Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 27th December 2018

प्रिय उम्मीदवारों,


Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से कवर करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है. एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह बैंकिंग जागरूकता है. बैंकिंग जागरूकता न केवल बैंकिंग परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता अनुभाग से निपटने में आपकी सहायता करता है, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार दौर में भी मदद करता है. 




Q1. 2018 में 190 देशों में से, वर्ल्ड बैंक की ईज ऑफ डूइंग बिजनेस इंडेक्स 2019 में भारत की रैंक क्या है?
83
77
23
100
71
Solution:
India jumped 23 positions in the World Bank's Ease of Doing Business Index 2019 and is now ranked 77 out of 190 countries in 2018, a development that could help the country attract more foreign investments. It was ranked 100 in 2017.

Q2. वित्त मंत्रालय ने घोषणा की है कि चुनावी बॉन्ड बिक्री की छठी किश्त शुरू की गई है। कौन सा बैंक इस तरह के बॉन्ड जारी करने वाला एकमात्र अधिकृत बैंक है?
पीएनबी
आईसीआईसीआई
बीओबी
एचडीएफसी
 उपरोक्त में से कोई भी विकल्प सही नहीं है
Solution:
State Bank of India (SBI), in the sixth phase of sale, has been authorised to issue and encash electoral bonds through its 29 authorised branches. SBI is the only authorised bank to issue such bonds.

Q3. आरबीआई अधिनियम के निम्नलिखित में से कौन-सी धारा केंद्र सरकार को आरबीआई के गवर्नर को कुछ मुद्दों पर कार्रवाई करने के लिए सलाह देने और निर्देश देने का अधिकार देता है?
धारा 370
धारा 1-B
धारा 7
धारा 9
धारा 77
Solution:
The Section 7 of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest.

Q4. एचडीएफसी बैंक ने घोषणा की है कि आरबीआई ने आदित्य पुरी की बैंक के एमडी और सीईओ के रूप में फिर से नियुक्ति को मंजूरी दे दी है। अब, वह ____ तक बैंक की सेवा करेंगे।
2020
2021
2022
2019
2024
Solution:
HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank for another two years. Aditya Puri will now serve the office from November 1, 2018 to October 26, 2020.

Q5. नेशनल इनवेस्टमेंट एंड इंफ्रास्ट्रक्चर फंड (एनआईआईएफ) ने ________ एक इंफ्रास्ट्रक्चर डेब्ट फंड हासिल किया है। यह अधिग्रहण एनआईआईएफ के रणनीतिक निधि से पहला निवेश है।
 आईएल एंड एफएस
आईडीबीआई-आईएफएल
आईडीएफसी-आईएफएल
भूषण स्टील
टीसीएस
Solution:
The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI.

Q6. भारत ने रूस के साथ दो अपग्रेड किए गए ________________ वर्ग स्टील्थ फ्रिगेट के लिए 950 मिलियन डॉलर का अनुबंध किया है।
क्राइवक III
सोवेत्स्कोगो सोयाजा
किरोव II
एडमिरल ग्रिगोरोविच 
एडमिरल गोर्शकोव
Solution:
India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded Krivak III-class stealth frigates. A government-to-government contract was signed between India and United Shipbuilding Corporation of Russia last week for the supply of two stealth frigates.

Q7. भारत और ____ने आईपी नीति पर द्विपक्षीय रणनीति सहयोग को गहरा बनाने के लिए दिल्ली में बौद्धिक संपदा पर अपना पहला संवाद आयोजित किया। 
फ्रांस
रूस
यूएसए
चीन
जापान
Solution:
The first ever India-US Dialogue on Intellectual Property has been launched in Delhi to deepen bilateral strategic cooperation on IP policy. The dialogue was launched by US Chamber of Commerce's Global Innovation Policy Center (GIPC) and FICCI in partnership with the US-India Business Council.

Q8. विश्व व्यापार संगठन एक अंतरसरकारी संगठन है जो अंतर्राष्ट्रीय व्यापार को नियंत्रित करता है। WTO का मुख्यालय कहाँ है?
जिनेवा 
न्यू यॉर्क 
पेरिस
मेड्रिड 
रोम
Solution:
The World Trade Organization is an intergovernmental organization that regulates international trade. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement, signed by 124 nations on 15 April 1994, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade, which commenced in 1948. Headquarters: Geneva, Switzerland.

Q9. नीति आयोग की चौथी वार्ता - राज्य परिषद के विकास अनुसंधान केंद्र (DRC), पीपुल्स रिपब्लिक ऑफ चाइना को _______ में आयोजित किया गया था। 
नई दिल्ली
पुणे
कोलकाता
मुंबई
चेन्नई
Solution:
The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in Mumbai.

Q10. भारतीय रिजर्व बैंक ने किर्लोस्कर समूह को NBFC व्यापार करने की मंजूरी दी है। इस NBFC का नेतृत्व कौन करेगा?
विमल भंडारी
रेणु सट्टी
सतीश कुमार गुप्ता
संदीप बख्शी
विमल मिश्रा
Solution:
The Kirloskar group had announced that it has received license from the Reserve Bank to launch a non-banking finance company (NBFC), Kirloskar Capital, which will be headed by industry veteran Vimal Bhandari.

Q11. आईएनएस वीराट जल्द ही फ्लोटिंग संग्रहालय में परिवर्तित किया जाएगा। प्राथमिक अनुमानों के अनुसार, परियोजना की लागत लगभग _____ रुपये है।
950 करोड़ रुपये
778 करोड़ रुपये
852 करोड़ रुपये
490 करोड़ रुपये
572 करोड़ रुपये
Solution:
The Maharashtra Cabinet has approved the conversion of decommissioned carrier INS Viraat into a floating museum. As per primary estimates, the project worth 852 crore rupees will be implemented through public-private-partnership (PPP).

Q12.  यूसीओ बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी (यूसीओ) के रूप में निम्नलिखित में से किसने पद ग्रहण किया? 
शिखा शर्मा
आर के टक्कर
तान्या कुमारी गोयल
अतुल कुमार गोयल
राणा कुमार
Solution:
Atul Kumar Goel assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank. Prior to this assignment, he was executive director of Union Bank of India. Goel takes over from R K Takkar who completed his three-year tenure on November 1, 2018.

Q13. भारतीय रिज़र्व बैंक ने वित्तीय अपराधों की जांच के लिए उधारकर्ताओं के सभी विवरणों को कैप्चर करने के लिए डिजिटल पीसीआर (PCR) स्थापित करने की प्रक्रिया शुरू की है, जिसमें विलफुल डिफॉल्टर्स और लंबित कानूनी सूट भी शामिल हैं। PCR का पूरा रूप क्या है?
Private Credit Registry
Public Credit Registry
Public Common Registry
Public Credit Review
Public Credit Ratings
Solution:
The Reserve Bank of India has initiated the process to set up a digital Public Credit Registry (PCR) to capture all the details of borrowers, including wilful defaulters and also the pending legal suits in order to check financial delinquencies. The public credit registry will also include data from entities like market regulator SEBI, the corporate affairs ministry, Goods and Service Tax Network and the Insolvency and Bankruptcy Board of India to enable the banks and financial institutions to get a 360-degree profile of existing and prospective borrowers on a real-time basis.

Q14.  आंध्र प्रदेश में गरीब और हाशिए पर रहने वाले किसानों की कृषि उत्पादकता, लाभप्रदता और जलवायु लचीलापन बढ़ाने के लिए केंद्र सरकार, आंध्र प्रदेश सरकार और ______________ ने $ 172.20 मिलियन की परियोजना के लिए एक ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष
 एशियाई विकास बैंक
विश्व बैंक
न्यू डेवलपमेंट बैंक
पुनर्निर्माण और विकास के लिए अंतर्राष्ट्रीय बैंक
Solution:
The Central and Andhra Pradesh governments and the World Bank have signed the loan agreement for a $172.20 million project to enhance agricultural productivity, profitability, and climate resilience of poor and marginalized farmers in Andhra Pradesh. The projects seek to ensure that farming continues to remain a financially viable activity. The Andhra Pradesh Integrated Irrigation and Agriculture Transformation Project (APIIATP) will be implemented in rural areas largely dependent upon rain-fed agriculture.

Q15. निम्नलिखित में से किस राज्य सरकार ने पहाड़ी राज्य में मछली आयात की कम करने के उद्देश्य से राज्य के प्रमुख जलीय कृषि मिशन के दूसरे चरण में 378 करोड़ रुपये के निवेश की घोषणा की है?
सिक्किम 
असम 
हिमाचल प्रदेश 
मेघालय 
अरुणाचल प्रदेश 
Solution:
The Meghalaya Government announced Rs378 crore investment in the second phase of the State’s flagship aquaculture mission aimed at cutting down fish imports into the hill State. The mission — Meghalaya State Aqua Mission 2.0 — was announced by Fisheries Minister Comingone Ymbon at the 5th state aqua festival held in Shillong at the U Soso Tham auditorium premises.

               




You may also like to read:

          

Print Friendly and PDF