General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 11th July

Dear Aspirants,



Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. दुनिया का सबसे बड़ा सौर पार्क किस भारतीय राज्य में आएगा? 
(a) गुजरात
(b) उत्तर प्रदेश
(c) कर्नाटक
(d) पंजाब
(e) इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has recently approved setting up a 5000 MW capacity solar park at the Dholera Special Investment Region (SIR), which would be the largest such entity in the world after its completion.

Q2. निम्नलिखित में से कौन सी आर्थिक अवधारणाओं को चालू खाता या पूंजीगत खाते या दोनों के आधार पर वर्गीकृत किया गया है?
(a) भुगतान का संतुलन
(b) एक देश के अनाज भंडार का मूल्य
(c) सकल राष्ट्रीय उत्पाद
(d) सकल राष्ट्रीय आय (GNI)
(e) एक वर्ष में प्रत्यक्ष करों का कुल संग्रह

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. A Balance of payments statements is a summary of a nation’s total economic transactions undertaken on the international account. It is usually composed of two sections:-
1. Current Account
2. Capital Account

Q3. बुजुर्ग बॉलीवुड अभिनेत्री और पद्मश्री पुरस्कार विजेता का नाम बताइए, जिनका हाल ही में दुबई में निधन हो गया है?
(a) मीनाक्षी शेषदात्री
(b) हेमा मालिनी
(c) माधुरी दिक्षित
(d) श्रीदेवी
(e) रविना टंडन

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Veteran Bollywood actress and Padma Shri awardee Sridevi, who had an illustrious career spanning over four decades, passed away in Dubai. She was 54.

Q4. केंद्र सरकार ने एमएसएमई निर्यातकों के लिए एफआईईओ ग्लोबलिंकर लॉन्च किया ताकि वे अपने कारोबार को डिजिटाइज कर सकें. ‘FIEO’ का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Federation of Indian Export Organisations
(b) Federation of Indian Exchange Operations
(c) Federation of International Export Organisations
(d) Federation of International Exchange Operations
(e) इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Union Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu launched the FIEO Globallinker in New Delhi on April 17, 2018. Federation of Indian Export Organisations (FIEO) Globallinker is a digital platform for MSME exporters to digitise their businesses and join a global community of growing businesses.

Q5. निम्नलिखित में से किस अभिनेत्री को Time's '100 Most Influential People' of 2018 में शामिल किया गया था?
(a) अनुष्का शर्मा
(b) प्रियंका चोपड़ा
(c) दीपिका पादुकोन
(d) कटरीना कैफ
(e) श्री देवी

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The 100 Most Influential People List of 2018 features the names of four self-made Indians- Bollywood actress Deepika Padukone, Indian cricket captain Virat Kohli, Ola co-founder Bhavish Aggarwal and Microsoft’s CEO Satya Nadella.

Q6. 2018 विश्व रोबोट सम्मेलन (डब्ल्यूआरसी) की मेजबानी कौन सा देश करेगा?
(a) भारत
(b) जापान
(c) चीन
(d) उत्तर कोरिया
(e) इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. The 2018 World Robot Conference (WRC) will be held in Beijing, China from August 15-19 under the theme of creating new intelligent power and sharing the new opening-up era.

Q7. FIMMDA का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Foreign Investment Markets and Derivatives Market Association
(b) Fixed Income Money Markets and Derivatives Association
(c) Fixed Income and Money Market Development Association
(d) Floating Income and Money Markets Derivative Assets
(e) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA), an association of Scheduled Commercial Banks, Public Financial Institutions, Primary Dealers and Insurance Companies was incorporated as a Company under section 25 of the Companies Act, 1956 on June 3rd, 1998. FIMMDA is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.

Q8. चेक बाउंसिंग के मामले में अनुमत सजा क्या है?
(a) जेल
(b) बाउंस चेक के मूल्य के बराबर जुर्मना है
(c) बाउंस चेक के मूल्य के दोगुना जुर्मना
(d) मौद्रिक जुर्माना और कारावास
(e) इनमें से कोई नहीं 

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Monetary fine and imprisonment, In case of cheque bouncing, is the permissible punishment.


Q9. आर्थिक मामलों की कैबिनेट कमेटी ने पुनर्गठित _________________ योजना को मंजूरी दे दी है जिसका उद्देश्य ग्रामीण स्थानीय निकायों को स्व-टिकाऊ, वित्तीय रूप से स्थिर और अधिक कुशल बनाना है.
(a) सर्व शिक्षा अभियान
(b) कुल स्वच्छता अभियान
(c) राष्ट्रीय ग्रामीण स्वास्थ्य मिशन
(d) राष्ट्रीय ग्राम स्वराज अभियान
(e) राष्ट्रीय अनुवाद मिशन

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan at Ramnagar, tribal-dominated district of Madhya Pradesh on the occasion of National Panchayati Raj Day (24 April). The scheme aims to strengthen the country’s Panchayati Raj system and address critical gaps that hinder its success.It is Central Government sponsored scheme that aims at making rural local bodies self-sustainable, financially stable and more efficient.

Q10. कौन सा राज्य महिला विज्ञान कांग्रेस (डब्ल्यूएससी-2018) के 7 वें संस्करण की मेजबानी कर रहा है?
(a) कर्नाटक
(b) उत्तर प्रदेश
(c) मणिपुर
(d) हरयाणा
(e) इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. The 7th edition of the Women Science Congress (WSC-2018) has inaugurated by West Bengal Governor Keshari Nath Tripathi at Manipur University, Imphal.



Q11. किस शहर ने 6 वें यूएस-इंडिया एविएशन शिखर सम्मेलन 2018 की मेजबानी की?
(a) नई दिल्ली
(b) बैंगलोर
(c) चंडीगढ़
(d) पुणे
(e) मुंबई

Show Answer
S11. Ans.(e)
Sol. The 6th US-India Aviation Summit was formally inaugurated by Union Minister for Civil Aviation, Suresh Prabhu in Mumbai

Q12. अमेरिकी सीनेट ने _________ की केंद्रीय खुफिया एजेंसी (CIA) की पहली महिला निदेशक के रूप में पुष्टि की. 
(a) जेन ओ'मेरिया सैंडर्स
(b) गीना हस्पेल
(c) पामेला ब्रूक्स गान
(d) जुडी जेन्साफ्ट
(e) के नोर्टो

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. The US Senate confirmed Gina Haspel as the first female director of Central Intelligence Agency (CIA). Gina Haspel's confirmation in a 54-45 vote follows a partisan fight among senators about the CIA's Bush-era use of techniques such as waterboarding.

Q13. माही बजाज सागर बांध किस राज्य के बंसवाड़ा जिले में माही नदी पर स्थित है?
(a) महाराष्ट्र
(b) गुजरात
(c) राजस्थान
(d) पंजाब
(e) इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Mahi Bajaj Sagar Dam is a dam across the Mahi River. It is situated 16 kilometres from Banswara town in Banswara district Rajasthan, India. The dam was constructed between 1972 and 1983 for the purposes of hydroelectric power generation and water supply. It is the second largest dam in Rajasthan. It is named after Jamnalal Bajaj.

Q14. सऊदी अरब की मुद्रा क्या है?
(a) पेसो
(b) रियाल
(c) लियोन
(d) कोरूना
(e) रियाल

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Saudi Arabia is a desert country encompassing most of the Arabian Peninsula, with Red Sea and Persian (Arabian) Gulf coastlines, Known as the birthplace of Islam. The Saudi riyal is the currency of Saudi Arabia.

Q15. पी पी लक्ष्मण, का केरल के कन्नूर में निधन हो गया है. वे किस क्षेत्र से संबंधित थे?
(a) राजनीति
(b) पत्रकारिता
(c) खेल
(d) फिल्म उद्योग
(e) इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. P P Lakshmanan, has passed away at Kannur in Kerala. He was related to sports.