IBPS RRB PO/क्लर्क मेंस बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली : 11 सितम्बर 2019

IBPS RRB PO/क्लर्क मेंस बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली : 11 सितम्बर 2019

प्रिय उम्मीदवारों,

IBPS RRB PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz



बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से पूरा करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है। एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह है बैंकिंग जागरूकता। बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली न केवल आपको बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार के दौर से  निकलने में मदद करता है।

Q1. जब व्हाइट गुड्स की खरीद के लिए ऋण दिया जाता है, तो इसे ________ कहा जाता है।
(a) उपभोग ऋण
(b) व्हाइट गुड्स लोन
(c) उपभोक्ता टिकाऊ ऋण (Consumer durable loan)
(d) बिजनेस लोन
(e) मालिकाना ऋण(Proprietary loan)

S1. Ans.(c)
Sol. White Goods- large electrical goods used domestically such as refrigerators and washing machines, typically white in colour. A consumer durable loan is a finance option for purchase of household items like washing machines, refrigerators, air-conditioner, LED TVs, microwaves, furniture, clothes or grocery.

Q2. बेसल II की संरचना कितने स्तंभों पर आधारित है?
(a)दो
(b) दस
(c) चार
(d) पांच
(e) तीन

S2. Ans.(e)
Sol. Basel II uses a "three pillars" concept – (1) minimum capital requirements (addressing risk), (2) supervisory review and (3) market discipline.

Q3. FRBM का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Financial Responsibility and Business Management
(b) Fiscal Responsibility and Business Management
(c) Financial Responsibility and Budget Management
(d) Fiscal Responsibility and Budget Management
(e) Formal Responsibility and Business Management

S3. Ans.(d)
Sol. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act was enacted in 2003 which set targets for the government to reduce fiscal deficits.

Q4. निवेशक संरक्षण निधि को बाजार नियामक ____________ द्वारा एकत्र की गई राशि के साथ जुर्माना और दंड के रूप में स्थापित करने का प्रस्ताव है।
(a) RBI
(b) SIDBI
(c) बॉम्बे स्टॉक एक्सचेंज
(d) सेबी
(e) वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय

S4. Ans.(d)
Sol. The Government stated an Investor Protection Fund is proposed to be set up with amounts collected by the market regulator Sebi by way of fines and penalties. Currently, fines and penalties collected by SEBI are credited to the Consolidated Fund of India as required under Securities Contracts (Regulations) Act, 1956, the Sebi Act, 1992 and the Depositories Act, 1996.

Q5. CRR और SLR की देख-रेख  कौन करता है?
(a) NDTL
(b) DTL
(c) कुल जमा
(d) CASA
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S5. Ans.(a)
Sol. CRR or Cash Reserve Ratio, as the name suggests, is the minimum fraction of the total deposits that all commercial banks are required to maintain in cash and keep with the Reserve Bank of India (RBI). The term “deposits” refers to the net demand and time liabilities of a bank also known as NDTL.


Q6. भारतीय रिजर्व बैंक का राष्ट्रीयकरण किया गया था?
(a) 1945
(b) 1949
(c) 1950
(d) 1955
(e) 1935

S6. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India was nationalised with effect from 1st January, 1949 on the basis of the Reserve Bank of India (Transfer to Public Ownership) Act, 1948. All shares in the capital of the Bank were deemed transferred to the Central Government on payment of a suitable compensation.

Q7. निम्नलिखित में से कौन सबसे अधिक तरल धन है?
(a) M1
(b) M2
 (c) प्रतिभूति
(d) M3
(e) कॉल मनी

S7. Ans.(a)
Sol. The most liquid portions of the money supply are measured by M1 because it contains currency and assets that either are, or can be quickly converted to, cash.

Q8. बैंक नोटों के मूल्य और आयतन को किस आधार पर छापा जाता है? 
(a) वित्त मंत्रालय
(b) योजना आयोग
(c) आरबीआई
(d) स्टॉक एक्सचेंज
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S8. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI), decides the denomination of notes to be printed within the purview of “RBI Act of 1934”.

Q9.  बैंकिंग में केवाईसी का उद्देश्य क्या है? 
(a) इसका उपयोग ग्राहक पहचान के लिए किया जाता है
(b) इसका उपयोग बैंकों के CRR को बढ़ाने के लिए किया जाता है
(c) इसका उपयोग मनी लॉन्ड्रिंग के खिलाफ किया जाता है
(d) इसका उपयोग केंद्रीय बैंक द्वारा तरलता को नियंत्रित करने के लिए किया जाता है

S9. Ans.(e)
Sol. The objective of KYC guidelines is to prevent banks from being used, intentionally or unintentionally, by criminal elements for money laundering activities.

Q10. निम्नलिखित में से कौन विश्व बैंक समूह का सदस्य नहीं है? 
(a) पुनर्निर्माण और विकास के अंतर्राष्ट्रीय बैंक
(b) अंतर्राष्ट्रीय विकास संघ
(c) बैंक ऑफ इंटरनेशनल सेटलमेंट
(d) अंतर्राष्ट्रीय वित्त निगम
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S10. Ans.(c)
Sol. The World Bank Group consists of five organizations:
The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
The International Development Association (IDA) 
The International Finance Corporation (IFC) 
The Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) 
The International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)

Q11. निम्नलिखित में से कौन सा कार्ड क्रेडिट जोखिम से मुक्त है?
(a) क्रेडिट कार्ड
(b) डेबिट कार्ड
(c) दोनों (a) और (b)
(d) प्रीपेड कार्ड
(e) दोनों (a) और (d)

S11. Ans.(b)
Sol. Debit card is free from credit risk.

Q12. बैंकिंग में प्लेज (Pledge) क्या है?
(a) माल के खिलाफ अग्रिम
(b) मुक्त कार्यशील पूंजी सीमा 
(c) ऋण के भुगतान या वादे के निष्पादन के लिए सुरक्षा के रूप में माल की जमानत
(d) उपरोक्त सभी
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S12. Ans.(c)
Sol. Cash deposit or placing of owned property by a debtor (the pledger) to a creditor (the pledgee) as a security for a loan or obligation. The pledgee has an implied right to confiscate and/or sell the pledged property to satisfy his or her claim in case of a default.

Q13. मुद्रास्फीति मुद्रा के मूल्य में गिरावट को दर्शाता है। निम्नलिखित में से कौन सा भारत में मुद्रास्फीति का प्रमुख उपाय है?
(a) उपभोक्ता मूल्य सूचकांक
(b) थोक मूल्य सूचकांक
(c) व्यक्तिगत खपत व्यय सूचकांक
(d) GDP डिफ्लेक्टर
(e) उपरोक्त सभी

S13. Ans.(b)
Sol. In India, the wholesale price index (WPI) is the main measure of inflation.  

Q14. वाणिज्यिक बैंकों के कार्यालयों की सबसे बड़ी संख्या कहाँ स्थित है?
(a) कर्नाटक
(b) महाराष्ट्र
(c) तमिलनाडु
(d) उत्तर प्रदेश
(e) राजस्थान

S14. Ans.(d)
Sol. The largest number of commercial banks offices is located in Uttar Pradesh.

Q15. एक वित्तीय अनुबंध जो किसी अन्य परिसंपत्ति या परिसंपत्ति मूल्यों के सूचकांक से इसका मूल्य प्राप्त करता है, इसे किस रूप में जाना जाता है?  
(a) बीमा पॉलिसी
(b) सिक्योरिटी
(c) डेरीवेटिव्स
(d) शेयर
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S15. Ans.(c)
Sol. A derivative is a financial security with a value that is reliant upon or derived from, an underlying asset or group of assets—a benchmark. The derivative itself is a contract between two or more parties, and the derivative derives its price from fluctuations in the underlying asset.

Check the Banking Awareness Video for IBPS RRB PO and Clerk: 


You may also like to Read: