Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 13th July 2018 (in Hindi)

प्रिय पाठकों,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 13th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th July

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्थैतिक जीके और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!

Q1. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने ___________नामक भारतीय पुरातत्व सर्वेक्षण की नई मुख्यालय इमारत का उद्घाटन नई दिल्ली में किया.
(a) खनिज भवन
(b) उद्योग भवन
(c) धारोहर भवन
(d) पुरातन भवन
(e) वसुधा भवन

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the new Headquarters building of the Archaeological Survey of India named "Dharohar Bhavan" in New Delhi. The new Headquarters building is equipped with state-of-the-art facilities, including energy-efficient lighting and rainwater harvesting.

Q2. कौन सा देश पुनर्निर्माण और विकास (EBRD) के लिए यूरोपीय बैंक का 69वां शेयरधारक बन गया है.
(a) श्री लंका
(b) भारत
(c) इंडोनेशिया
(d) ओमान
(e) पाकिस्तान

S2. Ans.(b)
Sol. India has become the 69th shareholder of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). This move paved the way for more joint investment with Indian companies across the bank’s regions of operation.

Q3. निम्नलिखित में से किस राज्य सरकार ने 39 करोड़ रुपये की "सीमा दर्शन" परियोजना के लिए सैद्धांतिक मंजूरी दे दी है?
(a) केरल
(b) कर्नाटक
(c) ओडिशा
(d) गुजरात
(e) असम

S3. Ans.(d)
Sol. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has given in-principle approval for the 39-crore rupees ‘Seema Darshan’ project for developing more infrastructure facilities from T-Junction to Zero Point at Nadabet near Suigam in Banaskantha district to instil patriotism through a unique Gujarat initiative for border tourism.

Q4. पहले अंतर्राष्ट्रीय पर्यटन मार्ट का आयोजन प्रमुख अंतर्राष्ट्रीय यात्रा मार्टों की तर्ज पर भारत के लिए वैश्विक पर्यटन मार्ट बनाने के लिए सितंबर 2018 में ________ में किया जाएगा.
(a) बेंगलुरु
(b) गांधीनगर
(c) नई दिल्ली
(d) राजकोट
(e) अलवर

S4. Ans.(c)
Sol. The first India Tourism Mart will be organized in New Delhi in September 2018 to create a global tourism mart for India on lines of major international travel marts. Tourism Minister K J Alphons announced that the 3 days long event will boost the tourism sector in the country.

Q5. एशिया कप विश्व तीरंदाजी रैंकिंग टूर्नामेंट चरण 3 में भारत ने चार पदक जीते हैं. टूर्नामेंट ______________ में आयोजित किया गया था.
(a) जकार्ता
(b) ताइपे
(c) सियोल
(d) बीजिंग
(e) टोक्यो

S5. Ans.(b)
Sol. India has bagged four medals in the Asia Cup World Archery Ranking Tournament Stage 3 in Taipei, Taiwan. The feat comprised 3 silver medals and a bronze. India also finished joint third with Iran in the championship. India ended their campaign behind toppers Korea and hosts Chinese Taipei.

Q6. भारत के किस अनुभवी आध्यात्मिक नेता का पुणे, महाराष्ट्र में 99 वर्ष की आयु में निधन हो गया था.
(a) लाल बेहरी डे
(b) बाबा स्वामीनाथन
(c) रंगनाथन डे
(d) दादा वासवानी
(e) अन्नू कामथ

S6. Ans.(d)
Sol. Spiritual leader Dada Vaswani passed away at the age of 99 in Pune, Maharashtra. He was chief of Sadhu Vaswani Mission in Pune that is named after his uncle TL Vaswani. Acclaimed as a humanitarian, philosopher, educator, orator and non-sectarian spiritual leader, Vaswani was also known for promoting vegetarianism and animal rights.

Q7. फोर्ब्स ने अमेरिका की सबसे पुरानी स्व-निर्मित महिलाओं की अपनी चौथी वार्षिक अनुसूची जारी की है. इस सूची में _____________ शीर्ष पर थे.
(a) डियान हैंड्रिक्स
(b) मैरियन इलिच
(c) काइली जेनर
(d) जुडी फाल्कनर
(e) मेग व्हाईटमैन

S7. Ans.(a)
Sol. Forbes released its fourth annual list of America’s Richest Self-Made Women. These 60 women, who have a record combined net worth of $71 billion, up 15% from $61.5 billion in 2017. The minimum net worth needed to make this year’s list is $320 million, up from $260 million last year. Diane Hendricks, co-founder and chairman of ABC Supply, the nation’s largest roofing distributor, reclaims the top spot, with a net worth of $4.9 billion.

Q8. किस पेमेंट्स बैंक को भारतीय रिज़र्व बैंक (आरबीआई) से नए ग्राहकों को लेने शुरू करने के लिए आवश्यक अनुमोदन प्राप्त हुआ है?
(a) आदित्य बिड़ला नुवो
(b) एयरटेल भुगतान बैंक
(c) इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक
(d) पेटीएम भुगतान बैंक
(e) वोडाफोन एम-पेसा

S8. Ans.(b)
Sol. Airtel Payments Bank has received requisite approvals from the Reserve Bank of India (RBI) to begin taking new customers. Also, Aadhaar-issuing authority UIDAI has allowed it to use the 12-digit unique identification number-based e-KYC.

Q9. कृषि और ग्रामीण विकास के नेशनल बैंक (नाबार्ड) ने हाल ही में अपना 37वां फाउंडेशन दिवस मनाया है यह ____________ को था.
(a) 1 जुलाई
(b) 9 जुलाई
(c) 12 जुलाई
(d) 5 जुलाई
(e) 10 जुलाई 

S9. Ans.(c)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has completed 36 years of service to the nation and celebrated the 37th Foundation Day on 12th July. A national seminar on 'Collectivisation and Market linkages: Farmers Producers Organizations' was organized in Mumbai.

Q10. पुनर्निर्माण और विकास के यूरोपीय बैंक 1991 में बर्लिन की दीवार के पतन के बाद स्थापित एक बहुपक्षीय विकास बैंक है. इसका मुख्यालय ____________ में है.
(a) मनीला
(b) लंदन
(c) जकार्ता
(d) जिनेवा
(e) कुआला लम्पुर

S10. Ans.(b)
Sol. European Bank for Reconstruction and Development is a multilateral development bank set up in 1991 after the fall of the Berlin Wall. Suma Chakrabarti is the President of EBRD. It headquarters in London, UK.

Q11. HDFC बैंक की सहायक कंपनी का नाम बताएं जिसने हाल ही में फेसबुक मैसेंजर पर अपने आभासी सहायक आर्य के माध्यम से म्यूचुअल फंड्स ट्रांजैक्शनल क्षमताओं के लॉन्च की घोषणा की है.
(a) ग्रुह फाइनेंस लिमिटेड
(b) एचडीएफसी लाइफ
(c) एचडीएफसी फंड
(d) एचडीएफसी सिक्योरिटीज
(e) एचडीएफसी होल्डिंग्स लिमिटेड

S11. Ans.(d)
Sol. HDFC securities announced the launch of Mutual Funds transactional capabilities on Facebook Messenger through their virtual assistant, Arya. A subsidiary of HDFC Bank, HDFC securities rolled out a theme called “The Pace of Innovation” which is structured to innovate and provide intuitive and relevant digital solutions to customers and this effort, is in line with the vision.

Q12. निम्नलिखित बैंकों में से किस के साथ, भारतीय सेना ने रक्षा वेतन पैकेज पर एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) भारतीय स्टेट बैंक
(b) बैंक ऑफ बड़ौदा
(c) इलाहाबाद बैंक
(d) इंडियन ओवरसीज बैंक
(e) सिंडिकेट बैंक

S12. Ans.(a)
Sol. An MoU was signed between the Indian Army and State Bank of India on the Defence Salary Package. The signing-in ceremony was chaired by the Director-General (MP&PS), Lt Gen SK Saini in Mumbai. The first MoU between SBI and the Indian Army was signed in 2011 and was renewed on 23 Feb 2015. This MoU will benefit a large number of serving and retired Army personnel who are having their accounts with SBI.

Q13. केंद्रीय सांख्यिकी कार्यालय द्वारा जारी आंकड़ों के मुताबिक औद्योगिक उत्पादन वृद्धि मुख्य रूप से विनिर्माण और बिजली क्षेत्रों और अन्य कारणों के सुस्त प्रदर्शन के कारण मई में सात महीने के कितनी प्रतिशत निम्न स्तर पर आ गई है?
(a) 3.9%
(b) 3.2%
(c) 3.7%
(d) 2.4%
(e) 2.8%

S13. Ans.(b)
Sol. Industrial production growth slipped to a seven-month low of 3.2% in May mainly due to sluggish performance of manufacturing and power sectors and other reasons, according to the data released by the Central Statistics Office. The manufacturing sector, which constitutes 77.63% of the index, grew by just 2.8% in May, marginally up from 2.6% in the corresponding period last year.

Q14. दुनिया के सबसे ऊंचे ज्वालामुखी का नाम बताएं जिस पर भारत के सत्यरूप सिद्धांत ने सफलतापूर्वक चढ़ाई की और ऐसा करने वाले वो दूसरे भारतीय पर्वतारोही बन गये.
(a) मोंटे पिसिस
(b) नेवाडो ट्रेज़ क्रूसेस
(c) माउंट टिपस
(d) माउंट ओजोस डेल सलाडो
(e) माउंट पुलर

S14. Ans.(d)
Sol. Satyarup Siddhanta has become the second Indian mountaineer after Malli Mastan Babu to climb Mt Ojos del Salado, the highest volcano in the world. Ojos del Salado is a stratovolcano (a volcano built up of alternate layers of lava and ash) in the Andes on the Argentina-Chile border and the highest active volcano in the world at 6,893 metres (22,615 ft).

Q15. एशिया कप विश्व तीरंदाजी रैंकिंग टूर्नामेंट चरण 3 में भारत ने चार पदक जीते हैं और तीसरे स्थान पर है. निम्नलिखित में से कौन सी टीम मेडल टैली में शीर्ष पर है?
(a) चीन
(b) ताइवान
(c) ईरान
(d) जापान
(e) कोरिया

S15. Ans.(e)
Sol. India has bagged four medals in the Asia Cup World Archery Ranking Tournament Stage 3 in Taipei, Taiwan. The feat comprised 3 silver medals and a bronze. India also finished joint third with Iran in the championship. India ended their campaign behind toppers Korea and hosts Chinese Taipei. 




Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF