Static Awareness Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains: 06th December 2018 | In Hindi

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains: 05th December 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination. These set of 15 questions are based on the static facts that have been in covered in the most recent Current Affairs. So here is the quiz based on the News of 5th December 2018. Try to score as much as you can.


Q1. संयुक्त अरब अमीरात की राजधानी क्या है?
दोहा
अबू धाबी
मनामा
दुबई
मस्कट
Solution:
Abu Dhabi is the capital of the United Arab Emirates.

Q2. विश्व मृदा दिवस को 5 दिसंबर को संयुक्त राष्ट्र के खाद्य एवं कृषि संगठन (FAO) के मुख्यालय में प्रत्येक वर्ष मनाया जाता है? इसका मुख्यालय कहाँ स्थित है?
शिकागो
जिनेवा
लंदन
 बर्लिन
रोम
Solution:
World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome, the regional offices and through national and local events. #StopSoilPollution is the objective of this World Soil Day on 5 December and throughout the year.

Q3.  भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (ISRO) भारत सरकार की अंतरिक्ष एजेंसी है जिसका मुख्यालय बैंगलोर शहर में है। इसरो का गठन किया गया था-
1969
1956
1975
1982
1965
Solution:
India decided to go to space when Indian National Committee for Space Research (INCOSPAR) was set up by the Government of India in 1962. With the visionary Dr Vikram Sarabhai at its helm, INCOSPAR set up the Thumba Equatorial Rocket Launching Station (TERLS) in Thiruvananthapuram for upper atmospheric research. Indian Space Research Organisation (ISRO) was formed in 1969, superseded the erstwhile INCOSPAR.

Q4. गौतम गंभीर एक पूर्व भारतीय ______ है। 
शूटर
तीरंदाज
फुटबॉलर
क्रिकेटर
पहलवान
Solution:
Gautam Gambhir is an Indian former cricketer, who played all formats of the game. He is a left-handed opening batsman who played domestic cricket for Delhi, and captained Kolkata Knight Riders in the Indian Premier League.

Q5. यूरोपीय संघ _____________ सदस्य राज्यों का एक राजनीतिक और आर्थिक संघ है जो मुख्य रूप से यूरोप में स्थित है।
29
27
28
26
25
Solution:
The European Union is a political and economic union of 28 member states that are located primarily in Europe.

Q6. भारत सरकार में सड़क परिवहन और राजमार्गों, नौवहन और जल संसाधन, नदी विकास और गंगा कायाकल्प के वर्तमान मंत्री कौन हैं?
 नितिन गडकरी
गिरिराज सिंह
उमा भारती
सुरेश प्रभु
पियुष गोयल
Solution:
Nitin Jairam Gadkari; is an Indian politician and the current Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation in the Government of India.

Q7. भारतीय नौसेना भारतीय सशस्त्र बलों की नौसेना शाखा है। भारतीय नौसेना के सर्वोच्च कमांडर कौन होता हैं?
भारत के प्रधान मंत्री
भारत के राष्ट्रपति
भारत के रक्षा मंत्री
भारत के मुख्य न्यायाधीश
भारत के उपराष्ट्रपति
Solution:
The Indian Navy is the naval branch of the Indian Armed Forces. The President of India is the Supreme Commander of the Indian Navy. The Chief of Naval Staff, a four-star Admiral, commands the navy.

Q8. _____ में स्थित राष्ट्रीय रेल संग्रहालय जो भारत की रेल विरासत पर केंद्रित है, इसे 01 फरवरी 1977 को खोला गया।
मुंबई
कोलकाता
 नई दिल्ली
लखनऊ
हैदराबाद
Solution:
National Rail Museum situated in New Delhi which focuses on the rail heritage of India it opened on the 1 February 1977.

Q9. स्वप्ना बर्मन एक भारतीय हेप्थैथलीट है। वह किससे संबंधित है?
झारखंड
असम
 हरियाणा
पश्चिम बंगाल
ओडिशा
Solution:
Swapna Barman is an Indian heptathlete. She won the gold medal at 2018 Asian Games and was placed first in the Heptathlon at the 2017 Asian Athletics Championships. She is belongs to Jalpaiguri, West Bengal.

Q10. आगरा किस नदी के तट पर स्थित है?
सरयू
गोमती
तम्सा
गंगा
यमुना
Solution:
Agra is located on the banks of river Yamuna in the northernstate of Uttar Pradesh.

Q11. स्पेस एक्सप्लोरेशन टेक्नोलॉजीज कॉर्पोरेशन स्पेसएक्स के रूप में व्यवसाय कर रहा है। स्पेसएक्स कहाँ स्थित है? 
भारत
रूस
यूएसए
फ्रांस
यूके
Solution:
Space Exploration Technologies Corp., doing business as SpaceX, is a private American aerospace manufacturer and space transportation services company headquartered in California, USA.

Q12.  एलएएफ एक मौद्रिक नीति उपकरण है जो बैंकों को पुनर्खरीद समझौतों या रिपो के माध्यम से धन उधार लेने की अनुमति देता है। LAF का पूर्ण रूप क्या है? 
Liquidity Adjustment Facility
Liability Adjustment Facility
Liquidity Adjustment Financial
Liquidity Adequate Facility
Liquidity Adjustment Forum
Solution:
Liquidity adjustment facility (LAF) is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements or repos.

Q13. नदी का नाम जो एशिया की प्रमुख नदियों में से एक है और एक अंतर-सीमा नदी है जो चीन, भारत और बांग्लादेश के माध्यम से बहती है।
कोशी
यमुना
कावेरी
गंगा
ब्रह्मपुत्र
Solution:
The Brahmaputra is one of the major rivers of Asia, a trans-boundary river which flows through China, India and Bangladesh.

Q14. दक्षिणपूर्व एशियाई राष्ट्रों या एशियान संघ की स्थापना 08 अगस्त 1967 को _________ हुई थी। 
जकार्ता
बैंकॉक
मनीला
कुआलालंपुर
बीजिंग
Solution:
The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand.

Q15. अरुणाचल प्रदेश का वर्तमान गवर्नर कौन हैं?
सत्य पाल मलिक
जगदीश मुखी
लालजी टंडन
बीडी मिश्रा
 गणेशी लाल
Solution:
Brigadier B. D. Mishra is a former Brigadier of the Indian Army. He is the present Governor of Arunachal Pradesh.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF