General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 09th August 2018 (in Hindi)

प्रिय पाठकों,

General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 09th August 2018

भारतीय रिजर्व बैंक ग्रेड-बी अधिकारी प्रारम्भिक परीक्षा के लिए सामान्य जागरूकता: 9 अगस्त 2018

आरबीआई अधिकारी और आईबीपीएस आरआरबी पीओ और क्लर्क परीक्षा के लिए तैयारी शुरू !! जीए क्विज़ छोड़ो मत करो करेंट अफेयर्स के साथ-साथ बैंकिंग क्षेत्र का पर्याप्त ज्ञान होने के कारण किसी भी बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग में अच्छा प्रदर्शन करना महत्वपूर्ण है। आपको पता होना चाहिए कि दुनिया भर में क्या हो रहा है। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है,  और वह है सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक GK और करेंट अफेयर्स जैसे कई अनुभाग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जिसे बैंकिंग परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद के लिए Adda247 द्वारा प्रदान किया जा रहा है.



Q1. विश्व महासागर दिवस समुद्र के प्रारूप को बढ़ाने में मदद करता है और इस अद्भुत संसाधन को संरक्षित करने में मदद करने के लिए अधिक भागीदारी को प्रेरित करता है, हम सभी इस पर निर्भर करते हैं. विश्व महासागर दिवस पर मनाया गया-
12 जून 
09 जून
08 जून
05 जून
01 जून 
Solution:
On June 8th each year, we celebrate the ocean, its importance in our lives, and how we can protect it. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on.

Q2. हाल ही में किस राज्य सरकार ने "बिजनेस फर्स्ट पोर्टल" लॉन्च किया है.
 असम 
 केरल 
 गुजरात 
 हरियाणा 
 पंजाब 
Solution:
In a major step to give a big push towards the ease of doing business in Punjab, the state government has launched a "Business First Portal". It was unveiled by Industry Minister Sunder Sham Arora in Jalandhar.

Q3. किस राज्य सरकार ने स्नातक (यूजी) पाठ्यक्रमों में सेमेस्टर सिस्टम को हटाने का फैसला किया है और हाल ही में वार्षिक परीक्षा प्रणाली पर वापस लौट आया है?
 हिमाचल प्रदेश 
 पश्चिम बंगाल
 महाराष्ट्र 
 झारखण्ड 
 तमिल नाडू
Solution:
The Himachal Pradesh government has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system.


Q4. रक्षा राज्य मंत्री डॉ सुभाष भामरे ने उत्तर में ___________ में चुंगथांग के पास थेंग में एक राजमार्ग सुरंग का शुभारम्भ किया है.
 अरुणाचल प्रदेश 
 त्रिपुरा 
 नागालैंड 
 सिक्किम 
 मेघालय 
Solution:
Minister of State for Defence, Dr, Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north Sikkim to the nation. The tunnel will benefit the tourism and rapidly propel the growth of the state.

Q5. राष्ट्रीय कंपनी लॉ ट्रिब्यूनल (एनसीएलटी) की स्थापना किस वर्ष की गई?
2012
2013
2014
2015
2016
Solution:
The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q6. नेशनल कंपनी लॉ ट्रिब्यूनल के पहले चरण में कॉर्पोरेट मामले मंत्रालय ने ग्यारह बेंच, एक प्रिंसिपल बेंच स्थापित किया है. प्रधानाचार्य बेंच स्थित है-
 बेंगलुरु 
 कलकत्ता 
 मुंबई 
 नई दिल्ली 
 चेन्नई 
Solution:
In the first phase of the National Company Law Tribunal, Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench at New Delhi and ten Benches at New Delhi, Ahmadabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai. These Benches will be headed by the President and 16 Judicial Members and 09 Technical Members at different locations.

Q7. NCLAT का गठन कंपनी अधिनियम, 2013 की धारा 410 के तहत किया गया था. NCLAT में "A" का क्या अर्थ है?
Agreement
Association
Appellate
Agency
Authority
Solution:
National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013 for hearing appeals against the orders of National Company Law Tribunal(s) (NCLT), with effect from 1st June, 2016.

Q8. रिज़र्व बैंक ने कहा है कि ___________ रुपए तक के अल्पकालिक फसल ऋण पर ब्याज छूट योजना वर्तमान वित्तीय वर्ष से डीबीटी मोड के माध्यम से लागू की जाएगी।
 एक लाख 
 तीन लाख
 पांच लाख 
 सात लाख 
 दो लाख 
Solution:
Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to three lakh rupees will be implemented through the Direct Benefit Transfer (DBT) mode from the current financial year.

Q9. आरबीआई ने इसे अधिक आकर्षक बनाने के लिए स्वर्ण मौद्रीकरण योजना (जीएमएस) में बदलाव किए हैं. किस वर्ष गोल्ड मुद्रीकरण योजना शुरू की गई थी?
2016
2014
2013
2015
2017
Solution:
RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. The revamping of the scheme is aimed at enabling people to open a hassle-free gold deposit account. Gold Monetisation Scheme was launched in November 2015.


Q10. युवा मामले और खेल मंत्री राज्यवर्धन राठौर ने मेधावी खिलाड़ियों को पेंशन में संशोधन को मंजूरी दे दी है. पेंशन में संशोधन के बाद, ओलंपिक / पैरा-ओलंपिक खेलों में पदक विजेता मिलेगा?
 20,000 रु. 
 30,000 रु.
 10,000 रु. 
 50,000 रु. 
 40,000 रु.
Solution:
Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Under the revision, the rate of pension has been doubled of the existing rate of pension on winning medals in international sports events. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get Rs.20,000 while a gold medallist at World Cup/World Championship in Olympic and Asian Games disciplines will get Rs.16,000.

Q11. टी 20 अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट में 2000 रन बनाने वाला भारत का पहला बल्लेबाज कौन है?
 सुरेश रैना 
 रोहित शर्मा 
 मिताली राज 
 विराट कोहली 
 एमएस धोनी 
Solution:
Indian cricketer Mithali Raj has become the first batter from the country to score 2000 runs in T20I cricket. She achieved the feat during India's Women's T20 Asia Cup match against Sri Lanka in Kuala Lumpur. Mithali has now scored 2015 runs in 74 T20Is with the help of 14 half-centuries. She has a decent average of 38.01 with the highest score of 76 not out.

Q13. महाकलेश्वर ज्योतिर्लिंग भगवान शिव को समर्पित सबसे प्रसिद्ध हिंदू मंदिरों में से एक है और बारह ज्योतिर्लिंगम में से एक है, जिसे निम्नलिखित राज्यों में से किस में भगवान शिव का सबसे पवित्र निवास माना जाता है?
 हिमाचल प्रदेश 
 अरुणाचल प्रदेश 
 मध्य प्रदेश 
 उत्तर प्रदेश 
 आंध्र प्रदेश 
Solution:
The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990 the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.

Q14. संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक और सांस्कृतिक संगठन या यूनेस्को संयुक्त राष्ट्र की एक विशेष एजेंसी है-
 न्यू यॉर्क 
हेज
 पेरिस 
मास्को 
 जिनेवा 
Solution:
The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is a specialized agency of the United Nations based in Paris.

Q15. असाधारण बल्लेबाजी फॉर्म में चल रहे किस खिलाडी को दो सत्रों के लिए बीसीसीआई का सर्वश्रेष्ठ क्रिकेटर का पुरस्कार दिया है?
 हार्दिक पांड्या 
 रोहित शर्मा 
 युवराज सिंह 
 एमएस धोनी 
 विराट कोहली 
Solution:
India captain Virat Kohli's phenomenal batting form has fetched him the BCCI's best cricketer award for two seasons, while World Cup stars Harmanpreet Kaur and Smriti Mandhana were chosen for the women's equivalent of the honour, the Board announced.

               



Print Friendly and PDF