Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 11th July 2018 (in Hindi)

प्रिय पाठकों,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 11th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 11th July

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्थैतिक जीके और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!

Q1. आवास और शहरी मामले मंत्रालय ने ISCF और ISCI कार्यक्रम शुरू किया है जो युवाओं को शहरी नियोजन और शासन के पहलुओं का अनुभव करने का अवसर प्रदान करेगा. ISCF का अर्थ ____________ है.
(a) Indian Smart City Followers
(b) India Smart Cities Fellowship
(c) Indian Smart Cities Fund
(d) Indian Smart City Ferro
(e) India Smart City Finance

S1. Ans.(b)
Sol. Mr Hardeep S Puri, Minister of State (I/C), Ministry of Housing and Urban Affairs has launched India Smart Cities Fellowship (ISCF) and Internship (ISCI) program that will provide the youth with an opportunity to experience the aspects of Urban planning and governance. 'Smart Cities Digital Payments Awards 2018' was also launched which is intended to promote ‘Digital India’ and ease of living for India’s urban residents by promoting digital payments and encouraging Smart Cities to adopt innovative digital payments initiatives.

Q2. भारत और दक्षिण कोरिया ने हाल ही में नई दिल्ली में ___________ के क्षेत्र में पांच समझौता ज्ञापनों पर हस्ताक्षर किए हैं.
(a) रक्षा
(b) स्वास्थ्य
(c) कला और शिल्प
(d) विज्ञान और तकनीक
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S2. Ans.(d)
Sol. India and South Korea have signed five MoUs in the field of Science and Technology in New Delhi. Science and Technology Minister, Dr Harsh Vardhan and his South Korean counterpart You Young Min signed three MoUs which are Programme of Cooperation 2018-21, Establishment of Future Strategy Group and Cooperation in Biotechnology and Bio-economy.

Q3. एशियाई विकास बैंक (ADB) ने निम्न में से किस राज्य में सोन नहर की 503 मिलियन अमेरिकी डॉलर की परियोजना को मंजूरी दी है जो इस क्षेत्र में कृषि क्षेत्र को काफी लाभ पहुंचाएगी?
(a) उत्तराखंड
(b) बिहार
(c) असम
(d) मेघालय
(e) पंजाब

S3. Ans.(b)
Sol. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in Shahabad-Bhojpur region of Bihar which would benefit the agriculture sector immensely in the region. Power and New & Renewable Energy Minister RK Singh held a meeting with the officials from the ADB and the finance ministry to review the progress of lining project of the Son canal.

Q4. बोरिस जॉनसन ने सरकार की ब्रेक्सिट योजना के विरोध में पद से इस्तीफा देने के बाद ब्रिटिश प्रधान मंत्री थेरेसा मई को ----------------------के विदेश सचिव के रूप में नियुक्त किया.
(a) जेरेमी हंट
(b) डेविस डेविड
(c) फिलिप हैमंड
(d) डेविड मिलिबैंड
(e) विलियम हेग

S4. Ans.(a)
Sol. British Prime Minister Theresa May appointed Jeremy Hunt as Foreign Secretary. This appointment has come after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.

Q5. सांख्यिकी और कार्यक्रम कार्यान्वयन मंत्रालय (MoSPI) ने किस शहर में 'डाटा फॉर न्यू इंडिया' पर दो दिवसीय अंतरराष्ट्रीय गोल मेज सम्मेलन का आयोजन किया है.
(a) मुंबई
(b) बैंगलोर
(c) नई दिल्ली
(d) चेन्नई
(e) कोचीन

S5. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI) has organised a two-day International Round Table Conference on 'Data for New India' in New Delhi. The objective of the Round Table Conference was to identify innovative ideas for improving the statistical system in India, taking cue from the best practices followed in advanced countries like Canada, UK and Australia.

Q6. उस मंत्रालय / संस्थान का नाम बताएं जिसने हाल ही में केंद्र की प्रमुख योजना आयुष्मान भारत के कार्यान्वयन के अनुरूप एक साझा डिजिटल हेल्थकेयर इंफ्रास्ट्रक्चर, 'नेशनल हेल्थ स्टैक' (एनएचएस) के ब्लूप्रिंट का अनावरण किया है.
(a) स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय
(b) नीति आयोग
(c) क्रिस
(d) भारतीय स्वास्थ्य संगठन
(e) सीएसआईआर

(e) CSIR
S6. Ans.(b)
Sol. The central government think tank NITI Aayog has unveiled the blueprint of 'National Health Stack' (NHS), a shared digital healthcare infrastructure. The blueprint is in line with the implementation of the Centre’s flagship scheme Ayushman Bharat and other public healthcare programmes in the country. According to a consultation paper titled ‘National Health Stack Strategy an Approach’, the National Health Stack will facilitate the collection of comprehensive healthcare data across the country.

Q7. भारतीय विश्वविद्यालय संघ (एआईयू), नई दिल्ली के 97वें राष्ट्रपति के रूप में कार्यभार संभालने वाले व्यक्ति का नाम बताएं.
(a) डॉ उत्तम ढिल्लन
(b) विश्वास पटेल
(c) आदर्श कुमार गोयल
(d) डॉ संदीप संचेती
(e) प्रो. सरस्वती प्रसाद

S7. Ans.(d)
Sol. Dr. Sandeep Sancheti, Vice Chancellor of SRM Institute of Science and Technology (SRMIST) has assumed charge as the 97th President of the Association of Indian Universities (AIU), New Delhi. The AIU has currently more than 720 members represented by Vice Chancellors.

Q8. भारतीय रेलवे ने हाल ही में पहली डबल स्टैक बौना कंटेनर सेवाओं का शुभारम्भ किया है. इस मालगाड़ी ट्रेन को _____________ से ध्वजांकित किया गया था.
(a) जयपुर
(b) अलवर
(c) राजकोट
(d) जैसलमेर
(e) अजमेर

S8. Ans.(c)
Sol. Under the guidance of Piyush Goyal, Minister of Finance, Corporate Affairs, Railways and Coal, in order to capture the lost traffic through the new delivery model for domestic cargo, Indian Railways has introduced Double Stack Dwarf Container Services. This freight train was flagged off from Western Railway’s Rajkot railway station on its maiden commercial run.


Q9. वैज्ञानिकों ने दुनिया के सबसे पुराने रंगों की खोज की है. 1.1 अरब वर्ष के उज्ज्वल गुलाबी रंगद्रव्य, निम्नलिखित में से किस मरूस्थल की चट्टानों के नीचे से निकाले गए?
(a) अटाकामा मरूस्थल
(b) गोबी मरूस्थल
(c) नामीब मरूस्थल
(d) अंटार्कटिका
(e) सहारा मरूस्थल

S9. Ans.(e)
Sol. Scientists have discovered the world's oldest colours. 1.1 billion-year-old bright pink pigments, extracted from rocks deep beneath the Sahara desert in Africa, have finally been traced.


Q10. एशियाई विकास बैंक 1966 में स्थापित एक क्षेत्रीय विकास बैंक है. यह मुख्यालय _______________ में है.
(a) जिनेवा
(b) न्यूयॉर्क
(c) पेरिस
(d) मनीला
(e) बर्लिन

S10. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966. Headquarters of ADB is in Manila, Philippines. Takehiko Nakao is Present President of the Asian Development Bank.

Q11. दूरसंचार मंत्रालय ने वोडाफोन इंडिया और _____________ के विलय को मंजूरी दी जो देश का सबसे बड़ा मोबाइल सेवा ऑपरेटर बनाएगा.
(a) एयरसेल
(b) आइडिया सेलुलर लिमिटेड
(c) टेलीनॉर
(d) एयरटेल
(e) टाटा डोकोमो

S11. Ans.(b)
Sol. The telecom ministry approved the merger of Vodafone India and Idea Cellular Ltd. that will create the country’s largest mobile services operator. The Department of Telecom has cleared the Vodafone-Idea merger, but both companies will have to meet conditions for final approval. The department has asked Idea Cellular to pay Rs 3,926 crore in cash for Vodafone spectrum and furnish a bank guarantee of Rs 3,342 crore.

Q12. The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to six instiQ12. केंद्र सरकार ने सार्वजनिक और निजी क्षेत्रों सहित छह संस्थानों को इंस्टिट्यूशन ऑफ़ एमिनेंस (IoEs) की स्थिति प्रदान की है. निम्नलिखित विश्वविद्यालयों में से कौन सा विश्वविद्यालय उन विश्वविद्यालयों की सूची में नहीं है?
1. जियो इंस्टीट्यूट बाई रिलायंस फाउंडेशन,
2. वेल्लोर इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी
3. मणिपाल उच्च शिक्षा अकादमी 
4. बनारस हिंदू विश्वविद्यालय
5. आईआईएससी बैंगलोर
(a) केवल (1)
(b) केवल (2)
(c) (1) और (2) दोनों
(d) (2) और (4) दोनों
(e) (3) और (5) दोनों

S12. Ans.(d)
Sol. The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to six institutions including 3 from Public Sector and 3 from Private Sector. The decision was taken on the basis of the recommendations given by an Empowered Expert Committee (EEC).
Three Public Universities granted the Institutions of Eminence (IoEs) status:
1. Indian Institute of Technology (IIT)-Bombay,
2. IIT-Delhi,
3. IISc Bangalore.
Three Private Universities granted the Institutions of Eminence (IoEs) status:
1. Jio Institute by Reliance Foundation,
2. BITS Pilani,
3. Manipal Academy of Higher Education.

Q13. 1989 में संयुक्त राष्ट्र विकास कार्यक्रम की तत्कालीन शासी परिषद द्वारा विश्व जनसंख्या दिवस की स्थापना की गई थी और इसे ___________ पर विश्व स्तर पर आयोजित किया गया है.
(a) 3 जुलाई
(b) 11 जुलाई
(c) 17 जुलाई
(d) 7 जुलाई
(e) 27 जुलाई

S13. Ans.(b)
Sol. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989. The theme of WPD 2018 is 'Family Planning is a Human Right'. This day seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues.

Q14. दक्षिण कोरिया की मुद्रा क्या है?
(a) रॅन्मिन्बी
(b) येन
(c) वॉन
(d) क्रौन
(e) डॉलर

S14. Ans.(c)
Sol. South Korea Capital- Seoul, Currency- South Korean won.

Q15. विश्व जनसंख्या दिवस 2018 का विषय क्या है?
(a) Investing in teenage girls
(b) Family, The international community
(c) Family is the Priority
(d) Family Planning is a Human Right
(e)दिए गए विषय में से कोई भी सत्य नहीं

S15. Ans.(d)
Sol. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989. The theme of WPD 2018 is 'Family Planning is a Human Right'. This day seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues.




Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF