LIC AAO General Awareness | 20th March 2019 | IN HINDI

LIC AAO General Awareness | 20th March 2019 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों,

LIC-AAO-General-Awareness-20th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

 LIC AAO Examination!! की परीक्षा के लिए तैयारी कर रहे हैं !! GA क्विज़ को न भूले। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, वह सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और वर्तमान मामलों जैसे कई वर्ग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जो आपको अड्डा 247 द्वारा प्रदान की जा रही है जिससे आप LIC AAO Exam 2018-19 की मुख्य परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त कर सकें।




Q1. टीसीएस में 5 वर्ष की अवधि के लिए अतिरिक्त और स्वतंत्र निदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
क्रेग फॉलर
फिलिप डेविडसन
पॉल नकासोन
डॉन केलाहन
कर्टिस स्कापारोट्टी
Solution:
India’s largest software exporter Tata Consultancy Services has appointed Don Callahan as an additional and independent director for a period of 5 years, based on the recommendations of the Nomination and Remuneration Committee.

Q2. किस टीम ने अपना पहला प्रीमियर बैडमिंटन लीग, पीबीएल खिताब जीता है?
बेंगलुरु रैप्टर
हैदराबाद हंटर्स
अवध वारियर्स
चेन्नई स्मैशर्स
मुंबई रॉकेट्स
Solution:
Bengaluru Raptors have won their first ever Premier Badminton League, PBL title. In the title clash played at Bengaluru, Bengaluru edged out Mumbai Rockets, with a 4-3 win.

Q3. अपने उपन्यास "थिंग्स टू लीव बिहाइंड" के लिए सुशीला देवी साहित्य पुरस्कार किसने जीता है?
सलमान रुश्दी
विक्रम सेठ
नमिता गोखले
अरुंधति रॉय
झुम्पा लाहिड़ी
Solution:
Writer Namita Gokhale has won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind”. She was awarded in the ‘Best Book of Fiction Written by a Woman Author’ category at the inaugural edition of Bhopal Literature and Art Festival (BLF).

Q4. किस राज्य ने ‘एक परिवार एक नौकरी’ योजना शुरू की है, जिसके तहत पत्येक परिवार के लिए एक सरकारी नौकरी आवंटित की गई है?
असम
 त्रिपुरा
सिक्किम
उत्तराखंड
गोवा
Solution:
Sikkim Chief Minister Pawan Kumar Chamling launched the ‘One Family One Job’ scheme, under which for every family one government job has been allotted, in Gangtok. New recruits were taken for Group C and Group D posts in 12 departments.

Q5. यूएई की छठी बैठक- भारत उच्च स्तरीय संयुक्त कार्यबल पर निवेश (जॉइंट टास्कफ़ोर्स’) हाल ही में _______ में आयोजित की गई थी।
केरल
दुबई
नई दिल्ली
अबु धाबी
मुंबई
Solution:
The sixth meeting of the UAE – India High Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) was held in Mumbai to review the progress being made in addressing the agreed actions of the previous meeting held in Abu Dhabi in January 2018 and to elaborate several new key issues of mutual importance.

Q6. निम्नलिखित में से किस नियामक संस्था ने मोबाइल वॉलेट्स जैसे प्रीपेड इंस्ट्रूमेंट्स (PPI) के बीच भुगतान की सुविधा के लिए परिचालन दिशानिर्देश जारी किए हैं?
आईआरडीए
सेबी
आरबीआई
नाबार्ड
सीआरआईसीआईएल
Solution:
In a move aimed at promoting digital transactions, the Reserve Bank of India (RBI) has released operational guidelines to facilitate payments among prepaid instruments (PPI) such as mobile wallets.

Q7. हाल ही में विश्व की सबसे बड़ी आईटी फर्म सर्विसिंग बैंक के रूप में _____ ने एक्सेंचर का स्थान लिया है।
इनफ़ोसिस
टीसीएस
माइक्रोसॉफ्ट
विप्रो
आईबीएम
Solution:
Tata Consultancy Services (TCS) Ltd’s quarterly earnings from the financial sector have edged past that of Accenture Plc, which is nearly double its size, making company the world’s largest pure-play information technology (IT) and consulting firm servicing megabanks and insurers.

Q8. जीएसटी रोल-आउट के बाद राज्यों में राजस्व की कमी की ओर ध्यान देने तथा संग्रह को परिवर्धित करने के कदम सुझाने के लिए गठित 7-सदस्यीय समिति के प्रमुख निम्नलिखित में से कौन होंगे?
सुशील मोदी
नरेंद्र मोदी
अरुण जेटली
नीतीश कुमार
योगी आदित्यनाथ
Solution:
Bihar Deputy Chief Minister Sushil Modi will head the 7-member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out and suggest steps for augmenting collections.

Q9. खेलो इंडिया युवा खेलों में किस राज्य ने पदक तालिका में शीर्ष स्थान प्राप्त किया?
गोवा
केरल
दिल्ली
हरियाणा
महाराष्ट्र
Solution:
Maharashtra topped the medal list, Delhi was at second position with Haryana too maintains its third position.

Q10. सामान्य श्रेणी के आर्थिक रूप से कमजोर वर्ग के लिए 10% आरक्षण लागू करने वाला पहला राज्य कौन सा है?
उत्तराखंड
गुजरात
महाराष्ट्र
मध्य प्रदेश
सिक्किम
Solution:
Gujarat has become the first state to implement the 10% reservation for economically weaker sections of the general category. This comes a day after President Ram Nath Kovind gave his assent to the bill.

Q11. निम्नलिखित में से किसने फिलिप कोटलर प्रेसीडेंशियल अवार्ड प्राप्त किया?
स्कॉट मॉरिसन
जेयर बोल्सोनारो
क्वीन एलिज़ाबेथ II
नरेंद्र मोदी
 जस्टिन ट्रूडो
Solution:
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, received the first-ever Philip Kotler Presidential award, in New Delhi. The Award focuses on the triple-bottom-line of People, Profit, and Planet. It will be offered annually to the leader of a Nation.

Q12. रवांडा की मुद्रा क्या है?
दिरहम
रूबल
दीनार
फ्रैंक
पेसो
Solution:
Rwandan franc is the currency of Rwanda.

Q13. उकाई बांध का निर्माण ताप्ती नदी पर किया गया है, जो _____ का दूसरा सबसे बड़ा जलाशय है।
मणिपुर
आंध्र प्रदेश
केरल
गुजरात
महाराष्ट्र
Solution:
The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar.

Q14. कुम्भलगढ़ वन्यजीव अभयारण्य किस राज्य में स्थित है?
तमिलनाडु
राजस्थान
उत्तराखंड
हिमाचल प्रदेश
ओडिशा
Solution:
Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located in the Rajsamand District of Rajasthan State in western India.

Q15. कुंभ सेवा मोबाइल ऐप निम्नलिखित में से किस मंत्रालय द्वारा शुरू की गई है?
पर्यटन मंत्रालय
रेल मंत्रालय
गृह मंत्रालय
संस्कृति मंत्रालय
उपरोक्त विकल्प में से कोई भी सही उत्तर नहीं है
Solution:
Kumbh Seva mobile app has been launched by Railway ministry.

               









You may also like to Read:


Print Friendly and PDF