Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 30th and 31st December 2018

प्रिय उम्मीदवारों,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 28th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 



बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में Banking Awareness ,Static Awareness और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!



Q1. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने गगनयान परियोजना की मंजूरी दे दी है, जिसके अंतर्गत तीन सदस्यीय दल को कम से कम सात दिनों के लिए अंतरिक्ष में भेजा जाएगा। परियोजना पर ________________ खर्च होंगे।
20,000 करोड़ भारतीय मुद्रा 
15,000 करोड़ भारतीय मुद्रा
10,000 करोड़ भारतीय मुद्रा
25,000 करोड़ भारतीय मुद्रा
30,000 करोड़ भारतीय मुद्रा
Solution:
The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days, Union Minister Ravi Shankar Prasad stated. The project will cost INR 10,000 crore.

Q2. केंद्र सरकार ने हाल ही में निम्नलिखित में से किस सेना/संगठन पर प्रतिबंध लगाया है? 
नागालैंड लिबरेशन फोर्सेज
खालिस्तान लिबरेशन फोर्स
कश्मीर लिबरेशन फोर्सेज
एंटी-खल संगठन 
 दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
The Union government declared the Khalistan Liberation Force (KLF) a banned organization. A Home Ministry order stated the decision was taken under the Unlawful Activities (Prevention) Act 1967 for the outfit’s alleged involvement in the killing of innocent people and police officers and several bombings on civilian targets in India.

Q3. भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) छह शहरों मुंबई, दिल्ली, कोलकाता, चेन्नई, बेंगलुरु और गुवाहाटी में व्यक्तियों की भुगतान की आदतों को रिकॉर्ड करेगा। इस उद्देश्य के लिए, केंद्रीय बैंक ने एक सर्वेक्षण शुरू किया है। इस सर्वेक्षण का नाम बताइए।
सर्वे ऑन रिटेल परमिटेड हैबिटैट ऑफ़ इंडिविजुअल्स 
सर्वे ऑन रिटेल प्रोटेक्टिव हैबिटैट ऑफ़ इंडिविजुअल्स
 सर्वे ऑन रिटेल परप्लेक्सिटी हैबिटैट ऑफ़ इंडिविजुअल्स
 सर्वे ऑन रिटेल पेमेंट हैबिटैट ऑफ़ इंडिविजुअल्स
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’.

Q4.  मणिपुर के गवर्नर डॉ. नजमा हेपतुल्ला ने ____________ में 42 वें भारतीय सामाजिक विज्ञान कांग्रेस का उद्घाटन किया।
 इम्फाल
गुवाहाटी
भुवनेश्वर
भोपाल
लखनऊ
Solution:
The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla at KIIT University campus in Bhubaneswar, Odisha. The theme of the Congress was ‘Human Future in Digital Era.’

Q5. राज्य के स्वामित्व वाले यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया ने घोषणा की कि सरकार ने लगभग आधे दर्जन बैंकों में 28,615 करोड़ रुपये के पूंजी लगाने की सरकार की योजना के भाग के रूप में बैंक में ___________ लगाने का फैसला किया है। 
  3,454 करोड़ रु
 4,555 करोड़ रु
 2,159 करोड़ रु
 5,654 करोड़ रु
 2,353 करोड़ रु
Solution:
. State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse Rs 2,159 crore in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks.

Q6. भारतीय रिज़र्व बैंक द्वारा 2015 और 2017 के बीच प्रस्तुत आंकड़ों के अनुसार, निम्नलिखित में से किस बैंक ने पिछले तीन वर्षों में, बैंक की संपत्ति  के साथ धोखा करने के लिए अधिकतम कर्मचारियों को दंडित किया है?
आईसीआईसीआई बैंक
भारतीय स्टेट बैंक
पंजाब नेशनल बैंक
एचडीएफसी बैंक
एक्सिस बैंक
Solution:
According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, private lender ICICI Bank penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three year out of 60 scheduled commercial banks operating in India.

Q7. भारतीय लघु उद्योग विकास बैंक का मुख्यालय __________ में है।
कानपुर
मुंबई
चेन्नई
 लखनऊ
कोच्चि
Solution:
Mohammad Mustafa is the present CMD of Small Industries Development Bank of India. SIDBI Headquarters in Lucknow. SIDBI was set up on 2nd April 1990 under an Act of Indian Parliament.

Q8. पीएम नरेंद्र मोदी ने हाल ही में 6 वें अंतर्राष्ट्रीय चावल अनुसंधान संस्थान (IRRI), दक्षिण एशिया क्षेत्रीय केंद्र (ISARC) को ______________ में राष्ट्र को समर्पित किया है।
 मुंबई
वाराणसी
चेन्नई
नई दिल्ली
मैंगलोर
Solution:
The PM Modi dedicated the 6th International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the nation. The Institute is built at the campus of National Seed Research and Training Center (NSRTC) in Varanasi.

Q9. 42 वीं भारतीय सामाजिक विज्ञान कांग्रेस 2018 की थीम क्या थी?
Digital India, Better India
Human Future in Digital Era
Human Behavior for Change
Changing Behavior of Human Being
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla at KIIT University campus in Bhubaneswar, Odisha. The theme of the Congress was ‘Human Future in Digital Era.’

Q10. एमएचए अधिसूचना के अनुसार, खालिस्तान लिबरेशन फोर्स (KLF) की स्थापना _____________ में अरूर सिंह और सुखविंदर सिंह बब्बर द्वारा की गई थी।
1956
1978
1998
1986
1968
Solution:
As per the MHA notification, Khalistan Liberation Force (KLF) was founded in 1986 by Aroor Singh and Sukhvinder Singh Babbar with “the objective of establishing an independent state of Khalistan by secession of the state of Punjab from the Republic of India through violent means”.

Q11. उस खिलाड़ी का नाम बताइए, जिसे बाल्कन एथलीट ऑफ द ईयर 2018 के लिए नामित किया गया था।
नोवाक जोकोविच 
लुका मोड्रिक
राफेल नडाल
रोजर फेडरर
विराट कोहली
Solution:
Croatia captain Luka Modric was named Balkan Athlete of the Year, becoming only the second soccer player to scoop the prize after Bulgaria’s former European Footballer of the Year Hristo Stoichkov in 1994.

Q12. संयुक्त राज्य अमेरिका के 33 वर्षीय व्यक्ति का नाम बताइए, जो बिना किसी सहायता के अंटार्कटिका में सोलो ट्रेक पूरा करने वाला पहला व्यक्ति बन गया है।
टॉमी काल्डवेल 
कौनराड अंकेर 
जिम व्हिटेकर 
कॉलिन ओ'ब्रेडी 
टॉम होर्नबेन
Solution:
A 33-year-old man Colin O’Brady from the United States has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without any assistance.

Q13. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने POCSO अधिनियम, 2012 में संशोधन को मंजूरी दे दी। POCSO में 'C' का क्या अर्थ है?
Cosmos
Chemical
Children
Composed
Compost
Solution:
The Union Cabinet approved amendments to the Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, 2012. The changes prescribe stringent punishment, including the death penalty for aggravated penetrative sexual assault of children.

Q14. अश्क़ाबाद _____________ की राजधानी है।
अफगानिस्तान
उज्बेकिस्तान
अजरबैजान
तुर्कमेनिस्तान
ताजिकिस्तान
Solution:
Turkmenistan Capital: Ashgabat, Currency: Manat.

Q15. खिलाड़ी अनूप कुमार निम्नलिखित में से किस खेल से संबंधित हैं?
हॉकी
कुश्ती
कबड्डी
मुक्केबाज़ी 
 क्रिकेट
Solution:
Renowned Kabaddi Player, Anup Kumar announced his retirement from Kabaddi ending a 15-year iconic career.

               






You may also like to Read:


     


Print Friendly and PDF