Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 25th September 2018

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 25th September 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 25th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्थैतिक जीके और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है.



Q1.  कौन से टेलीकॉम फर्म ने भारत में 5 G और इंटरनेट ऑफ़ थिंग (आईओटी) प्रौद्योगिकी को शुरू करने के लिए सॉफ्टबैंक और एनटीटी संचार के साथ एक समझौता किया है?
एयरटेल
रिलायंस जीआईओ
एमटीएनएल
बीएसएनएल
वोडाफोन
Solution:
State-run telecom firm BSNL has inked a pact with Japan’s Softbank and NTT Communications to roll out 5G and internet of things (IoT) technology in India. BSNL will look at collaborating with Softbank for its satellite constellation which will have around 900 satellites.

Q2. हाल ही में मालदीव के राष्ट्रपति का चुनाव किसने जीता?
अब्दुल्ला यमीन
इब्राहिम मोहम्मद सोलिह
अब्दुल्ला अब्दुल्ला
प्रविंद जुगनाथ
मोहम्मद नशीद
Solution:
Opposition leader Ibrahim Mohamed Solih won the Maldives' presidential election, a surprise defeat for President Abdulla Yameen. Results released by the Elections Commission showed Solih had secured 58.3% of the popular vote.

Q3. भारत ने ओडिशा तट से एक इंटरसेप्टर मिसाइल का सफलतापूर्वक परीक्षण किया।  बैलिस्टिक मिसाइल रक्षा कार्यक्रम का नाम क्या है?
ध्रुव रक्षा प्रणाली
तेजस रक्षा वाहन
पृथ्वी रक्षा वाहन
अर्जुन रक्षा प्रणाली
धनुष रक्षा वाहन
Solution:
India successfully conducted an interceptor missile test off the Odisha coast, achieving a major milestone in developing a two-layer Ballistic Missile Defence system. This Prithvi Defence Vehicle (PDV) mission is for engaging the targets in theexo-atmosphere region at an altitude above 50 kilometres of the earth's atmosphere.

Q4.  प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने हाल ही में अपने पहले और एकमात्र हवाई अड्डे का,  _______ में का उद्घाटन किया। 
ओडिशा
मणिपुर
मिजोरम
उत्तराखंड
सिक्किम
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Pakyong Airport in Sikkim on September 24, nine years after the foundation stone was laid. The airport is the hilly state's first and only airport.

Q5. हाल ही में श्री विश्वनाथ दत्त का निधन हो गया। वह ______ के क्षेत्र से संबंधित थे। 
खेल
फिल्म निर्माण
लेखक
न्यायपालिका
पत्रकारिता
Solution:
Former BCCI president Biswanath Dutt, best known in the Indian cricket fraternity as Jagmohan Dalmiya’s mentor, passed away aged 92 after suffering from acute lung infection. Dutt was the BCCI president in 1989 after a six-year stint as the vice-president of the parent body from 1982-88.

Q6. शहरी विकास मंत्रालय (MoHUA) द्वारा शुरू की गई " ईज़ ऑफ़ लिविंग इंडेक्स" रैंकिंग के संदर्भ में राज्यों में से  कौन सा राज्यों सबसे ऊपर है।
मध्य प्रदेश
ओडिशा
आंध्र प्रदेश
गोवा
तेलंगाना
Solution:
Andhra Pradesh has topped the charts among States in terms of “Ease of Living Index” rankings launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). It was followed by Odisha and Madhya Pradesh.

Q7. ब्रिक्स बैंक ने इन्फ्रा प्रोजेक्ट्स के लिए $ 525-एमएन ऋण के लिए किस भारतीय राज्य में मंजूरी दे दी है?
सिक्किम
महाराष्ट्र
उत्तर प्रदेश
ओडिशा
मध्य प्रदेश
Solution:
The BRICS' New Development Bank has approved a $525-million loan for infrastructure projects in India. The loan will be used by the Indian government for on-lending to the Madhya Pradesh government for rehabilitating major district roads with a total length of about 2,000 km.

Q8. बैडमिंटन में पुरुष एकल चीन स्पर्धा का खिताब किसने जीता?
मार्कस फर्नाल्डी गिडोन
एंथनी सिनीसुका गिंटिंग
 केंटो मोमोटा
किदांबी श्रीकांत
चेन लांग
Solution:
In Badminton, Indonesia's Anthony Sinisuka Ginting beat Japan's Kento Momota to take the Men's singles China Open title in Changzhou.

Q9.  बैडमिंटन में महिला एकल चीन स्पर्धा का खिताब किसने जीता? 
सूसी सुसांति
पी वी सिंधु
साइना नेहवाल
 कैरोलिना मारिन
उपर्युक्त विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है।
Solution:
Spain's Carolina Marin beat China's Chen Yufei to take the women's singles title.

Q10. हाल ही में श्रीमती कल्पना लाजमी का निधन हो गया। वो एक _____ थी।
फिल्म निर्माता
वकील
राजनेता
अंतरिक्ष वैज्ञानिक
महिला खिलाड़ी
Solution:
Renowned filmmaker Kalpana Lajmi passed away in Mumbai. She was 64. Lajmi, a director, producer and screenwriter, was known for working on real subjects. She was known for her women-oriented films like "Rudaali", "Daman", "Darmiyaan".

Q11. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने आयुष्मान भारत लांच लिया है - प्रधान मंत्री जन आयोग योजना किस राज्य से आरंभ किया गया?
ओडिशा
 सिक्किम
झारखंड
मध्य प्रदेश
मणिपुर
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has launched Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana from Ranchi, Jharkhand. Under this scheme, over 10 crore families will be provided health assurance worth five lakh rupees each, every year.

Q12.  प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने झारसुगुडा में एक नया हवाई अड्डा का उद्घाटन किया है। यह स्थान किस राज्य में स्थित है?
झारखंड
 सिक्किम
उत्तर प्रदेश
 ओडिशा
 मणिपुर
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated a new airport at Jharsuguda, Odisha, which will attract investors to the mineral-rich area.

Q13. वैश्विक शोध एजेंसी फिच ने चालू वित्त वर्ष के लिए भारत के विकास पूर्वानुमान में ____% तक वृद्धि की है। 
7.8
7.4
7.1
8.1
7.5
Solution:
Global research agency Fitch has raised India’s growth forecast for the current fiscal to 7.8 per cent from the earlier 7.4%.

Q14. वैश्विक शोध एजेंसी फिच ने चालू वित्त वर्ष के लिए भारत के विकास पूर्वानुमान को बढ़ाया है। इससे पहले वृद्धि पूर्वानुमान % क्या था?
7.1
6.9
7.8
7.4
7.0
Solution:
Global research agency Fitch has raised India’s growth forecast for the current fiscal to 7.8 per cent from the earlier 7.4%.

Q15. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने हाल ही में आयुष्मान भारत यात्रा शुरू की है। इस योजना के तहत, _____ परिवारों को स्वास्थ्य आश्वासन प्रदान किया जाएगा।
1 करोड़
10 करोड़
5 करोड़
5 करोड़
50 करोड़
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has launched Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana from Ranchi, Jharkhand. Under this scheme, over 10 crore families will be provided health assurance worth five lakh rupees each, every year.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF