल सिन्हा
वाइस एडमिरल एमपी अवती
वाइस एडमिरल बिस्वजीत रे 
Solution:
Vice-Admiral M.P. Awati (retd.), who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war and whose actions led to the destruction of an enemy submarine, passed away.

Q9. जीवन बीमाकर्ता पीएनबी मेटलाइफ ने एक आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस (एआई)- पॉवर्ड ग्राहक सेवा ऐप ____________ का अनावरण किया है।
नामी
सोहरत
धन
ख़ुशी
उपहार
Solution:
Life insurer PNB Metlife has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app ‘Khushi’. The app is designed to be a one-stop shop providing insurance-related information, anytime, anywhere, such as policy features, premium due details besides providing fund value and portfolio details.

Q10. भारत और ________________ ने प्रत्यर्पण संधि पर तीन समझौता ज्ञापनों शांतिपूर्ण उद्देश्यों के लिए परमाणु ऊर्जा के क्षेत्र में सहयोग और राजनयिक तथा आधिकारिक पासपोर्ट के लिए वीज़ा छूट पर हस्ताक्षर किए।
युगांडा
केन्या
सूडान
मलावी
जापान
Solution:
India and Malawi have signed three MoUs on Extradition Treaty, cooperation in the field of Atomic Energy for peaceful purposes and VISA Waiver for Diplomatic and Official Passports. The MoU was signed during Vice President Venkaiah Naidu visit in Malawi. India will also extend a new Line of credit of 215 million US dollars to Malawi for 18 water projects.

Q11. सीरिया की मुद्रा क्या है?
रुपया
येन
पाउंड 
डॉलर
रिंगिट
Solution:
Currency of Syria is Syrian pound.

Q12. हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय बॉक्सिंग एसोसिएशन (AIBA)  का अध्यक्ष किसे चुना गया है?
जेयर बोलसोनारो
गफूर रखीमोव
मुलतु तेशोम वर्तु 
सेहल वर्क ज़ेवडे
थॉमस बाक
Solution:
Uzbekistan’s businessman Gafur Rakhimov was elected president of the International Boxing Association (AIBA) despite fears that his appointment could lead to the sport’s ejection from the Olympic Games.

Q13. HUDCO की स्थापना किस वर्ष में हुई थी?
1962
1970
1956
1948
1980
Solution:
HUDCO was incorporated on 25th April 1970.

Q14. किस राज्य सरकार ने भुवनेश्वर में पुरुष हॉकी विश्व कप से पहले ‘मो बस ’नामक एक नई पहल शुरू की है?
राजस्थान 
महाराष्ट्र
पश्चिम बंगाल
ओडिशा
केरल
Solution:
Odisha government has launched a new initiative named ‘Mo Bus’ services in the Bhubaneshwar ahead of the Men’s Hockey World Cup. The service will be launched as a part of state government-owned Capital Region Urban Transport’s (CRUT) ‘City Bus Modernisation’ programme. The services will be launched for the residents of Bhubaneswar, Cuttack and Puri.

Q15. सरस्वती सम्मान किस क्षेत्र में दिया जाता है?
इतिहास
विज्ञान
साहित्य
सामाजिक सद्भाव
अर्थव्यवस्था
Solution:
The Saraswati Samman is an annual award for outstanding prose or poetry literary works in any 22 Indian language listed in Schedule VIII of the Constitution of India. It is named after an Indian goddess of learning and is considered to be among the highest literary awards in India.

               







You may also like to Read:


     


Print Friendly and PDF