GA for NIACL AO Main | 23rd January 2019 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main और Karnataka Bank PO Examinations!!  की परीक्षा के लिए तैयारी कर रहे हैं !! GA क्विज़ को न भूले। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, वह सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और वर्तमान मामलों जैसे कई वर्ग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जो आपको अड्डा 247 द्वारा प्रदान की जा रही है जिससे आप कर्णाटक बैंक पीओ और लक्ष्मी विलास बैंक पीओ की मुख्य परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त कर सकें। इतना ही नहीं, ये प्रश्नोत्तरी आगामी बैंक, बीमा  और अन्य प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं के लिए भी अच्छा साबित होंगे।



Q1. नीति आयोग ने SDG इंडिया इंडेक्स की बेसलाइन रिपोर्ट जारी की, जिसमें भारत के राज्यों और केंद्रशासित प्रदेशों द्वारा की गई प्रगति के व्यापक दस्तावेज हैं। SDG का पूर्ण रूप क्या है?
Sustainable Development Goals
Scribed Development Goals
Sustainable Development Generation
Supersonic Development Gap
दिया गया कोई विकल्प सही नहीं है 
Solution:
The NITI Aayog released the Baseline Report of the Sustainable Development Goals (SDG) India Index, which comprehensively documents the progress made by India’s States and Union Territories towards implementing the 2030 SDG targets.

Q2. संयुक्त राष्ट्र महासभा ने सुरक्षित, सुव्यवस्थित और नियमित प्रवासन के लिए वैश्विक समझौते को अंगीकृत किया है, जो अपने सभी आयामों में अंतर्राष्ट्रीय प्रवास के लिए एक आम दृष्टिकोण पर पहली बार बातचीत की गई वैश्विक रूपरेखा है। भारत ने _________ मतदान दिया।
इसके विरूद्ध
मतदान नहीं किया
निष्पक्ष मंच पर था
इसके पक्ष में 
दिया गया कोई विकल्प सही नहीं है
Solution:
The UN General Assembly has adopted the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, the first-ever negotiated global framework on a common approach to international migration in all its dimensions. India voted in favour of the resolution.

Q3. राष्ट्रीय गणित दिवस _______ की जयंती मनाने के लिए मनाया जाता है।
आर्यभट्ट
होमी जहाँगीर भाभा
श्रीनिवास रामानुजन
सी वी रमन
एपीजे अब्दुल कलाम
Solution:
Every year, the country celebrates National Mathematics Day on December 22 to commemorate the birth anniversary of Mathematician Srinivasa Ramanujan.

Q4. हाल ही में जारी एसडीजी इंडिया इंडेक्स में, निम्न में से किन राज्यों ने बेहतरीन प्रदर्शन किया है?
उत्तराखंड और हिमाचल प्रदेश
केरल और तेलंगाना
हिमाचल प्रदेश और केरल
तेलंगाना और महाराष्ट्र 
महाराष्ट्र और उत्तर प्रदेश
Solution:
In the recently released SDG India Index 2018, Himachal Pradesh and Kerala were found as top performers among all states.

Q5. भारत सरकार और एशियाई विकास बैंक (ADB) ने सिंचाई प्रणाली और व्यवस्था दक्षता का विस्तार करके _____________ में कृषि आय में दोहरा योगदान करने के लिए $375 मिलियन के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए।
उत्तर प्रदेश
मध्य प्रदेश
महाराष्ट्र
गुजरात
राजस्थान
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in Madhya Pradesh by expanding irrigation networks and system efficiency.

Q6. भारत सरकार ने पोस्टल हाईवे प्रोजेक्ट के अंतर्गत 14 सड़क पैकेजों चालू निर्माण के लिए फंड तरलता बनाए रखने के लिए नेपाल में तराई सड़क परियोजना के लिए ________________ अनुदान जारी किया है। 
560 मिलियन नेपाली रुपये
260 मिलियन नेपाली रुपये
330 मिलियन नेपाली रुपये
470 मिलियन नेपाली रुपये
दिया गया कोई विकल्प सही नहीं है
Solution:
The Government of India has released 470 million Nepali rupees grant for Terai roads project in Nepal. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri handed over a cheque of grant to Secretary, Ministry of Physical Infrastructure and Transport of Nepal, Madhusudan Adhikari in Kathmandu, Nepal.

Q7. DBOD को बैंकिंग विनियमन अधिनियम, 1949 और आरबीआई अधिनियम, 1934 में विनियामक प्रावधानों के तहत वाणिज्यिक बैंकों के विनियमन के अलावा बैंकिंग नीतियों का दायित्व सौंपा गया है। DBOD का पूर्ण रूप क्या है?
Department of Banking Operations & District
Department of Banking Operations & Development
Department of Banking Operations & Division
Department of Branches Operations & Development
Department of Banking Order & Development
Solution:
The Department of Banking Operations & Development or DBOD is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the B.R. Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies.

Q8. ओडिशा के मुख्यमंत्री नवीन पटनायक ने किसानों के समग्र विकास के लिए KALIA नामक 10,000 करोड़ रुपये की एक योजना की घोषणा की है। KALIA  का पूर्ण रूप क्या है?
Krushak Accommodation for Livelihood and Income Agriculture
Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation
Krushak Accommodation for Livelihood and Independent Agriculture
Krushak Assistance for Livelihood and Independent Augmentation
दिया गया कोई विकल्प सही नहीं है
Solution:
Odisha CM Naveen Patnaik announced a Rs10,000 crore scheme for the overall development of farmers. Named Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA), the scheme will provide farmers with Rs10,000 a year at the rate of Rs5,000 each for Kharif and Rabi season. Ganeshi Lal is the Governor of Odisha.

Q9. MSME मंत्रालय और भारतीय उद्योग परिसंघ (CII) द्वारा _____________ में दो दिवसीय ग्लोबल एसएमई बिजनेस समिट के 15वें संस्करण का आयोजन किया गया था।
मुंबई
पुणे
चेन्नई
नई दिल्ली
कोलकाता
Solution:
The 15th edition of a two day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in association with Government e-marketplace in New Delhi. The theme of the event was ‘Building Partnerships through Global Value Chains.’

Q10. भारतीय ओलंपिक संघ (IOA) के महासचिव का नाम बताइए जिन्हें चार साल की अवधि के लिए दक्षिण एशियाई तलवारबाजी निकाय का अध्यक्ष चुना गया है।
सुशील मेहता
तुषार सिंह
राजीव मेहता
अंकुश कुर्मी
नंदन नारायण
Solution:
Indian Olympic Association (IOA) Secretary General, Rajeev Mehta has been elected the President of South Asian Fencing Body for a period of four years after the meeting of South Asian Fencing Federation (SAFF) at Hyderabad.

Q11. ग्लोबल एसएमई बिजनेस समिट के 15वें संस्करण का आयोजन MSME मंत्रालय और भारतीय उद्योग परिसंघ (CII) द्वारा किया गया था। आयोजन का विषय ______________ था।
Sustainable Development through Value Goals
Building Partnerships through Global Value Chains
Building Partnerships through Internal Linkages
Sustainable Development through Business Partnership
दिया गया कोई विकल्प सही नहीं है
Solution:
The 15th edition of a two day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in association with Government e-marketplace in New Delhi. The theme of the event was ‘Building Partnerships through Global Value Chains.’

Q12. चांडिल झारखंड के सेरीकेला खरसावां जिले में एक जनगणना शहर है। इसका निर्माण _____________ नदी पर किया गया है।
कांगसावती
बराकर
सुवर्णरेखा
गंगा
कोनार 
Solution:
The Mukutmanipur Dam is a dam in Khatra subdivision of Bankura district. It is located at the confluence of the Kangsabati and Kumari rivers close to the Jharkhand border.

Q13. किस राज्य में जोंक नदी पर पटोरा बांध का निर्माण किया गया है?
कर्नाटक
ओडिशा
असम
उत्तर प्रदेश
सिक्किम
Solution:
Patora dam is constructed across Jonk River and one of the famous location in Nuapada district along with nearby places Nrusinghanath Temple, Harishankar Temple and Bull Yogeswar temple of Odisha.

Q14.  पश्चिम बंगाल के वर्तमान राज्यपाल कौन हैं?
केशरी नाथ त्रिपाठी
सत्यदेव नारायण आर्य
लालजी टंडन
राम नाइक
आनंदीबेन पटेल
Solution:
Keshari Nath Tripathi is an Indian politician and the present Governor of West Bengal.

Q15. निम्नलिखित में से कौन साइकिल से दुनिया का चक्कर लगाने वाला सबसे तेज एशियाई बन गया है?
शिवानी मेहता
शिखा सहाय
साक्षी चावला
कल्पना कुलकर्णी
वेदांगी कुलकर्णी
Solution:
The 20-year old Indian woman Vedangi Kulkarni becomes the fastest Asian to cycle the globe. She had completed 29,000 kilometres’ distance required to qualify as bicycling across the globe. Vedangi spent 159 days peddling up to 300 kilometers a day in 14 countries.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF