Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 13th June 2018

प्रिय पाठकों,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th June

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्थैतिक जीके और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !!!


Q1. सरकार ने आम सेवा केंद्रों के माध्यम से गांवों में ________ वाईफाई चौपालों और रेल टिकटों की डिलीवरी का शुभारंभ किया.
(a) 1,000
(b) 2,000
(c) 3,000
(d) 4,000
(e) 5,000

S1. Ans.(e)
Sol. The government has launched 5,000 Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through Common Service Centres (CSCs). It was inaugurated by Electronics and IT Minister Ravi Shankar Prasad in New Delhi. The move is aimed at transforming rural Internet connectivity through BharatNet. 

Q2. उस व्यक्ति का नाम बताइए जो अल्टीमेट फाइटिंग चैंपियनशिप हॉल ऑफ़ फेम में पहली महिला एमएमए फाइटर बनेंगी?
(a) पेज वैनजेंट
(b) क्रिस्टियन जस्टिनो
(c) गीना कैरानो
(d) रोंडा रोउसी
(e) मिशा टेट 

S2. Ans.(d)
Sol. American fighter Ronda Rousey will become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame, the UFC announced. There would be no women in UFC without Ronda Rousey. 

Q3. हर साल _________ को बाल श्रम निषेध विश्व दिवस दुनिया भर में बाल श्रमिकों की दुर्दशा के बारे में जागरूकता बढ़ाने के लिए मनाया जाता है.
(a) 10 जून
(b) 11 जून
(c) 12 जून
(d) 13 जून
(e) 14 जून

S3. Ans.(c)
Sol. The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q4. सीएससी आवश्यक सार्वजनिक उपयोगिता सेवाओं, सामाजिक कल्याण योजनाओं, स्वास्थ्य देखभाल, वित्तीय, शिक्षा और कृषि सेवाओं के वितरण के लिए अभिगम बिंदु हैं. CSCs का पूर्ण रूप क्या है-
(a) Central Service Centres
(b) Common Service Centres
(c) Customer Service Centres
(d) Common Secure Centres 
(e) Common Security Centres 

S4. Ans.(b)
Sol. Common Service Centres (CSCs) are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services, apart from host of B2C services to citizens in rural and remote areas of the country. It is a pan-India network catering to regional, geographic, linguistic and cultural diversity of the country, thus enabling the Government’s mandate of a socially, financially and digitally inclusive society.

Q5. निम्नलिखित में से किस अंतर्राष्ट्रीय संगठन ने बाल श्रम की वैश्विक सीमा और इसे खत्म करने के लिए आवश्यक कार्रवाई और प्रयासों पर ध्यान केंद्रित करने के लिए 2002 में बाल श्रम के खिलाफ विश्व दिवस का शुभारंभ किया था?
(a) अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन (ILO)
(b) विश्व व्यापार संगठन
(c) संयुक्त राष्ट्र
(d) विश्व बैंक
(e) अंतर्राष्ट्रीय वित्त निगम

S5. Ans.(a)
Sol. The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q6. नीति आयोग के अटल इनोवेशन मिशन (AIM) ने अटल टिंकरिंग लैब्स (ATL) की स्थापना के लिए _________ अतिरिक्त स्कूलों का चयन किया है, जिससे एटीएल स्कूलों की कुल संख्या 5,441 हो गई है. 
(a) 7,000
(b) 2,000
(c) 5,000
(d) 3,000
(e) 1,000

S6. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected 3,000 additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441. The selected schools shall receive a grant of Rs 20 lakh spread over the next five years to establish Atal Tinkering Labs for nurturing innovation and entrepreneurial spirit among secondary school children across India. 

Q7. किस देश ने कोरियाई प्रायद्वीप के परमाणुकरण को पूरा करने के लिए प्योंगयांग की फर्म और अविश्वसनीय प्रतिबद्धता के बदले उत्तरी कोरिया को सुरक्षा गारंटी प्रदान करने का निर्णय लिया है.
(a) संयुक्त राज्य अमेरिका
(b) चीन
(c) फ्रांस
(d) कनाडा
(e) भारत

S7. Ans.(a)
Sol. The United States has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula. 

Q8. हाल ही में किस देश में शंघाई सहयोग संगठन (एससीओ) शिखर सम्मेलन 2018 का समापन किया गया था?
(a) उज़्बेकिस्तान
(b) तजाकिस्तान
(c) भारत
(d) रूस
(e) चीन

S8. Ans.(e)
Sol. In China Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded.

Q9. स्व-रोजगार और प्रतिभा उपयोग (एसईटीयू) सहित अटल इनोवेशन मिशन (एआईएम) भारत सरकार का नवाचार और उद्यमिता की संस्कृति को बढ़ावा देने का प्रयास है. निम्नलिखित में से कौन सा अटल इनोवेशन मिशन का मुख्य कार्य है?
(a) उद्यमिता पदोन्नति
(b) अभिनव पदोन्नति
(c) विदेशी पदोन्नति
(d) दोनों (a) और (b)
(e) उपरोक्त सभी

S9. Ans.(d)
Sol. Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Its objective is to serve as a platform for promotion of world-class Innovation Hubs, Grand Challenges, Start-up businesses and other self-employment activities, particularly in technology driven areas.

The Atal Innovation Mission shall have two core functions:
Entrepreneurship promotion: through Self-Employment and Talent Utilization, wherein innovators would be supported and mentored to become successful entrepreneurs.
Innovation promotion: to provide a platform where innovative ideas are generated.

Q10. सूचना एवं संचार प्रौद्योगिकी (आईसीटी) पर एक अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन _______ में आयोजित किया जाएगा.
(a) नई दिल्ली
(b) काठमांडू
(c) बीजिंग
(d) टोक्यो
(e) मास्को

S10. Ans.(b)
Sol. An International Conference on Information and Communication Technology (ICT) will be held in Kathmandu, the capital of Nepal from June 17. The Theme of the two-day conference is “Sustainable Development Goals for Smart Society”. The conference is organized by the Federation of Computer Association Nepal (CAN).





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF