IBPS RRB PO/क्लर्क मेंस बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली : 10 सितम्बर 2019

IBPS RRB PO/क्लर्क मेंस बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली : 10 सितम्बर 2019

प्रिय उम्मीदवार,

IBPS RRB PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से पूरा करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है। एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह है बैंकिंग जागरूकता। बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली न केवल आपको बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार के दौर से  निकलने में मदद करता है।

Q1. भारत में म्यूचुअल फंड किसके द्वारा विनियमित होते हैं?
(a) भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड
(b) भारतीय रिजर्व बैंक
(c) भारतीय स्टेट बैंक
(d) भारत का लघु औद्योगिक विकास बैंक
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S1. Ans.(a)
Sol. Mutual funds in India are regulated by the Securities and Exchange Board of India (SEBI).

Q2 केवाईसी का अनुपालन क्यों किया जाता है?
(a) किसी व्यक्ति को पहचानने के लिए
(b)किसी व्यक्ति का पता जानने के लिए
(c) आवेदन में उल्लिखित व्यक्ति की पहचान सुनिश्चित करने और पते की शुद्धता की पुष्टि करने के लिए
(d) चिंतित राज्य सरकार
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S2. Ans.(c)
Sol. The objective of KYC guidelines is to prevent banks from being used, intentionally or unintentionally, by criminal elements for money laundering activities. Related procedures also enable banks to better understand their customers and their financial dealings.

Q3. MICR का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Magnetic Ink Character Recognition
(b) Maximum Individual Cancer Risk
(c) Michigan Incident Crime Reporting
(d) Magnetic Ink Check Reader
 (e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S3. Ans.(a)
Sol. Magnetic ink character recognition (MICR) is the information that appears at the bottom of a check. This includes the bank's routing number, the customer's account number, and the check number.

Q4. ओपन मनी मार्केट _______ द्वारा वित्तीय साधन बेचने और खरीदने के लिए एक स्थान है।
(a) सभी वित्तीय संस्थान
(b) केवल वाणिज्यिक बैंकों द्वारा
(c) केवल आम बैंकों द्वारा
(d) भारत सरकार
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S4. Ans.(a)
Sol. Money market basically refers to a section of the financial market where financial instruments with high liquidity and short-term maturities are traded. Money market has become a component of the financial market for buying and selling of securities of short-term maturities, of one year or less, such as treasury bills and commercial papers. Over-the-counter trading is done in the money market and it is a wholesale process. It is used by the participants as a way of borrowing and lending for the short term.

Q5. म्यूचुअल फंड लॉन्च करने वाला पहला वाणिज्यिक बैंक कौन सा है? 
(a) भारतीय स्टेट बैंक
(b) केनरा बैंक
(c) पंजाब नेशनल बैंक
(d) बैंक ऑफ इंडिया
(e) बैंक ऑफ बड़ौदा

S5. Ans.(a)
Sol. State Bank of India was the first to launch mutual fund. 

Q6. वाणिज्यिक पत्र में कौन निवेश कर सकता है?
(a) व्यक्तिगत 
(b) बैंकिंग कंपनियाँ
(c) भारत में और अनिगमित निकायों में पंजीकृत या निगमित निकाय, अनिवासी भारतीय (एनआरआई) और विदेशी संस्थागत निवेशक (एफआईआई)
(d) उपरोक्त सभी
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S6. Ans.(d)
Sol. All residents, and non-residents permitted to invest in CPs under Foreign Exchange Management Act (FEMA), 1999 are eligible to invest in CPs; however, no person can invest in CPs issued by related parties either in the primary or secondary market. Investment by regulated financial sector entities will be subject to such conditions as the concerned regulator may impose.

Q7. बैंकिंग विनियमन और पर्यवेक्षी प्रथाओं पर समिति ने जुलाई 1988 में पूंजी उपायों और पूंजी मानकों के अंतर्राष्ट्रीय अभिसरण पर सहमत फ्रेम वर्क जारी किया, जिसे लोकप्रिय रूप से _______ के रूप में जाना जाता है।
(a) वाज समिति
(b) कुक्स समिति
(c) बेसल समिति
(d) राव समिति
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S7. Ans.(c)
Sol. The document has been incorporated in the comprehensive version of International Convergence of Capital Measurement and Capital Standards: A Revised Framework, including the elements of the 1988 Accord that were not revised during the Basel II process, the 1996 Amendment to the Capital Accord to Incorporate Market Risks, and the 2005 paper on The Application of Basel II to Trading Activities and the Treatment of Double Default Effects.

Q8. वर्तमान में, रिवर्स रेपो दर वह दर है, जिस पर RBI वाणिज्यिक बैंकों को ब्याज देता है और यह रेपो रेट से सम्बन्धित है और दर___होती है?
(a) रेपो रेट से 1% अधिक
(b) रेपो रेट से 0.25% कम
(c) रेपो रेट के समान
(d) रेपो रेट से 1% कम
(e) रेपो रेट से 0.25% अधिक

S8. Ans.(b)
Sol. Policy Repo Rate: 5.40% and Reverse Repo Rate: 5.15%.

Q9. चीन में पहली भारतीय निजी क्षेत्र का बैंक किस शाखा की स्थापना करता है?
(a) आईसीआईसीआई बैंक
(b) सिंडिकेट बैंक
(c) एक्सिस बैंक
(d) एचडीएफसी बैंक
(e) भारतीय स्टेट बैंक

S9. Ans.(c)
Sol. Axis Bank, the First Indian Private Sector Bank to Set up a Branch in China.

Q10. निम्नलिखित में से कौन सी दरें RBI द्वारा तय नहीं की गई हैं?
(a) बैंक दर
(b) रेपो रेट
(c) रिवर्स रेपो रेट
(d) प्राइम लेंडिंग रेट
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S10. Ans.(d)
Sol. Historically, prime lending rate is the interest rate at which banks lend to its most credit worthy customers. But, over the course of history, banks have come to lend to customers at interest rates below and above the prime lending rate. Prime lending rate of banks do not vary widely. 

Q11. निम्नलिखित में से कौन भारतीय रिजर्व बैंक का कार्य नहीं है?  
(a) राजकोषीय नीति कार्य
(b) एक्सचेंज कंट्रोल फंक्शंस
(c) मुद्रा नोट जारी करना, विनिमय और नष्ट करना
(d) मौद्रिक प्राधिकरण कार्य
(e) पर्यवेक्षी और नियंत्रण कार्य

S11. Ans.(a)
Sol. Fiscal policy is the means by which a government adjusts its spending levels and tax rates to monitor and influence a nation's economy. It is the sister strategy to monetary policy through which a central bank influences a nation's money supply.

Q12. खातेदार की मृत्यु की स्थिति में जमाकर्ता द्वारा नामित व्यक्ति को जमा खाते में शेष राशि के भुगतान की सुविधा के लिए, बिना किसी झंझट के, हमारे देश में बैंक खातों के लिए निम्नलिखित में से कौन सी सुविधा शुरू की गई थी? 
(a) इच्छा (Will)
(b) पंजीकरण
(c) नामांकन (Nomination)
(d) क्षतिपूर्ति (Indemnity)
(e)  गारंटी
S12. Ans.(c)
Sol. Banks ask their account holders to make nominations which mean that they should nominate persons to whom the money lying in their accounts should go in the event of their death. Nomination can be made in account opening form itself or on a separate form indicating the name and address of the nominee.

Q13. हमारे देश में बैंक आम तौर पर यह प्रचारित किया जाता है कि ________ के खुदरा घरेलू सावधि जमा पर अतिरिक्त ब्याज दर पर लगाया जाता है।
(a) नाबालिगों
(b) विवाहित महिलाएँ
(c) वरिष्ठ नागरिक
(d) सरकार कर्मचारियों
(e) ग्रामीण निवासी

S13. Ans.(c)
Sol. Banks in our country normally publicize that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of senior citizens. 


Q14. निम्नलिखित में से किस मुद्दे पर IMF ने भारत की मौद्रिक नीति का समर्थन किया है?
(a) जीएसटी का शुरू करना
(b) कृषि क्षेत्र के लिए प्रोत्साहन
(c) विदेशी निवेश के लिए रियायतें
(d) मौद्रिक नीति को मजबूत करना
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S14. Ans.(d)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) has stated the tightening of monetary policy by India is an 'appropriate' step, as the country is faced with high inflation and needs to consolidate the fiscal measures initiated during the slowdown. 

Q15. STRIPS शब्द में, पहला "S" क्या दर्शाता है?
(a) Single
(b) Small
(c) Special
(d) Savings
(e) Separate 

S15. Ans.(e)
Sol. STRIPS (Separate Trading of Registered Interest and Principal of Securities) are debt securities that are created through the process of coupon stripping. They are essentially traditional Treasury bonds, except that the bond's principal (its corpus) has been separated--stripped--from its interest (its coupon).

Check the Banking Awareness Video for IBPS RRB PO and Clerk: 



You may also like to Read: