English Quiz For LIC AAO 2019
Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 
Directions (1-5): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Change required” as your answer. 
Q1. Indian exporters, especially from the employment-oriented engineering sector, suffers due to high cost of production, with the situation aggravated by the government-imposed restrictions on imports of steel, the basic raw material.
 suffer due to high cost of production
 suffer due too high cost of production
 suffer due to highly cost of production
 suffer due to high cost off production
 No change required
Solution:
"suffer due to high cost of production " is grammatically and contextually correct. 'Indian Exporters' is a plural subject here so 'suffer' will be used.
Q2. Mahatma Gandhi firmly believed that the ‘Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not for every man’s greed.
 provides enough to satisfies every man’s need
 provides enough too satisfy every man’s need
 provides enough to satisfy every mans need
 provides enough to satisfy every man’s needy
 No change required
Solution:
No change required
Q3. The philosophy of the Gita appeals because it combines metaphysical thought and practical living to enabled each one to attain the supreme goal of God realisation.
 to enable each one too attain the supreme goal
 to enable each one to attaining the supreme goal
 to enabling each one to attain the supreme goal
 to enable each one to attain the supreme goal
 No change required
Solution:
"to enable each one to attain the supreme goal" is grammatically and contextually correct.
Q4. Besides making sanitation a movement through the provision of well-designed toilets and behavioural change in rural India, the SBM (Swachh Bharat Mission) should have an extensive vision of what constitutes cleanliness.
 should have a extensive vision of what constitutes cleanliness.
 should have an extensive vision off what constitutes cleanliness.
 should have an extensive vision of what constituting cleanliness.
 should have an extensive vision of which constitutes cleanliness.
 No change required
Solution:
No change required
Q5. Over the last few years, Indian banks has been forced by the Reserve Bank of India to recognise troubled assets in their books, but their resolution has remained a challenge.
 have been force by the Reserve Bank of India to recognise
 have been forced by the Reserve Bank of India to recognise
 have been forced by the Reserve Bank of India to recognising
 have been forced by the Reserve Bank of India too recognise
 No change required
Solution:
"have been forced by the Reserve Bank of India to recognise" is grammatically and contextually correct. 'Indian Banks' is a plural subject here so 'have' will be used.
Directions (6-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 
Q6. IMMINENT
 Recent
 Approaching
 Remote
 Bygone
 Former
Solution:
Imminent: about to happen.
Q7. ENSUE
 Prescribe
 Precede
 Antedate
 Predate
 Result
Solution:
Ensue: happen or occur afterwards or as a result.
Q8. RELEGATE
 Scramble
 Downgrade
 Harbour
 Promote
 Upgrade
Solution:
Relegate: assign an inferior rank or position to.
Directions (9-10): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 
Q9. STARK
 Austere
 Grim
 Benign
 Severe
 Stern
Solution:
Stark: severe or bare in appearance or outline.
Benign: gentle and kind.
Q10. ABHORRENT
 Awful
 Obscene
 Abominable
 Innocuous
 Repugnant
Solution:
Abhorrent: inspiring disgust and loathing; repugnant.
Innocuous: not harmful or offensive.
Directions (11-15): In each of the following sentence(s), there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct words. 
Q11. The combination of using personal data without consent and tailoring .................. campaigns, fake news and propaganda to discover preferences of voters is a .................... and corrosive cocktail.
 assassinate, weaken
 slander, potent
 insult might
 praise, domination
 besmirch, force
Solution:
Slander: the action or crime of making a false spoken statement damaging to a person's reputation.
Potent: having great power, influence, or effect.
Q12. Individuals often share their data without being ................... of it or understanding the implications of privacy terms and ........................ 
 awareness, war
 know, positioned
 aware, conditions
 know, acknowledge
 aware, acknowledge
Solution:
"aware, conditions " are the correct fits for the blanks.
Q13. Diseases of affluence are in contrast to diseases of poverty that are the result of low living ................ that prevent people from having sufficient access to ................. healthcare.
 state, scarce
 status, praise
 arena, pleasing
 standards, quality
 criteria, qualify
Solution:
"standards, quality" are the correct fits for the blanks.
Q14. Social sector workers have pointed out that creating a voluntary ...................... pension scheme for informal sector workers is not likely to work as their salaries are ...................... 
 contribute, low
 contribute, highly
 contributory, lowly
 Both (b) and (e)
 contributory, low
Solution:
"contributory, low" are the correct fits for the blanks.
Q15. The Economist magazine, though a leading champion of free market liberalism, recently ...................... that our failure to address global warming is a great market ...................... and calls for muscular government action.
 argued, failure
 argue, fails
 proclamation, advance
 quarrel, results
 certify, promoting
Solution:
"argued, failure" are the correct fits for the blanks.
               
 
- Tips and Tricks To Solve Cloze Test Questions For Bank and Other Competitive Exams
- Reading Comprehension Tips For SBI Clerk Exam 2018
- Conjunctions: English Language Notes for Bank and Other Competitive Exams






 Practice for English Section: 15 Cloze T...
          Practice for English Section: 15 Cloze T...
         Bank Exams के लिए Error Correction, Gram...
          Bank Exams के लिए Error Correction, Gram...
         English Quiz For NIACL AO Mains 2024 Exa...
          English Quiz For NIACL AO Mains 2024 Exa...
        








