General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 13th August 2018 |in Hindi

General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 13th August 2018 |in Hindi

प्रिय पाठकों,

General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 09th August 2018

General Awareness for RBI Grade-B Officers Prelims: 13th August 2018

आरबीआई अधिकारी और आईबीपीएस आरआरबी पीओ और क्लर्क परीक्षा के लिए तैयारी शुरू !! जीए क्विज़ छोड़ो मत करो करेंट अफेयर्स के साथ-साथ बैंकिंग क्षेत्र का पर्याप्त ज्ञान होने के कारण किसी भी बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग में अच्छा प्रदर्शन करना महत्वपूर्ण है। आपको पता होना चाहिए कि दुनिया भर में क्या हो रहा है। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है,  और वह है सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक GK और करेंट अफेयर्स जैसे कई अनुभाग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जिसे बैंकिंग परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद के लिए Adda247 द्वारा प्रदान किया जा रहा है.


Q1. राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ने त्रिपुरा की क्वीन किस्म के ____________ को राज्य फल के रूप में घोषित किया है और इसका निर्यात राज्य को विश्व व्यापार के साथ जोड़ने में एक बड़ा कदम है।
(a) संतरा
(b) अंगूर
(c) कटहल
(d) केला
(e) अनानास

S1. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety pineapple as state fruit and its export was a major step in connecting the state with world trade.

Q2. ऋण डिफ़ॉल्ट को रोकने के लिए आरबीआई ने कहा है कि वित्तीय स्थिरता सुनिश्चित करने के लिए सभी उधारकर्ताओं पर एक पीसीआर स्थापित किया जाएगा। PCR का पूर्ण रूप है-
(a) Public Credit Review 
(b) Public Credit Registry
(c) Public Customer Registry
(d) Product Credit Registry
(e) Personal Credit Registry

S2. Ans.(b)
Sol. In a bid to check loan defaults, RBI stated that a Public Credit Registry (PCR) will be set up containing information on all borrowers to ensure financial stability. Following a report by Yeshwant M Deosthalee headed High-Level Task Force, RBI stated it has considered the recommendations and decided to set up a PCR in a modular and phased manner.

Q3.  एक तेज अभियान में ऑपरेशन निस्तार के तहत, भारतीय नौसेना ने____ में सोकोत्रा द्वीप से 38 भारतीयों को बचाया है, जहाँ वे इस क्षेत्र के गंभीर चक्रवाती तूफान में लगभग 10 दिनों से फंसे हुए थे। 
(a) क़तर
(b) कुवैत
(c) इराक
(d) यमन
(e) सोमालिया

S3. Ans.(d)
Sol. In a swift operation, the Indian Navy has rescued 38 Indians from Socotra island in Yemen where they were stranded for nearly 10 days after a severe cyclonic storm hit the area.

Q4. जियोस्पेटियल मीडिया और संचार प्रणाली द्वारा नॉलेज पार्टनर के रूप में सूचना प्रणाली के निदेशालय के साथ और सह आयोजक के रूप मिलिट्री सर्वे द्वारा जियो-इंटेलिजेंस एशिया 2018 का ग्यारहवां संस्करण कहाँ आयोजित किया गया? 
(a) नई दिल्ली
(b) कलकत्ता
(c) चेन्नई
(d) मुंबई
(e) हैदराबाद

S4. Ans.(a)
Sol. The Eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 organized by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers, took place in New Delhi. The theme of the Seminar was ‘Geo-Spatial: A Force Multiplier for Defence and Industrial Security’.

Q5. CRR उन फंड की राशि है जिन्हें बैंकों को आरबीआई के साथ रखना है। CRR का पूरा रूप क्या है?
(a) Cash Rate Ratio 
(b) Cash Reserve Rate 
(c) Cash Reserve Ratio
(d) Common Reserve Ratio 
(e) Core Reserve Ratio

S5. Ans.(c)
Sol. Cash Reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI.

Q6. एमएसएफ दर उस दर को संदर्भित करती है, जिस पर अनुसूचित बैंक सरकारी प्रतिभूतियों के एवज में आरबीआई से ओवर नाईट के लिए धन उधार ले सकते हैं. MSF में "F" का अर्थ क्या है?
(a) Funded
(b) Financial
(c) Flow 
(d) Facility
(e) Fund

S6. Ans.(d)
Sol. Marginal Standing Facility (MSF) rate refers to the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities.

Q7. ETF म्यूचुअल फंड सूचीबद्ध हैं और स्टॉक एक्सचेंजों जैसे शेयरों पर कारोबार करते हैं ETF का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Electronic Traded Funds
(b) Exchange Time Funds
(c) Exchange Traded Finance
(d) Exchange Traded Flows
(e) Exchange Traded Funds

S7. Ans.(e)
Sol. Exchange Traded Funds (ETFs) are mutual funds listed and traded on stock exchanges like shares.

Q8. बैंकाक में होने वाले अंतर्राष्ट्रीय भारतीय फिल्म अकादमी (आइफा) पुरस्कार समारोह में प्रतिष्ठित उत्कृष्ट उपलब्धि सम्मान प्राप्त करने वाले अभिनेता का नाम बताइए।
(a) अमिताभ बच्चन
(b) विनोद खन्ना
(c) अनुपम खेर
(d) परेश रावल
(e)जोनी लीवर

S8. Ans.(c)
Sol. Veteran actor Anupam Kher has received the prestigious Outstanding Achievement honour at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.

Q9. हाल ही में, किस शहर में, 18 वें शंघाई सहयोग संगठन (एससीओ) शिखर सम्मेलन आयोजित किया गया था?
(a) शेन्झेन
(b) बीजिंग
(c) ग्वांगझोउ
(d) चिंगदाओ
(e) शंघाई
S8. Ans.(c)
Sol. Veteran actor Anupam Kher has received the prestigious Outstanding Achievement honour at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.

Q10. फ्रेंच ओपन फाइनल 2018 में अपना पहला ग्रैंड स्लैम खिताब किसने जीता है?
(a) सिमोना हालेप
(b) रोलैंड गर्रोस
(c) स्लोन स्टीफेंस
(d) वीनस विलियम्स
(e) लिंड्रिया प्राइस

S10. Ans.(a)
Sol. World number one Simona Halep has won her first Grand Slam title with a gutsy comeback victory over American 10th seed Sloane Stephens in the French Open final. Halep, who had lost her three previous major finals, went a set and a breakdown at Roland Garros.

Q11.  'रसराज' कहे जाने वाले नारायण प्रसाद सिंह का हाल ही में निधन हो गया था। विश्व में वे किस लिए प्रसिद्ध थे?
(a) बंगाली संगीत
(b) ओडिया संगीत
(c) तमिल संगीत
(d) कन्नड़ संगीत
(e) हिंदी संगीत

S11. Ans.(b)
Sol. Odisha's most popular lyricist, Narayan Prasad Singh was popularly known as 'Rasaraj' passed away at his residence in Bhubaneswar. Singh was 86. Born on May 28th, 1933 at Koeli village, Singh earned his name in the world of Odia music. He was the lyricist of several popular melodious songs in Odia cinema.

Q12.उलान बटोर किस देश की राजधानी है?
(a) तुर्की
(b) स्पेन
(c) मंगोलिया
(d) तुर्कमेनिस्तान
(e) इथियोपिया

S12. Ans.(c)
Sol. Ulaanbaatar, formerly anglicised as Ulan Bator is Mongolia's capital and largest city.

Q13. स्पेन की मुद्रा क्या है? 
(a) यूरो
(b) पीसो
(c) डॉलर
(d) दिनार
(e) रुपया

S13. Ans.(a)
Sol. The currency in Spain is the euro, the same as in other European Union countries.

Q14. निम्नलिखित में से कौन सा देश जी20 का सदस्य नहीं है?
(a) फ्रांस
(b) इटली
(c) पाकिस्तान
(d) अर्जेंटीना
(e) तुर्की

S14. Ans.(c)
Sol. The members of the G20 are: Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, Turkey, United Kingdom, United States, and the European Union.

Q15. हाल ही में, शिखर सम्मेलन के दौरान प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी और  चीन के  राष्ट्रपति शी जिनपिंग के बीच बैठक के बाद भारत और चीन ने ___________ द्विपक्षीय समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) एक
(b) आठ
(c) छह
(d) पाँच
(e) दो

S15. Ans.(e)
Sol. India and China signed two bilateral agreements following the meeting between the Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping on the sidelines of the summit. The agreements include continuing to share Brahmaputra water data during flood season and exporting non-Basmati rice to China.

    

You may also like to read:


Print Friendly and PDF