Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 14th June 2018

प्रिय पाठकों,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th June

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्थैतिक जीके और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!!

Q1. राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ग्रीस, सूरीनाम और क्यूबा के तीन देशों के दौरे पर जाएंगे. सूरीनाम की राजधानी क्या है?
(a) मोगादिशू
(b) एडेन
(c) हवाना
(d) एथेंस
(e) पारामारिबो

S1. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind will embark on a three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba recently. Paramaribo is the capital city of Suriname.

Q2. भारतीय मुक्केबाजों ने ________ में उमाखानोव मेमोरियल टूर्नामेंट में एक स्वर्ण और दो रजत पदक जीते है.
(a) जापान
(b) कनाडा
(c) फ्रांस
(d) रूस
(e) जर्मनी

S2. Ans.(d)
Sol. Indian boxers bagged one Gold and two Silver medals at the Umakhanov Memorial Tournament in the Russian city of Kaspiysk. Saweety Boora won the coveted yellow metal in the Women’s 75 kg category after beating Anna Anfinogenova (Russia) in the Final.

Q3. स्वच्छ भारत मिशन के प्रमुख परियोजना स्वच्छ आइकोनिक प्लेस (SIP) के तीसरे चरण के तहत कितनी नई प्रतिष्ठित साइटें शामिल की गई हैं.
(a) बीस
(b) पंद्रह
(c) दस
(d) एक
(e) पांच

S3. Ans.(c)
Sol. Ten new iconic sites have been taken up under Phase III of the flagship project Swachh Iconic Places (SIP) of the Swachh Bharat Mission. The project envisioned by the Prime Minister is being coordinated by Ministry of Drinking Water and Sanitation with the support of State governments and local administration.

Q4. BCCI वार्षिक पुरस्कार समारोह में लगातार दो सत्रों (2016-17 और 2017-18) के लिए प्रतिष्ठित पोली उम्रिगर ट्रॉफी (क्रिकेटर ऑफ द ईयर) का पुरस्कार जितने वाले क्रिकेटर का नाम बताइए?
(a) युवराज सिंह
(b) विराट कोहली
(c) महेंद्रसिंह धोनी
(d) रोहित शर्मा
(e) मिथाली राज

S4. Ans.(b)
Sol. Indian captain Virat Kohli has received the prestigious Polly Umrigar Trophy (Cricketer of the Year) award for two consecutive seasons (2016-17 and 2017-18) at the BCCI Annual Awards function.

Q5. निम्नलिखित में से किसे (मरणोपरांत) सीके नायडू लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार से सम्मानित किया गया?
(a) पंकज रॉय
(b) सुधा शाह
(c) अंशुमन गायकवाड़
(d) डायना एडुलजी
(e) बुद्ध कुंडन

S5. Ans.(a)
Sol. Pankaj Roy, who held Test cricket’s world record opening partnership of 413 with Vinoo Mankad for a little over 51 years, was conferred the Col. C.K. Nayudu Life Time Achievement Award (posthumous).

Q6. सरकार ने अधिक लाभार्थियों को आकर्षित करने के लिए अपनी किफायती आवास योजना प्रधान मंत्री आवास योजना-शहरी (PMAY-U) के तहत ब्याज सब्सिडी के लिए पात्र घरों के कार्पेट क्षेत्र में ______ की वृद्धि को मंजूरी दे दी है.
(a) 37%
(b) 33%
(c) 12%
(d) 10%
(e) 20%

S6. Ans.(b)
Sol. The government has approved a 33% increase in carpet area of houses eligible for interest subsidy under its affordable housing scheme Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) to attract more beneficiaries.

Q7. केंद्र सरकार ने _______ में भारत का पहला राष्ट्रीय पुलिस संग्रहालय स्थापित करने की घोषणा की है. 
(a) मुंबई
(b) पटना
(c) चेन्नई
(d) कोलकाता
(e) नई दिल्ली

S7. Ans.(e)
Sol. The Union Government has announced to establish India’s first national police museum in Lutyens' Delhi. The museum is expected to be inaugurated on 21st October 2018 on the occasion of Police Commemoration Day.

Q8. हाल ही में किसे संघ लोक सेवा आयोग (यूपीएससी) के कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में कार्य करने के लिए नियुक्त किया गया है?
(a) अरविंद सक्सेना
(b) विनय मित्तल
(c) शरद कुमार
(d) एम.के जैन
(e) संजय मित्रा

S8. Ans.(a)
Sol. Arvind Saxena has been appointed to serve as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC). Mr. Saxena will perform the duties of the post of Chairman, UPSC with effect from June 20 till further orders or till completion of his tenure on August 7, 2020.

Q9. विश्वव्यापी हिंदी की लोकप्रियता बढ़ाने के उद्देश्य से 11वां विश्व हिंदी सम्मेलन अगस्त 2018 में ______________ में आयोजित किया जाएगा
(a) जापान
(b) चीन
(c) सिंगापुर
(d) मॉरीशस
(e) भारत

S9. Ans.(d)
Sol. The 11th World Hindi Conference will be held in Mauritius in August 2018 with an aim to increase the popularity of Hindi globally. The Union External Affairs Ministry has already undertaken the work on the international meet.

Q10. भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड (सेबी) ने विदेशों में भारतीय फर्मों की सीधी सूची के लिए नियम तैयार करने के लिए एक विशेषज्ञ समिति गठित की है. SEBI के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं?
(a) यादवेंद्र माथुर
(b) मोहम्मद मुस्तफा
(c) अजय त्यागी
(d) उर्जित पटेल
(e) एच.के. भंववाला

S10. Ans.(c)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) constituted an Expert Committee to frame rules for direct listing of Indian firms abroad. The committee will examine the economic case for permitting direct listing of Indian companies overseas and listing of Indian companies on foreign bourses in India. The committee includes nine members. SEBI Chairman is Ajay Tyagi.

Q11. किस संगठन ने बैंक ऋण की डिलीवरी के लिए ऋण प्रणाली को संशोधित करने के लिए मसौदे दिशानिर्देश जारी किए है, जिससे बैंकिंग प्रणाली से कार्यशील पूंजी सुविधा का लाभ लेने वाले बड़े उधारकर्ताओं को नियंत्रित करने के लिए नियम कठोर हो गए है.
(a) SBI
(b) RBI
(c) SEBI
(d) NABARD
(e) वित्त मंत्रालय

S11. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) released the draft guidelines to modify the loan system for delivery of bank credit, making the rules stricter to regulate larger borrowers enjoying working capital facility from the banking system.

Q12. केंद्रीय इस्पात मंत्री चौधरी बिरेंदर सिंह ने सेल, राउरकेला स्टील प्लांट (RSP) के पुनर्निर्मित ब्लास्ट फर्नेस -1 'पार्वती' को राष्ट्र के लिए समर्पित किया है. राउरकेला स्टील प्लांट किस राज्य में स्थित है:
(a) असम
(b) बिहार
(c) पश्चिम बंगाल
(d) छत्तीसगढ़
(e) ओडिशा

S12. Ans.(e)
Sol. The Union Minister of Steel, Chaudhary Birender Singh dedicated the rebuilt Blast Furnace-1 ‘Parvati’ of SAIL, Rourkela Steel Plant (RSP) to the Nation. Parvati is the first Blast Furnace of SAIL that was dedicated to the nation on 3rd February 1959 by the first President of India, Dr. Rajendra Prasad.

Q13. बिहार के मुख्यमंत्री _________ ने राज्य पुल निर्माण निगम के 875 करोड़ रुपये की 100 से अधिक योजनाओं का उद्घाटन किया और  आधारशिला रखी
(a) नवीन पटनायक
(b) रघुबर दास
(c) नीतीश कुमार
(d) ममता बनर्जी
(e) सरबानंद सोनोवाल

S13. Ans.(c)
Sol. Bihar Chief Minister Nitish Kumar inaugurated and laid foundation stones for more than 100 schemes, worth Rs 875 crore, of the state bridge construction corporation.

Q14. खादी और ग्रामोद्योग आयोग (KVIC) ने एक दिन में अधिकतम मधुमक्खी बक्से वितरित करने का एक विश्व रिकॉर्ड बनाया है. KVIC के वर्तमान अध्यक्ष कौन है?
(a) विनय कुमार सक्सेना
(b) एन एन वोहरा
(c) मेहबूबा मुफ्ती
(d) गिरिराज सिंह
(e) मदन कुमार संदिल्या

S14. Ans.(a)
Sol. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has created a world record of distributing the maximum number of bee-boxes in one day. This was achieved by the KVIC in the Zangalee Army area at Kupwara in Kashmir. Vinai Kumar Saxena is the Chairman of KVIC.

Q15. कौन सा देश फीफा विश्व कप 2018 की मेजबानी कर रहा है?
(a) अमेरीका
(b) कतर
(c) जर्मनी
(d) रूस
(e) ब्राज़िल

S15. Ans.(d)
Sol. The 2018 FIFA World Cup is the 21st FIFA World Cup, a quadrennial international football tournament contested by the men's national teams of the member associations of FIFA. Russia is hosting the FIFA World Cup 2018 from 14th June to 15th July 2018.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF