Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 27th December 2018 | In Hindi

प्रिय पाठकों,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 22nd December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में Banking Awareness ,Static Awareness और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!





Q1. भारतीय फर्म इंडिया पोर्ट्स ग्लोबल लिमिटेड ने औपचारिक रूप से एक ईरानी बंदरगाह के संचालन का कार्य संभाला है। पोर्ट का नाम क्या है?
शहीद बेहस्ती बंदरगाह
बंदर महशर बंदरगाह
शहीद समरिन्दा बंदरगाह
एशडोड का बंदरगाह
रास बह्रगन बंदरगाह
Solution:
Indian firm India Ports Global Limited formally took over the operations of Chabahar’s Shaheed Behesti port in Iran, which opens a trade route between India and central Asia bypassing Pakistan.

Q2. भारतीय रिजर्व बैंक जल्द ही अतिरिक्त सुविधाओं के साथ 20 रुपये के नोट पेश करेगा। यह ________ के हस्ताक्षर को वहन करेगा.
आरबीआई के डिप्टी गवर्नर
वित्त सचिव
वित्त मंत्री
आरबीआई गवर्नर
राष्ट्रपति
Solution:
The Reserve Bank of India will soon introduce Rs 20 notes with additional features. Rs. 20 Note bears the signature of RBI Governor.

Q3. 'अटल आयुष्मान उत्तराखंड योजना' उत्तराखंड में शुरू की गई है। योजना के तहत कितने घरों को लाभान्वित किया जाएगा?
11 लाख
23 लाख
49 लाख
29 लाख
15 लाख
Solution:
‘Atal Ayushman Uttarakhand Yojana’ has been launched in Uttarakhand. Under the scheme, each household in the state will be able to avail medical treatment of up to 5 lakh rupees annually. The scheme will benefit 23 lakh households and cover 1,350 critical diseases.

Q4. पद्म श्री अवार्डी सुलगिति नरसम्मा का बेंगलुरु में निधन हो गया। वे एक प्रसिद्ध ________ थी।
खिलाडी
शास्त्रीय गायक 
नर्तक
राजनीतिज्ञ
सामाजिक कार्यकर्ता
Solution:
Social worker and Padma Shri awardee Sulagitti Narasamma passed away in Bengaluru. She was 98 years old. Narasamma had helped deliver more than 15,000 babies, free of charge, in Krishnapura, a remote village in Pavagada Taluk in Karnataka. Narasamma was awarded multiple honors for performing the traditional deliveries during her 70 years of service.

Q5. एक छोटी बीमारी के बाद पेद्दी  आशडान का 77 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वह एक प्रसिद्ध _________ थे।
कॉमेडियन
राजनीतिज्ञ
क्विज़ मास्टर
पर्यावरणविद
रॉक सिंगर
Solution:
Centrist politician Paddy Ashdown has died aged 77 after a short illness. Ashdown, who was born in India and moved to Northern Ireland as a young child, headed up the Lib Dems for more than a decade.

Q6. भारत, ________ और ईरान के बीच त्रिपक्षीय चाबहार समझौते के कार्यान्वयन के लिए अनुवर्ती समिति की पहली बैठक, ईरान के बंदरगाह शहर चाबहार में आयोजित की गई।
इराक
तुर्कमेनिस्तान
बांग्लादेश
पाकिस्तान
अफगानिस्तान
Solution:
The first meeting of the Follow-up Committee for implementation of the Trilateral Chabahar Agreement between India, Afghanistan and Iran was held in the port city of Chabahar in Iran.

Q7. केंद्रीय गृह मंत्री राजनाथ सिंह ने सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने वाले पुलिस थानों की सूची जारी की। निम्नलिखित में से कौन सा पुलिस स्टेशन सूची में सबसे ऊपर है?
कालू, बीकानेर
कैम्पबेल बे, अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
फरक्का, मुर्शिदाबाद
थलान, उत्तरकाशी
साकेत, दिल्ली
Solution:
Union Home Minister Rajnath Singh released the list of best performing police stations across the nation during the ongoing DGP conference. On the top of the rank-list stands Kalu police station of Bikaner, Rajasthan followed by Campbell Bay (Andaman & Nicobar Islands) and Farakka (Murshidabad, West Bengal) as 2nd and 3rd.

Q8. कॉर्पोरेशन बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
रमन चंद्रा
संजय मित्रा
पी.वी. भारती
बी. पी. पाठक
भारती श्रृंगला
Solution:
P V Bharathi has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank. Bharathi is at present Executive Director, Canara Bank. She will replace Jai Kumar Garg.

Q9. निम्नलिखित में से किस संगीतकार को मोहम्मद रफ़ी पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
समीर
अनु मलिक
लक्ष्मीकांत
प्रीतम
आनंद बख्शी
Solution:
The Mohammed Rafi Award has been bestowed upon late music composer Laxmikant Shantaram Kudalkar and playback singer Usha Timothy. Kudalkar, of the Laxmikant-Pyarelal duo, was given the Mohammed Rafi Lifetime Achievement Award consisting of 1 lakh rupees and a trophy.

Q10. सुशासन दिवस हर वर्ष _______ को मनाया जाता है।
23 दिसंबर
25 दिसंबर
22 दिसंबर
30 दिसंबर
21 दिसंबर
Solution:
Bharat Ratna and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s birthday is celebrated as Good Governance Day across the country on 25 December.

Q11. भारत रत्न और पूर्व प्रधानमंत्री अटल बिहारी वाजपेयी की समाधि राष्ट्र को समर्पित की गई। इसे ______ नाम दिया गया है।
अडिग अटल
निर्भय अटल
अजर- अमर-अटल
 अमर अटल
सदैव अटल
Solution:
The Samadhi of Bharat Ratna and Former Prime Minister Atal Behari Vajpayee Sadaiv Atal was dedicated to the Nation. The Samadhi has been completed by CPWD at a cost of over ten crore rupees and the entire cost of construction has been borne by the Atal Smriti Nyas Society.

Q12. पीएम नरेंद्र मोदी ने बोगीबील पुल का उद्घाटन किया। इसे _________ नदी पर बनाया गया है।
ब्रह्मपुत्र
गंगा
नर्मदा
चंद्रा
कोशी
Solution:
PM Narendra Modi inaugurated the Bogibeel bridge in Assam. The 4.94-kilometer long Bogibeel bridge on Brahmaputra river will connect the two northeast states of Assam and Arunachal Pradesh.

Q13. निम्नलिखित में से किस गायक को मोहम्मद रफ़ी पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
अनुराधा पोडवाल
सुनिधि चौहान
मंगेशकर टिन
उषा टिमोथी
अल्का याग्निक
Solution:
The Mohammed Rafi Award has been bestowed upon late music composer Laxmikant Shantaram Kudalkar and playback singer Usha Timothy. Timothy was honoured with the award and 51,000 rupees at a programme held in suburban Bandra.

Q14. निम्नलिखित में से किस फर्म ने स्वच्छता क्षेत्र में, डीआईपीपी द्वारा आयोजित, स्वच्छ भारत ग्रैंड चैलेंज के तहत प्रथम पुरस्कार जीता है?
 आरईवीवाई एनवायर्नमेंटल सलूशन प्राइवेट लिमिटेड
अल्टरसॉफ्ट इनोवेशन इंडिया प्राइवेट लिमिटेड
टाटा ट्रस्ट
इंफोसिस इंडिया इनोवेशन
माइक्रोसॉफ्ट एनवायर्नमेंटल सलूशन
Solution:
Altersoft Innovations India Private Limited won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge in sanitation sector. As part of the Swachhta Pakhwada held from, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) organized a Swachch Bharat Grand Challenge.

Q15. निम्नलिखित में से किस फर्म ने जल क्षेत्र में, डीआईपीपी द्वारा आयोजित, स्वच्छ भारत ग्रैंड चैलेंज के तहत प्रथम पुरस्कार जीता?
मैकलेक टेकनिक प्रोजेक्ट लेबोरेटरी प्रा. लिमिटेड
अल्टरसॉफ्ट इनोवेशन इंडिया प्राइवेट लिमिटेड
संसोधन एन ई-वेस्ट एक्सचेंज प्राइवेट लिमिटेड
माइक्रोसॉफ्ट एनवायर्नमेंटल सलूशन
आरईवीवाई एनवायर्नमेंटल सलूशन प्राइवेट लिमिटेड
Solution:
REVY Environmental Solutions Pvt Ltd won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge in water sector.As part of the Swachhta Pakhwada held from, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) organized a Swachch Bharat Grand Challenge.

               




You may also like to Read:


     

Print Friendly and PDF