NIACL AO Mains 2019 - Insurance Questions for Mains | 27th February in hindi.

प्रिय उम्मीदवारों,

niacl-ao-insurance-questions-for-main-exam

 NIACL AO Insurance Questions for Mains 

NIACL AO Mains परीक्षा के लिए बस कुछ ही दिन बचे हैं। यह NIACL AO Mains परीक्षा के लिए इंश्योरेंस जागरूकता की अपनी तैयारी को बढ़ाने का समय है। ये बीमा प्रश्न आपको अन्य आगामी बैंकिंग या बीमा भर्ती परीक्षाओं की तैयारी में भी मदद करेगी।


Q1. _______________________________ भारतीय श्रमिकों के लिए एक स्व-वित्तपोषण सामाजिक सुरक्षा और स्वास्थ्य बीमा योजना है।
एम्प्लोयी स्टेट इंस्टिट्यूट
 एम्प्लोयी स्टेट इंटरनेशनल 
 एम्प्लोयी स्टेट इंश्योरेंस 
 एम्प्लोयी स्टेट इंडियन
  एम्प्लोयी स्टेट की इंस्टालमेन्ट
Solution:
Employees' State Insurance is a self-financing social security and health insurance scheme for Indian workers. This fund is managed by the Employees' State Insurance Corporation according to rules and regulations stipulated in the ESI Act 1948.

Q2. इंश्योरेंस ओम्बड्समैन स्कीम ____________________ द्वारा व्यक्तिगत पॉलिसीधारकों के लिए बनाई गई थी, ताकि उनकी शिकायतों को लागत-सार्थक,  कुशल और निष्पक्ष तरीके से अदालतों की प्रणाली से निपटाया जा सके।
 ईएसआईसी
 आरबीआई
  वित्त मंत्रालय
 बीमा विनियामक और विकास प्राधिकरण
भारत सरकार
Solution:
The Insurance Ombudsman scheme was created by the Government of India for individual policyholders to have their complaints settled out of the courts system in a cost-effective, efficient and impartial way.

Q3. पूर्व प्रधानमंत्री पंडित जवाहर लाल नेहरू ने किस शहर में कर्मचारी राज्य बीमा योजना का उद्घाटन किया था?
कानपुर
पटना
कोलकाता
 नई दिल्ली
 वाराणसी
Solution:
The scheme was inaugurated in Kanpur on 24th February 1952 (ESIC Day) by then Prime Minister Pandit Jawahar Lal Nehru. The venue was the Brijender Swarup Park, Kanpur and Panditji addressed a 70,000 strong gathering in Hindi in the presence of Pt.Gobind Ballabh Pant, Chief Minister Uttar Pradesh; Babu Jagjivan Ram, Union Labour Minister; Raj Kumari Amrit Kaur, Union Health Minister; Sh.Chandrabhan Gupt, Union Food Minister and Dr.C.L.Katial, the first Director General of ESIC.

Q4. वर्तमान में विभिन्न स्थानों पर_________ बीमा लोकपाल हैं और कोई भी व्यक्ति जो किसी बीमाकर्ता के खिलाफ शिकायत करता है।
30
23
21
17
14
Solution:
There are at present 17 Insurance Ombudsman in different locations and any person who has a grievance against an insurer, may himself or through his legal heirs, nominee or assignee, make a complaint in writing to the Insurance ombudsman within whose territorial jurisdiction the branch or office of the insurer complained against or the residential address or place of residence of the complainant is located.

Q5. कर्मचारी राज्य बीमा योजना का उद्घाटन कब किया गया था?
 26 फरवरी 1989
24 फरवरी 1952
17 फरवरी 1961
10 फरवरी 1969
 29 फरवरी 1956

Solution:
The Employees' State Insurance scheme was inaugurated in Kanpur on 24th February 1952 (ESIC Day) by then Prime Minister Pandit Jawahar Lal Nehru. The venue was the Brijender Swarup Park, Kanpur and Panditji addressed a 70,000 strong gathering in Hindi in the presence of Pt.Gobind Ballabh Pant, Chief Minister Uttar Pradesh; Babu Jagjivan Ram, Union Labour Minister; Raj Kumari Amrit Kaur, Union Health Minister; Sh.Chandrabhan Gupt, Union Food Minister and Dr.C.L.Katial, the first Director General of ESIC.

Q6.  बीमा लोकपाल द्वारा दर्ज की जाने वाली शिकायतें क्या हैं? 
  दावों के निपटान में देरी,  नियमों में निर्धारित समय के अतिरिक्त,  भारतीय बीमा विनियामक और विकास प्राधिकरण अधिनियम, 1999 के तहत बनाया गया
 जीवन बीमाकर्ता, सामान्य बीमाकर्ता या स्वास्थ्य बीमाकर्ता द्वारा दावों का कोई भी आंशिक या कुल परित्याग  
बीमा पॉलिसी के संदर्भ में प्रीमियम भुगतान या देय पर विवाद
उपरोक्त सभी
दिया गया कोई भी विकल्प सत्य नहीं है
Solution:
The Ombudsman will receive and consider complaints or disputes relating to—
(a) delay in settlement of claims, beyond the time specified in the regulations, framed under the Insurance Regulatory and Development Authority of India Act, 1999;
(b) any partial or total repudiation of claims by the life insurer, General insurer or the Health insurer ;
(c) disputes over premium paid or payable in terms of insurance policy;
(d) misrepresentation of policy terms and conditions at any time in the policy document or policy contract;
(e) legal construction of insurance policies in so far as the dispute relates to claim;
(f) policy servicing related grievances against insurers and their agents and intermediaries;
(g) issuance of life insurance policy, general insurance policy including health insurance policy which is not in conformity with the proposal form submitted by the proposer;
(h) non-issuance of insurance policy after receipt of premium in life insurance and general insurance including health insurance; and
(i) any other matter resulting from the violation of provisions of the Insurance Act, 1938 or the regulations, circulars, guidelines or instructions issued by the IRDAI from time to time or the terms and conditions of the policy contract, in so far as they relate to issues mentioned at clauses (a) to (f) .

Q7. कर्मचारी राज्य बीमा निगम के वर्तमान महानिदेशक कौन हैं?
राज कुमार
 संध्या शुक्ला
गरिमा भगत
आर.के कटारिया
 पी.एल चौधरी 

Solution:
Raj Kumar is the present Director General of Employees' State Insurance Corporation.

Q8. बीमाकर्ता पुरस्कार की प्राप्ति की तारीख से ______________ दिनों के भीतर निर्णय का अनुपालन करेगा और बीमा लोकपाल के अनुपालन को सूचित करेगा।
75 दिन
45 दिन
60 दिन
15 दिन
30 दिन
Solution:
The Insurer shall comply with the Award within 30 days from the date of receipt of the Award and intimate of its compliance to the Insurance Ombudsman.

Q9. आईआरडीएआई  ने एकीकृत शिकायत प्रबंधन प्रणाली (IGMS) की शुरूआत की है।
2015
2012
2010
2005
1999
Solution:
IRDAI has launched the Integrated Grievance Management System (IGMS) in the year 2010. Apart from creating a central repository of industry-wide insurance grievance data, IGMS is a grievance redress monitoring tool for IRDAI. Policyholders who have grievances should register their complaints with the Grievance Redress Channel of the Insurance Company first. If policyholders are not able to access the insurance company directly for any reason, IGMS provides a gateway to register complaints with insurance companies.

Q10. ईएसआईसी का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
चेन्नई
कोलकाता
नई दिल्ली
मुंबई
पुणे
Solution:
Employees' State Insurance is a self-financing social security and health insurance scheme for Indian workers. This fund is managed by the Employees' State Insurance Corporation according to rules and regulations stipulated in the ESI Act 1948. The Head Office of ESIC is in New Delhi.

Q11.  केंद्र सरकार स्वास्थ्य योजना इस योजना के तहत नामांकित केंद्र सरकार के कर्मचारियों और पेंशन धारकों को व्यापक चिकित्सा सेवा प्रदान करती है। केंद्र सरकार स्वास्थ्य योजना किस वर्ष में शुरू की गई थी?
1949
1954
1951
1960
1965
Solution:
Central Government Health Scheme is providing comprehensive medical care to the Central Government employees and pensioners enrolled under the scheme. This scheme was launched in 1954.

Q12.  जनश्री बीमा योजना (JBY) कब शुरू की गई थी?
10 अगस्त 2002
10 अगस्त 2007
10 अगस्त 2000
10 अगस्त 2010
 10 अगस्त 2005 

Solution:
Janashree Bima Yojana (JBY) was launched on 10th August 2000. The Scheme replaced Social Security Group Insurance Scheme (SSGIS) and Rural Group Life Insurance Scheme (RGLIS).

Q13.  यूनिवर्सल हेल्थ इंश्योरेंस स्कीम (UHIS) चिकित्सा व्यय की प्रतिपूर्ति के लिए_______ प्रदान करता है।
30,000/- रु.
10,000/- रु.
25,000/- रु.
50,000/- रु.
20,000/- रु.
Solution:
The four public sector general insurance companies have been implementing Universal Health Insurance Scheme for improving the access of health care to poor families. The scheme provides for reimbursement of medical expenses upto Rs.30,000/- towards hospitalization floated amongst the entire family, death cover due to an accident @ Rs.25,000/- to the earning head of the family and compensation due to loss of earning of the earning member @ Rs.50/- per day upto maximum of 15 days. The Universal Health Insurance Scheme (UHIS) has been redesigned targeting only the BPL families. The premium subsidy has been enhanced from Rs.100 to Rs.200 for an individual, Rs.300 for a family of five and Rs.400 for a family of seven, without any reduction in benefits.

Q14.  पीएमएफबीवाई सरकार प्रायोजित फसल बीमा योजना है जो एक मंच पर कई हितधारकों को एकीकृत करती है। PMFBY का पूर्ण रूप क्या है?
Pradhan Mantri Financial Bima Yojana
Pradhan Mantri Fasal Base Yojana
Pradhan Mantri Fasal Bank Yojana
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
Pradhan Mantri Farmer Bima Yojana
Solution:
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) is the government sponsored crop insurance scheme that integrates multiple stakeholders on a single platform.

Q15. पीएमएफबीवाई का उद्देश्य क्या है?
अनपेक्षित घटनाओं से होने वाली फसलों की हानि/क्षति से पीड़ित किसानों को वित्तीय सहायता प्रदान करना 
किसानों की खेती में उनकी निरंतरता सुनिश्चित करने के लिए आय को स्थिर करना 
नवीन और आधुनिक कृषि पद्धतियों को अपनाने के लिए किसानों को प्रोत्साहित करना 
कृषि क्षेत्र में ऋण का प्रवाह सुनिश्चित करना; जो किसानों को उत्पादन जोखिमों से बचाने के अलावा खाद्य सुरक्षा, फसल विविधीकरण और कृषि क्षेत्र की वृद्धि और प्रतिस्पर्धा को बढ़ाने में योगदान देगा 
  उपरोक्त सभी 
 
Solution:
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) aims at supporting sustainable production in agriculture sector by way of -
(a) providing financial support to farmers suffering crop loss/damage arising out of unforeseen events
(b) stabilizing the income of farmers to ensure their continuance in farming
(c) encouraging farmers to adopt innovative and modern agricultural practices
(d) ensuring flow of credit to the agriculture sector; which will contribute to food security, crop diversification and enhancing growth and competitiveness of agriculture sector besides protecting farmers from production risks

               

Print Friendly and PDF