SBI Clerk Main बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली : 22 जुलाई

SBI Clerk Main बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली : 22 जुलाई

प्रिय उम्मीदवारों,

SBI PO/Clerk Mains Banking Awareness Quiz

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से पूरा करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है। एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह है बैंकिंग जागरूकता। बैंकिंग जागरूकता प्रश्नावली न केवल आपको बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार के दौर से  निकलने में मदद करता है।




Q1. ओईसीडी का मिशन उन नीतियों को बढ़ावा देना है जो दुनिया भर के लोगों की आर्थिक और सामाजिक भलाई में सुधार करेंगे। OECD का पूर्ण रूप क्या है?
Organisation for Economic Co-operation and Dividend
Organisation for Economic Chamber and Development
Organisation for Economic Council and Development
Organisation for Economic Co-operation and Department
Organisation for Economic Co-operation and Development
Solution:
The mission of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is to promote policies that will improve the economic and social well-being of people around the world.

Q2. पहली बार, किस संगठन ने तन्त्र में तरलता को बढ़ाने के लिए एक स्वैप सौदे में बैंकों से $ 5 बिलियन लाकर एक नए उपकरण का उपयोग करने का फैसला किया है, जो तन्त्र में लगभग 35,000 करोड़ रु. लगाएगा? 
भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड
  भारतीय रिजर्व बैंक
 नेशनल बैंक फॉर एग्रीकल्चर एंड रूरल डेवलपमेंट
 भारतीय बीमा विनियामक और विकास प्राधिकरण
 भारतीय दूरसंचार नियामक प्राधिकरण
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy $5 billion from the banks in a swap deal that is capable of injecting around Rs. 35,000 crores into the system.

Q3. फिच ने भारत के विकास के अनुमान को चालू वित्त वर्ष के लिए _____________ प्रतिशत घटाकर 6.8 प्रतिशत कर दिया है, क्योंकि पिछले वर्ष की तुलना में विनिर्माण और कृषि क्षेत्रों के धीमे होने के संकेत थे।
6.40%
6.50%
6.70%
6.60%
6.20%
Solution:
Fitch has lowered India's growth forecast to 6.6 per cent for the current fiscal from 6.8 per cent projected earlier, as manufacturing and agriculture sectors showed signs of slowing down over the past year.


Q4. भारत सरकार के परामर्श से RBI ने वित्त वर्ष 2019-20 की पहली छमाही (अप्रैल 2019 से सितंबर 2019) के लिए 75000 करोड़ रुपये की सीमा निर्धारित की है। WMA का पूर्ण रूप क्या है?
Ways and Means Advances
Ways and Means Account
Ways and Means Amount
Ways and Means Assets
Ways and Means Annual
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) in consultation with the government of India has set the limits for Ways and Means Advances (WMA) for the first half of the financial year 2019-20 (April 2019 to September 2019) at Rs 75000 crore. The Reserve Bank may trigger fresh floatation of market loans when the Government of India utilizes 75% of the WMA limit.


Q5. विश्व बैंक के अनुसार, भारत की जीडीपी वृद्धि वित्त वर्ष 2019-2020 में मामूली रूप से _____________ में तेजी लाने की उम्मीद है, जो निरंतर निवेश को मजबूत करने, विशेष रूप से निजी-बेहतर निर्यात प्रदर्शन और लचीला उपभोग द्वारा संचालित है।
7.7%
7.9%
7.5%
7.8%
7.6%
Solution:
As per the World Bank, India’s GDP growth is expected to accelerate moderately to 7.5% in Fiscal Year 2019-2020, driven by continued investment strengthening, particularly private-improved export performance and resilient consumption.

Q6. BFS का गठन ___________________ में भारतीय रिज़र्व बैंक के केंद्रीय निदेशक मंडल की एक समिति के रूप में किया गया था।
 नवंबर 1992
 नवंबर 1999
 नवंबर 1996
  नवंबर 1993
 नवंबर 1994


Solution:
The Reserve Bank of India performs the supervisory function under the guidance of the Board for Financial Supervision (BFS). The Board was constituted in November 1994 as a committee of the Central Board of Directors of the Reserve Bank of India under the Reserve Bank of India (Board for Financial Supervision) Regulations, 1994.


Q7. RBI के मुख्य कार्य क्या हैं?
 मौद्रिक प्राधिकरण
वित्तीय प्रणाली के नियामक और पर्यवेक्षक
 विदेशी मुद्रा का प्रबंधक
  उपरोक्त सभी
 दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Main Functions of RBI:- 1. Monetary Authority 2. Regulator and supervisor of the financial system 3. Manager of Foreign Exchange 4. Issuer of currency 5. Developmental role

Q8. भारतीय रिजर्व बैंक के कितने क्षेत्रीय कार्यालय हैं?
26
32
27
30
24
Solution:
RBI has 27 regional offices, most of them in state capitals and 04 Sub-offices

Q9. SIDBI का मुख्यालय कहाँ है?
 बेंगलुरु
  लखनऊ
  मुंबई
 नई दिल्ली
  कोलकाता
Solution:
Small industrial Development Bank of India (SIDBI) is a development financial institution in India, headquartered at Lucknow and having its offices all over the country.

Q10. निम्नलिखित में से कौन सा बैंक / संगठन भारतीय रिज़र्व बैंक की सहायक कंपनी नहीं है?
 राष्ट्रीय आवास बैंक (एनएचबी)
 डिपॉजिट इंश्योरेंस एंड क्रेडिट गारंटी कॉरपोरेशन ऑफ इंडिया (DICGC)
 भारतीय रिजर्व बैंक नोट मुद्रा प्राइवेट लिमिटेड (BRBNMPL)
 रिजर्व बैंक सूचना प्रौद्योगिकी प्राइवेट लिमिटेड (ReBIT)
 दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

Solution:
Subsidiaries of RBI:- Fully owned: Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation of India (DICGC), Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL), Reserve Bank Information Technology Private Limited (ReBIT). National Housing Bank, a Government of India owned entity, was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987.

Q 11. PMGKDS, 2016 16 दिसंबर 2016 को भारत सरकार द्वारा अधिसूचित योजना है, जो प्रधानमंत्री गरीब कल्याण योजना, 2016 के लिए कराधान और निवेश शासन के तहत प्रत्येक घोषणा पर लागू है। PMGKDS में "D" का क्या अर्थ है?
Division
Disputes
Department
Deposit
Distance
Solution:
Pradhan Mantri Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS), 2016 is a scheme notified by the Government of India on December 16, 2016 which is applicable to every declarant under the Taxation and Investment Regime for Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, 2016.

Q12. _________________ भुगतानकर्ता बैंक शाखा के लिए प्रस्तुत बैंक एन-रूट द्वारा किसी बिंदु पर एक ड्रावर द्वारा जारी किए गए भौतिक चेक के संचालन को रोकने की प्रक्रिया है।
 ट्रंकेशन
  मांग
 प्रवाह(Flow)
  पारगमन(Transit)
  दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Truncation is the process of stopping the flow of the physical cheque issued by a drawer at some point by the presenting bank en-route to the paying bank branch. In its place an electronic image of the cheque is transmitted to the paying branch through the clearing house, along with relevant information like data on the MICR band, date of presentation, presenting bank, etc. Cheque truncation thus obviates the need to move the physical instruments across bank branches, other than in exceptional circumstances for clearing purposes. This effectively eliminates the associated cost of movement of the physical cheques, reduces the time required for their collection and brings elegance to the entire activity of cheque processing.

Q13. निम्नलिखित संगठन में से किसने 28 नवंबर 2014 को बीबीपीएस प्रणाली के लिए नीति दिशानिर्देश जारी किए हैं?
 सेबी
 नाबार्ड
 आरबीआई 
 वित्त मंत्रालय
 एनपीसीआई

Solution:
Bharat Bill Payment System (BBPS) is an integrated bill payment system which will offer interoperable bill payment service to customers online as well as through a network of agents on the ground. The system will provide multiple payment modes and instant confirmation of payment. The policy guidelines for the BBPS system were issued by the Reserve Bank of India on November 28th, 2014.


Q14. BBPS एक एकीकृत बिल भुगतान प्रणाली है जो ग्राहकों को ऑनलाइन और साथ ही जमीनी एजेंटों के नेटवर्क के माध्यम से अंतर-बिल भुगतान सेवा प्रदान करती है। BBPS का पूर्ण रूप क्या है? 
Bharat Balance Payment System
Bank Bill Payment System
Bharat Bill Product System
Bharat Bill Payment Service
Bharat Bill Payment System
Solution:
The full form of BBPS is Bharat Bill Payment System.


Q15. आरटीजीएस प्रणाली मुख्य रूप से बड़ी राशि के लेनदेन के लिए है। RTGS के माध्यम से प्रेषित की जाने वाली न्यूनतम राशि है-
  10  लाख रु
  2  लाख रु
  5  लाख रु
  1  लाख रु
  20  लाख रु
Solution:
The Reserve Bank of India has increased the Real Time Gross Settlement (RTGS) time window for customer transactions (initial cut-off) from 4.30 pm to 6 pm. The RTGS system is primarily meant for large-value transactions. The minimum amount to be remitted through RTGS is Rs.2 lakh with no upper or maximum ceiling.

               




You may also like to Read:
   

All the Best BA'ians for SBI Clerk Main!!

Print Friendly and PDF