General Awareness for SBI PO/Clerk Exam: 13th June 2018

प्रिय पाठकों,

General Awareness for Bank of India SO Exam: 6th June 2018


Current Affairs and General Awareness Questions

करेंट अफेयर्स के साथ-साथ बैंकिंग क्षेत्र का पर्याप्त ज्ञान होने के कारण किसी भी बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग में अच्छा प्रदर्शन करना महत्वपूर्ण है। आपको पता होना चाहिए कि दुनिया भर में क्या हो रहा है। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है,  और वह है सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक GK और करेंट अफेयर्स जैसे कई अनुभाग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जिसे बैंकिंग परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद के लिए Adda247 द्वारा प्रदान किया जा रहा है।


Q1. किस F1 रेसर ने बहरीन ग्रांड प्रिक्स 2018 का खिताब जीता है?
(a) सेबस्टियन वेट्टेल
(b) वाल्टेरी बाटसा
(c) लुईस हैमिल्टन
(d) निको रोसबर्ग
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है

S1. Ans.(a)
Sol. Ferrari's Sebastian Vettel won his second Grand Prix in as many races, at the Bahrain Grand Prix, while Mercedes' Valtteri Bottas finished second by just 0.699 seconds.

Q2. एक ________ के रूप में बॉलीवुड अभिनेत्री अनुष्का शर्मा को उनकी सफल फिल्मों के लिए दादा साहब फाल्के उत्कृष्टता पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा.
(a) अभिनेता
(b) निर्देशक
(c) निर्माता
(d) नृत्यक
(e) लेखक

S2. Ans.(c)
Sol. Bollywood actor Anushka Sharma will be awarded the Dadasaheb Phalke Excellence Award for her successful movies as a producer.

Q3. एक ऐसा कदम जो अस्थाई बांड उत्पाद को धीमा कर देगा, सरकार के परामर्श से आरबीआई ने केंद्रीय सरकारी प्रतिभूतियों में एफपीआई निवेश सीमा में वृद्धि की है. FPI का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Forex Portfolio Investors
(b) Foreign Portfolio Investors
(c) Foreign Profile Investors
(d) Forex Portfolio Incomes
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है

S3. Ans.(b)
Sol. In a move that could temporarily soften bond yields, the Reserve Bank of India, in consultation with the Government, hiked the foreign portfolio investors (FPI) investment limit in Central government securities (G-Sec) from 5% of outstanding stock now to 5.5% in FY2019 and 6% in FY2020.

Q4. ड्यूश बैंक के नए सीईओ के रूप में नियुक्त हुए व्यक्ति का नाम बताइए.
(a) गर्थ रिची
(b) जॉन क्रैन
(c) कार्ल वॉन रोहर
(d) जेम्स पोडर
(e) क्रिस्चियन स्विंग

S4. Ans.(e)
Sol. Deutsche Bank AG named Christian Sewing as the Chief Executive officer of the Bank. He has replaced John Cryan. Sewing will take over with immediate effect.

Q5. बैंकिंग वित्तीय सम्बन्ध में DBOD का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Derivative of Banking Operations & Development
(b) Department of Bureau Operations & Development
(c) Department of Banking Operations & Development
(d) Department of Banking Organisations & Development
(e) Department of Board Operations & Development

S5. Ans.(c)
Sol. The Department of Banking Operations & Development (DBOD) is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the B.R. Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies. Its functions broadly relate to prescription of regulations for compliance with provisions of Banking Regulation Act on establishment of banks such as licensing, branch expansion, maintenance of statutory liquidity, management and operations, amalgamation, reconstruction and liquidation of banking companies and issue of guidelines on Prudential Norms relating to Capital Adequacy, investments and loans. In order to achieve its objective, it has to maintain a flexible organizational set-up with activities in tune with the time.

Q6. निम्न में से शहर में, FSF को पहली बार संयोजित की गई थी? 
(a) नई दिल्ली
(b) वाशिंगटन
(c) न्यूयॉर्क
(d) पेरिस
(e) जिनेवा

S6. Ans.(b)
Sol. The FSF was first convened in April 1999 in Washington.

Q7. फाइनेंशियल स्टेबिलिटी फोरम एक प्रमुख समूह था जिसमें वित्त मंत्रालय, केंद्रीय बैंकर और अंतरराष्ट्रीय वित्तीय निकाय जैसे प्रमुख वित्तीय वित्तीय संस्थान शामिल थे. वित्तीय स्थिरता फोरम का मुख्यालय कहां है? 
(a) बीजिंग
(b) वियना
(c) न्यूयॉर्क
(d) पेरिस
(e) बेसल

S7. Ans.(e)
Sol. The Financial Stability Forum was a group consisting of major national financial authorities such as finance ministries, central bankers, and international financial bodies. the headquarters of Financial Stability Forum is in Basel, Switzerland.

Q8. 2006 के बाद से पहली बार राष्ट्रमंडल खेलों में भारतीय पुरुषों की टेबल टेनिस टीम स्पर्धा में __________ को हरा कर स्वर्ण पदक जीत लिया है?
(a) स्विट्जरलैंड
(b) नाइजीरिया
(c) जापान
(d) चीन
(e) संयुक्त राज्य अमेरिका

S8. Ans.(b)
Sol. India defeated Nigeria to clinch gold in the men's table tennis team event at the Commonwealth Games for the first time since 2006. With this, India joined England to bag second-most table tennis gold medals (5) at CWG.

Q9. मस्वती III ______________ का राजा है
(a) केन्या
(b) स्वाजीलैंड
(c) मोरक्को
(d) घाना
(e) इथियोपिया

S9. Ans.(b)
Sol. Mswati III is the King of an African Nation Swaziland.

Q10. निम्नलिखित में से किस देश में, 'जल, पर्यावरण और जलवायु परिवर्तन पर: “ज्ञान साझाकरण और भागीदारी” पर एक अंतरराष्ट्रीय सम्मेलन हाल ही में आयोजित किया गया?
(a) बांग्लादेश
(b) भूटान
(c) नेपाल
(d) चीन
(e) इंडिया

S10. Ans.(c)
Sol. An international conference on ‘Water, Environment and Climate Change: Knowledge Sharing and Partnership’ started in Kathmandu, Nepal. The three-day event is being organised by the Department of Water Supply and Sewerage and Govt of Nepal.

Q11. उस घटना का नाम बताएं जिसमें भारतीय शूटर हीना सिद्धु ने राष्ट्रमंडल खेलों में रिकॉर्ड जीत दर्ज कर स्वर्ण पदक जीता.
(a) 10मीटर एयर पिस्टल इवेंट
(b) डबल ट्रैप इवेंट
(c) 50मीटर पिस्टल इवेंट
(d) 25 मीटर पिस्टल इवेंट
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S11. Ans.(d)
Sol. Indian shooter Heena Sidhu set Commonwealth Games record to win gold in women's 25m pistol shooting event. This is Sidhu's second medal at CWG 2018, after winning silver in women's 10m air pistol.

Q12. गुजरात के गवर्नर कौन हैं?
(a) दु्रदादी मुर्मू
(b) आचार्य देव व्रत
(c) ओम प्रकाश कोहली
(d) एन एन वोहरा
(e) वाजुभाई वाला

S12. Ans.(c)
Sol. Om Prakash Kohli is Governor of Gujarat and a former member of Rajya Sabha. He was president of the Delhi unit of the Bharatiya Janata Party in 1999-2000. He served as a member of the Rajya Sabha from 1994 to 2000. He has been president of the Delhi University Teacher’s Association (DUTA) and of the ABVP.

Q13. नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान रेल मंत्री कौन हैं?
(a) पियुष गोयल
(b) कालराज मिश्रा
(c) जगत प्रकाश नड्डा
(d) रविशंकर प्रसाद
(e) सुरेश प्रभु

S13. Ans.(a)
Sol. Piyush Vedprakash Goyal is an Indian politician. He is currently serving as the Minister of Railways and Coal in the Government of India.

Q14. बुल्गारिया की राजधानी है? 
(a) नासाउ
(b) ब्रिजटाउन
(c) येरेवान
(d) सोफिया
(e) ओटावा

S14. Ans.(d)
Sol. Sofia is the capital of the Balkan nation of Bulgaria. It’s in the west of the country, below Vitosha Mountain. The city’s landmarks reflect more than 2,000 years of history, including Greek, Roman, Ottoman and Soviet occupation. Currency of Bulgaria is Lev.

Q15. निम्न में से किस शहर में, उप राष्ट्रपति एम. वेंकैया नायडू ने विश्व होम्योपैथी दिवस पर एक वैज्ञानिक सम्मेलन का उद्घाटन किया?
(a) बेंगलुरु
(b) नई दिल्ली
(c) वाराणसी
(d) इंदौर
(e) नागपुर

S15. Ans.(b)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated a scientific convention on the World Homeopathy Day in New Delhi. The day is observed to commemorate the birth anniversary of Homoeopathy founder Dr Christian Friedrich Samuel Hahnemann (10 April 1755). 







Print Friendly and PDF