Current Affairs Questions for Competitive Exams: 15th March 2019 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

सामान्य जागरूकता अनुभाग किसी भी प्रतियोगी परीक्षा में कट ऑफ अंक से अधिक अंक प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है. जनरल अवेयरनेस अनुभाग में पूछे गए बैंकिंग जागरूकता और स्टेटिक जागरूकता प्रश्न मुख्य रूप से कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित होते हैं. इसलिए आपको अच्छे अंक प्राप्त करने के लिए इस अनुभाग को अच्छी तरह से तैयार करने की आवश्यकता है. वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स नॉलेज का आकलन कर सकते हैं।



Q1. भौगोलिक संकेतक रजिस्ट्रार, जीओआई ने _______ के सिरसी, सिदपुर और येलपुर तालुकों में उगाई जाने वाली सुपारी को 'सिरसी सुपारी' के रूप में जीआई टैग, प्रदान किया।
कर्नाटक
तमिलनाडु
केरल
बिहार
झारखंड
Solution:
The Registrar of Geographical Indications, Government of India, accorded a GI tag, ‘Sirsi Supari’, to arecanut grown in Sirsi, Siddpaur and Yellapur taluks of Uttara Kannada district in Karnataka.

Q2. विश्व स्वर्ण परिषद (WGC) की नवीनतम रिपोर्ट के अनुसार, भारत, जो विश्व में सोने का सबसे बड़ा उपभोक्ता है, के पास सोने का _____ सबसे बड़ा भंडार का है।
छठा
दूसरा
नौवां
पांचवां
ग्यारहवां
Solution:
India, which is the world’s largest consumer of gold, has the 11th largest gold reserve, with the current holding pegged at 607 tonnes, as per the latest report by the World Gold Council (WGC).

Q3. निम्नलिखित में से किस देश के पास विश्व स्वर्ण परिषद (डब्ल्यूजीसी) की नवीनतम रिपोर्ट के अनुसार सबसे बड़ा स्वर्ण भंडार है?
यूएसए
यूके
भारत
यूएई
जर्मनी
Solution:
The top spot is occupied by the US with gold reserves of 8,133.5 tonnes, followed by Germany with 3,369.7 tonnes, as per the latest report by the World Gold Council (WGC).

Q4. निम्नलिखित में से किस दिन विश्व किडनी दिवस 2019 मनाया गया था?
22 मार्च
11 मार्च
14 मार्च
17 मार्च
21 मार्च
Solution:
World Kidney Day (WKD) is observed annually on the second Thursday in March to create awareness on the importance of the kidneys and reducing the frequency and impact of kidney disease. World Kidney Day 2019 was observed on 14th of March 2019.

Q5. विश्व किडनी दिवस 2019 का विषय क्या है? 
Health Is Wealth
Healthy Kidney Healthy Society
Healthy Kidney for Everyone
Kidney Health for Everyone Everywhere
Your Kidney Is Your Life
Solution:
The theme of WKD 2019 is Kidney Health for Everyone Everywhere, which calls for universal health coverage for prevention and early treatment of kidney disease.

Q6. निम्नलिखित में से कौन सा देश विशेष ओलंपिक विश्व खेल 2019 की मेजबानी कर रहा है?
यूएसए
यूएई
ऑस्ट्रेलिया
भारत
चीन
Solution:
Special Olympics World Games 2019 which is being held from March 14 to March 21 in the UAE has made history by welcoming a record-breaking 200 nations ahead of the Games. Of the 200 nations, 195 will compete in the Games and five will observe.

Q7. जापान में तैनात संयुक्त राज्य विशेष बल समूह _________ में भारत के राष्ट्रीय सुरक्षा गार्ड के साथ एक संयुक्त अभ्यास में शामिल है।
मुंबई
चेन्नई
कोच्चि
पुणे
हैदराबाद
Solution:
The United States Special Forces Group stationed in Japan is involved in a joint exercise with India’s National Security Guard in Hyderabad, aimed at enhancing the capabilities of the armed forces of the two countries.

Q8. निम्नलिखित में से कौन सा देश भारत में 6 परमाणु ऊर्जा संयंत्र स्थापित करने जा रहा है?
यूएसए
यूके
रूस
जर्मनी
फ्रांस
Solution:
The 9th round of the India-US Strategic Security Dialogue was held in Washington DC. Both sides reaffirmed to deny Weapons of Mass Destruction to non-state actors and work towards setting up 6 US nuclear plant in India agreement.

Q9. निम्नलिखित में से किस बैंक ने 70 वर्ष से अधिक के वरिष्ठ नागरिकों और दिव्यांग ग्राहकों के लिए डोरस्टेप बैंकिंग सेवा शुरू की है?
BOB
PNB
SBI
IOB
RBI
Solution:
State Bank of India (SBI) has launched doorstep banking service for senior citizens over 70 years of age and differently-abled customers. Eligible customers can avail this service at a nominal fee of 100 rupees per transaction for financial transactions and 60 rupees for non-financial transactions.

Q10. भारत और ___________ के बीच संयुक्त अभ्यास अल नागाह III 2019 आयोजित किया गया।
यूएई
ओमान
मिस्र
मेक्सिको
सऊदी अरब
Solution:
Indo Oman Joint Exercise Al Nagah III 2019, a joint military exercise between Indian and Royal Army of Oman (RAO), commenced this morning at HQ Jabel Regiment, Nizwa, Oman.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF