Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 6th December 2018 | In Hindi

प्रिय पाठकों,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 1st December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में Banking Awareness ,Static Awareness और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!




Q1. ________ एक अखिल भारतीय एकल नंबर (112) आपातकालीन मोबाइल एप्लिकेशन लॉन्च करने के लिए पूर्वोत्तर में पहला राज्य बन गया।
 त्रिपुरा
मणिपुर
नागालैंड
सिक्किम
मेघालय
Solution:
Nagaland became the first state in the Northeast and second in the country, after Himachal Pradesh, to launch a pan-India single-number (112) emergency mobile application which will have a special women safety feature for immediate assistance from police and volunteers.

Q2. आर्थिक विकास बोर्ड (EDB), बहरीन साम्राज्य की निवेश पदोन्नति शाखा ने ______ सरकार के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए ताकि दोनों अधिकारियों के बीच सहयोग के लिए एक ढांचा प्रदान किया जा सके ताकि वे अपने संबंधित बाजारों में फिनटेक को बढ़ावा दे सकें।
कर्नाटक
महाराष्ट्र
गोवा
मध्य प्रदेश
केरल
Solution:
The Economic Development Board (EDB), the investment promotion arm of the Kingdom of Bahrain signed an MoU with the Maharashtra Government to provide a framework for Co-operation between the two authorities to promote FinTech in their respective markets.

Q3. भारत और _______ ने आर्थिक और तकनीकी सहयोग के लिए संयुक्त आयोग की बैठक में मुद्रा स्वैप पर एक समझौते पर हस्ताक्षर किए।
 चीन
ईरान
कतर
बहरीन
संयुक्त अरब अमीरात
Solution:
India and UAE have signed an agreement on Currency Swap. The two countries also signed a Memorandum of Understanding for Development Cooperation in Africa. The documents were signed after the 12th session of India-UAE Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation.

Q4. विश्व मृदा दिवस प्रत्येक वर्ष _______ को मनाया जाता है।
5 दिसंबर
1 दिसंबर
2 दिसंबर
6 दिसंबर
4 दिसंबर
Solution:
World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome, the regional offices and through national and local events. #StopSoilPollution is the objective of this World Soil Day on 5 December and throughout the year.

Q5. ‘Blue Waters Ahoy!' नामक पुस्तक को_______ द्वारा लिखा गया है?
देवेंद्र कुमार जोशी
सुनील लंबा
 जी डी अग्रवाल
अनुप सिंह
रॉबिन के धवन
Solution:
Admiral Sunil Lanba, Chief of the Naval Staff, released a book titled ‘Blue Waters Ahoy!’ – chronicling the Indian Navy’s History from 2001-10. The book has been authored by Vice Admiral Anup Singh, who retired as the Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command in 2011.

Q6. भारत का सबसे भारी, सबसे बड़ा और सबसे शक्तिशाली उपग्रह का नाम क्या है जिसे हाल ही में सफलतापूर्वक लॉन्च किया गया था?
PSLV-10
GSAT-11
GSAT-3E
HULK-1A
Pushkar-1A
Solution:
India’s heaviest, largest and most powerful satellite GSAT-11 was successfully launched by an Arianespace rocket from the French Guiana.

Q7. निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने हाल ही में अपनी सेवानिवृत्ति की घोषणा की है? 
अभिनव बिंद्रा
माइकल फेल्प्स
अजीत आगरकर
गौतम गंभीर
उसैनबोल्ट
Solution:
Gautam Gambhir has announced his retirement from all forms of Cricket. The 37-year-old announced his retirement on social media. A 12-year international career fetched over 10,000 runs for the country; 4,154 in 58 Tests, 5,238 in 147 ODIs and 932 in 37 T20Is.

Q8. सांस्कृतिक विरासत संरक्षण के लिए यूरोपीय संघ और भारत के बीच साझेदारी पर दो दिवसीय सम्मेलन________ में आयोजित हुआ।
नई दिल्ली
मुंबई
पेरिस
लंदन
ग्लासगो
Solution:
The two-day conference on the partnership between European Union and India for Cultural Heritage Conservation, commenced in New Delhi. Over 30 leading experts deliberated on issues being faced in cultural heritage conservation and exploring innovative solutions to tackle challenges of climate change and urbanisation.

Q9.  भारत में जल प्रभाव शिखर सम्मेलन 2018 में चर्चा का विषय था।
गंगा यमुना नदी विकास और कायाकल्प
गंगा पानी की शुद्धता में वृद्धि
अंडर ग्राउंड वॉटर के स्तर में वृद्धि
गंगा नदी बेसिन का कायाकल्प
 उपरोक्त में से कोई भी विकल्प सही उत्तर नहीं है 
Solution:
Shri Nitin Gadkari has inaugurated India Water Impact Summit 2018, being jointly organized by the National Mission for Clean Ganga (NMCG) and the Centre for Ganga River Basin Management and Studies (cGanga) in New Delhi. The discussions this year was on rejuvenation of the Ganga River Basin.

Q10. रेलवे मंत्रालय के नेशनल रेल संग्रहालय (NRM) और _________ ने दिल्ली एनसीआर के पर्यटकों को एक अद्भुत कॉम्बो प्रस्ताव प्रदान करने के लिए एक हाथ मिलाये है
 नेशनल जूलॉजिकल पार्क, नई दिल्ली 
मैडम तुसाद मोम संग्रहालय
अंतर्राष्ट्रीय रेल संग्रहालय
 दिल्ली मेट्रो निगम लिमिटेड
 रैपिड मेट्रो, गुड़गांव
Solution:
Ministry of Railways’ National Rail Museum (NRM) and Madame Tussauds Wax Museum join hands together to provide an amazing combo offer to Delhi NCR tourists. As a part of the collaboration, a special discount of 35% on ticket prices will be offered to NRM visitors when they visit the Madame Tussauds Museum. Similarly, Madame Tussauds Wax Museum visitors will be getting an attractive discount of 30% on combo packages of NRM.

Q11. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया ने अपने डिजिटल ऐप YONO के लिए ब्रांड एंबेसडर के रूप में एशियाई खेलों के स्वर्ण पदक विजेता _______ में शामिल किया है।
स्वप्न बरमान
विनेश फोगट
साक्षी मलिक
लक्ष्य सेन
हीना सिद्धू
Solution:
State Bank of India has roped in Asian Games gold medalist Swapna Barman as brand ambassador for its digital app YONO.

Q12.निम्नलिखित में से किस शहर में जापानी वायु सेल्फ डिफेंस फोर्स (JASDF) ने भारतीय वायुसेना के साथ एक द्विपक्षीय वायु अभ्यास SHINYUU मैत्री -18 आयोजित किया था?
बैंगलोर
पठानकोट
देहरादून
नई दिल्ली
आगरा
Solution:
The Japanese Air Self Defence Force (JASDF) held a bilateral air exercise SHINYUU Maitri-18 with Indian Air Force at A F Station Agra. The theme of the exercise is joint Mobility/Humanitarian Assistance & Disaster Relief (HADR) on Transport aircraft. The JASDF C2 aircraft along with aircrew/observers are part of this first air exercise between the two Air Forces.

Q13.  निम्नलिखित में से किस संगठन ने अपने सबसे बड़े “rideshare” मिशन में 64 छोटे उपग्रहों को सफलतापूर्वक लॉन्च किया?
JAXA
NASA
SpaceX
ESA
ISRO
Solution:
SpaceX successfully launched 64 small satellites, including India’s ExseedSAT-1 in the company’s largest-ever “rideshare” mission on a twice-reused Falcon 9 rocket that lifted off from a California launchpad. This is a new US record.

Q14. 5 वीं मौद्रिक नीति समिति की बैठक के बाद LAF के तहत वर्तमान रिवर्स रेपो दर क्या है?
5.75%
6.00%
6.75%
6.50%
6.25%
Solution:
The Reserve Bank of India has kept the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.5%. Consequently, the reverse repo rate under the LAF remains at 6.25%, and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate at 6.75%.

Q15. 25 दिसंबर को प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी भारत के सबसे लंबे रेल-सड़क पुल, बोगिबेल ब्रिज का उद्घाटन करेंगे। पुल की कुल लंबाई कितनी है?
3.16 किमी
7.24 किमी
6.54 किमी
4.94 किमी
9.30 किमी
Solution:
Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the Bogibeel Bridge, on December 25. It is India’s longest rail-road bridge, connecting the north and south banks of the Brahmaputra, falling in the eastern part of Assam and Arunachal Pradesh. The bridge is 4.94 km long.

               

Business Current Affairs




You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF