General Awareness for IBPS PO Mains | 13th November 2018 | In Hindi

General Awareness for IBPS PO Mains | 13th November 2018 | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

General Awareness for IBPS PO Mains | 13th November 2018

General Awareness for IBPS PO Mains 2018

आईबीपीएस पीओ मुख्य परीक्षा के लिए तैयारी !! जीए क्विज़ को मत छोड़ो। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसे कई वर्ग शामिल हैं। आईबीपीएस पीओ मुख्य परीक्षा में आपको अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद के लिए Adda247 द्वारा प्रदान की जा रही सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है। यह न केवल , आगामी कैनरा बैंक पीओ, आईबीपीएस क्लर्क मेन और अन्य प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं के लिए भी लेकिन ये प्रश्नोत्तरी के लिए भी सहायक है।




Q1. भावुक, एक जैज़-प्रभावित गीतों से पीढ़ियों को प्रभावित करने वाले प्रसिद्ध शिकागो ब्लूज़ गिटारवादक ______ का निधन हो गया है.
बडी गाय
चेस्टर बेनिंगटन
ओटिस रश
लेनन
बॉब मार्ले
Solution:
Legendary Chicago blues guitarist Otis Rush, whose passionate, a jazz-influenced sound influenced generations of musicians, has died. He was 84. Otis Rush won a Grammy for Best Traditional Blues Recording in 1999 for "Any Place I'm Going." Rush was inducted into the Blues Foundation Hall of Fame in 1984.

Q2. हाल ही में 25 वां एशियाई जूनियर व्यक्तिगत स्क्वैश चैंपियनशिप खिताब किसने जीता है?
रामित वाधवानी
ऋत्विक भट्टाचार्य
सिद्धार्थ सुदेडे
सौरभ घोषाल
युवराज वाधवानी
Solution:
Yuvraj Wadhwani has won the 25th Asian junior individual squash championship title. He defeated Anas Ali Shah of Pakistan.

Q3. 1 अक्टूबर को अंतर्राष्ट्रीय वृद्ध दिवस मनाया जाता है। IDOP- 2018 का विषय क्या है?
Human Rights For Older Person
Celebrating Older Human Rights Champions
Older Persons Are Human Rights Champions
They Need Us
Take A Stand Against Ageism
Solution:
The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year to recognize the contributions of older persons and to examine issues that affect their lives. The theme for the 2018 celebration is “Celebrating Older Human Rights champions”.

Q4.  असम सरकार राज्य के चाय बागानों में काम कर रही गर्भवती महिलाओं के लिए मजदूरी मुआवजे की पेशकश करेगी। इस योजना के तहत गर्भवती महिलाओं को ________ की राशि दी जाएगी।
 12,000रुपये
 4,000रुपये
 6,000रुपये
 10,000रुपये
  8,000रुपये
Solution:
Under the scheme, an amount of Rs 12,000 will be given to the pregnant women so that they can take care of themselves and the unborn baby. The compensation of wages to pregnant women will be given in 4 instalments - Rs 2,000 in the first trimester, Rs 4,000 in the second trimester, Rs 3,000 for institutional delivery and Rs 3,000 for registration of the child's birth by Assam government.

Q5. सितंबर 2018 में पश्चिम बंगाल से ग्रामीण बुनियादी ढांचा विकास निधि (RIDF) के तहत किस संगठन ने 335 करोड़ रुपये की मंजूरी दे दी है?
सिडबी
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष
एशियाई विकास बैंक
नाबार्ड
 विश्व बैंक
Solution:
National Bank for Agriculture and Rural Development has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to West Bengal. The fund, alloted in August, would be used for 158 minor irrigation projects and 23 flood protection projects.

Q6. नाबार्ड द्वारा आयोजित नाबार्ड अखिल भारतीय वित्तीय समावेशन सर्वेक्षण (NAFIS) ने खुलासा किया कि कृषि परिवार ग्रामीण क्षेत्रों में गैर-कृषि आजीविका गतिविधियों पर निर्भर परिवारों की तुलना में अधिक आय पंजीकृत करते हैं। इस सर्वेक्षण में कितने प्रतिशत घरों में बैंक खाता है?
88.10%
33.00%
26.00%
55.00%
10.40%
Solution:
NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), revealed that farm households register higher income than the families solely dependent on non-farm livelihood activities in rural areas. Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog released the NAFIS report at a function held at India Habitat Centre in New Delhi. 88.10 per cent of the households reported having a bank account in this survey.

Q7. सेंटर फॉर इकोनॉमिक पॉलिसी रिसर्च (CEPR) के साथ अपने ज्ञान साथी और सरकार थिंक टैंक के साथ, नीति आयोग को _____ में दो दिवसीय भारत बैंकिंग कॉन्क्लेव 2018 (IBC) का आयोजन किया गया था।
बेंगलुरु
चेन्नई
नई दिल्ली
मुंबई
कोलकाता
Solution:
Centre for Economic Policy Research (CEPR) along with its knowledge partner and the government Think Tank, NITI Aayog are organizing two-day India Banking Conclave 2018 (IBC) in New Delhi between August 23-24, 2018. The conclave, planned with the objective of making the banking sector more adaptable to face multiple future challenges in the coming years, will be addressed by Union Ministers such as Arun Jaitley, Finance Minister, Piyush Goyal, Railways Minister and Suresh Prabhu, Civil Aviation Minister apart from other important dignitaries such as Amit Shah, BJP President and Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog.

Q8. प्रतिस्पर्धा अधिनियम की समीक्षा के लिए सरकार ने एक प्रतिस्पर्धा कानून समीक्षा समिति गठित की है। समिति का नेतृत्व _______  द्वारा किया जायेगा।
 अरुण जेटली
इंजेती श्रीनिवास
उर्जित पटेल
हसमुख अधिया
राजीव कुमार
Solution:
In pursuance of its objective of ensuring that Legislation is in sync with the needs of strong economic fundamentals, the Government has constituted a Competition Law Review Committee to review the Competition Act. The Committee will be headed by Injeti Srinivas, Secretary of the Union Ministry of Corporate Affairs.

Q9. आर्थिक मामलों के सचिव एससी गर्ग ने चालू वित्त वर्ष के लिए ______ रुपये के सकल उधार अनुमान में कमी की घोषणा की है।
7,000  करोड़ रुपये
50,000 करोड़ रुपये
10,000  करोड़ रुपये
70,000  करोड़ रुपये
85,000  करोड़ रुपये
Solution:
Economic Affairs Secretary SC Garg has announced a reduction in gross borrowing estimate for the current fiscal by 70,000 crore rupees and maintained that the government will contain fiscal deficit target at 3.3%.

Q10. सरकार ने प्राकृतिक आपदाओं और आपदाओं के मामले में राजस्व आंदोलन के लिए तरीकों की जांच करने के लिए _______ की अध्यक्षता में एक सात सदस्यीय मंत्री पैनल का गठन किया।
उमा भारती
सुशील मोदी
नीतीश कुमार
इंजेती श्रीनिवास
राजीव कुमार
Solution:
The Government constituted a seven-member ministerial panel headed by Bihar Deputy Chief Minister Sushil Modi to examine modalities for revenue mobilisation in case of natural calamities and disasters.

Q11. निम्नलिखित में से कौन सा राज्य अधिकतम प्रवेश और संपत्ति प्रबंधन के तहत संपत्ति (AUM) के साथ चार्ट के शीर्ष पर है?
मध्य प्रदेश
उत्तर प्रदेश
महाराष्ट्र
गोवा
कर्नाटक
Solution:
According to Association of Mutual Funds of India’s (AMFI) statistics, Maharashtra tops the chart for state with the maximum penetration and Assets Under Management (AUM). Also, as per August, average assets under management (AUM) of mutual funds rose to an all-time high of Rs 25.2 lakh crore across the country.

Q12. साइप्रस की राजधानी शहर क्या है?
 अम्मान
निकोसिया
बेयरूत
 पूर्व यरुशलम
मस्कत
Solution:
Nicosia is the Capital of Cyprus.

Q13. मोरक्को की मुद्रा क्या है?
पेसो
रैंड
दिनार
यूरो
दिरहम
Solution:
Moroccan dirham is the currency of Morocco.

Q14. मिजोरम पूर्वोत्तर भारत में एक राज्य है, जिसकी ऐजोल राजधानी शहर है। मिजोरम का मुख्यमंत्री कौन हैं?
ललथनहवला
नेफियू रियो
कॉनराड संगमा
पेमा खांडू
एन बिरेन सिंह
Solution:
Lal Thanhawla is an Indian politician who has been the Chief Minister of Mizoram since 11 December 2008.

Q15. किस शहर को हाल ही में भारत का पहला व्यापक शहर-स्तर FFEWS बाढ़ पूर्वानुमान और प्रारंभिक चेतावनी प्रणाली (FFEWS) मिली?
कोलकाता
दिल्ली
 कोच्चि
मुंबई
पटना
Solution:
Kolkata Municipal Corporation (KMC) launched a Flood Forecasting and Early Warning System (FFEWS) for Kolkata City. It is also India’s first comprehensive city-level FFEWS. It will reduce economic loss and impacts on livelihood and improve flood awareness and safety at the community level.

               





You may also like to read:

       



Print Friendly and PDF